HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (36) algéria (9) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (16) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (14) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai köztársaság (6) közép afrikai koztársaság (1) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (7) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (8) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) szomáliföld (1) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2007.12.09. 22:26 GaceTillerro

Namíbia: keményedő igazságszolgáltatás vagy néhány fiatal balszerencséje?

Egy csonka családból származó, fogyatékos apja által „nevelt” 12 éves fiú lett Namíbia történetének legfiatalabb börtönbüntetésre ítélt polgára, miután néhány nappal ezelőtt a Namíbiai Legfelsőbb Bíróság elutasította az enyhítésre irányuló kérelmet és elrendelte a fiú 6 hónapos büntetésének megkezdését. Már az átszállítása is megtörtént, a betörés és lopás miatt elítélt bűnözőpalánta következő fél évét az Elizabeth Nepembe fiatalkorúaknak fenntartott „rehabilitációs központban” fogja eltölteni, 1400 kilométer távolságra otthonától és családjától.

Annak ellenére döntött így a legfelsőbb bíróság, hogy a fiatalkorú bűnözőknek fenntartott intézmények egyöntetűen jelezték, a rendszer egy ilyen fiatal elítélt számára nem igazán megfelelő. Már maga az első bírósági ítélet (október 19.) is megdöbbentette az ország közvéleményét, ennyire komoly büntetést ilyen korban még senki nem kapott ebben a hányatott sorsú államban. A bíró akkor azzal indokolta döntését, hogy a fiú komoly viselkedészavarokkal küzd és teljesen antiszocális, ráadásul családi körülményei sem éppen jó hatással vannak rá. Nem ez volt az első ügye sem, iskolája szerint drogtól kezdve csempészésen keresztül mindenben részt vett, amiben csak lehetett, és nála 5-10 évvel idősebb társaival randalírozott az utcákon.

Ami miatt fontosnak tartottam felhozni ezt a témát, az az elmúlt időszakban megkeményedő namíbiai ítélkezési gyakorlat, csak idén több tucat 12-16 év közötti fiatalt ítéltek komoly börtönbüntetésre, mindegyiküket lopás és hasonló, társadalomra kevésbé veszélyes bűncselekmény miatt. Az ügyekben eljáró bírók mindegyike kiállt döntése mellett, szerintük egy fiatal polgárnak is meg kell tanulnia viselnie tette következményeit és ez alól a fiatalsága nem lehet mentség. Valamilyen szempontból persze érthető is ez a hozzáállás, főleg ha figyelembe vesszük, hogy Namíbia döbbenetes mértékű és brutalitású bűnözéssel kénytelen szembesülni nap, mint nap. Függetlenségének eddigi 17 éve során az erőszak szó szerint tombolt a városok utcáin, és ennek köszönhetően ma már az a téma a napi sajtóban, hogy visszaállítsák-e a halálbüntetést. Az efféle elmélkedések egyre gyakoribbá válnak az olyan brutális rémtettek gyakoriságának növekedése miatt, mint például az egészen fiatal gyermekek ellen elkövetett nemi erőszak.

1990-ben kivívott függetlenségekor az ország egy kőkemény rendszerből egy pillanat alatt váltott „enyhe” demokráciába, és az igazságszolgáltatásban is azonnal áttértek a rehabilitáció elvére, ami persze ilyen hirtelen lépésként nem volt túl jó ötlet. A demokratikus igazságszolgáltatás eddigi évei során nagyon sokszor érte az a vád a bíróságokat, hogy inkább a vádlottak érdekeit védik, a károsultak, áldozatok érdekei háttérbe szorításával. Ennek igazolására rengeteg példát találhatunk mi is az újkori namíbiai történelemben. Most úgy tűnik, a bírók felvették a kesztyűt, hiszen 2007-ben minden eddiginél súlyosabb büntetéseket szabtak ki. A jelenlegi erőszakhullám miatt úgy tűnik, Namíbia ismét a halálbüntetés visszaállítása és az igazságszolgáltatás reformja felé fordul, amire bizony nagy szükség is lenne. A börtönökben uralkodó helyzethez hasonlóan.

A fenti, 12 éves fiúhoz kapcsolódva, elmondhatjuk, hogy ma Namíbiában (és persze máshol is Afrikában), a börtönben lévők a társadalom kivetettjeinek számítanak, és kőkemény fizikai, lelki megpróbáltatásokon kell átesniük. Bekerülésükkor, minden alkotmányos joguktól megfosztják őket a rehabilitáció érdekében (nem úgy, mint más országok jogrendszerében), de az eddigi tapasztalatok alapján ez sem számít semmit. Aki egyszer bekerül egy ilyen intézménybe, az soha többet nem rehabilitálódik. A bűnözéstől szenvedő Namíbiában tehát ismét felvetődött a halálbüntetés visszaállításának terve (évről-évre ismétlődik ez a dolog), de sajnos a jelenlegi gazdasági helyzetben, nem valószínű, hogy az megoldást jelentene. Bár nem lehet mindent a gazdasági helyzetre fogni, hiszen például azt el kell ismerni, hogy a fekete kontinens országaiban bizonyos bűncselekmények jóval gyakoribbak, mint mondjuk más kontinenseken. Ennek magyarázata inkább a történelemben, mint a jelenlegi nyomorban rejlik.

12 komment

Címkék: namíbia


A bejegyzés trackback címe:

http://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr1258475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

zebi 2007.12.10. 08:54:20

És mégis képesek ilyen körülmények között egyre többen lenni, a humanitárius szervezetek pedig szánt szándékkal fenntartják ezt az állapotot, hogy mindig kapjanak támogatást a seggük alá.

Hangyasav 2007.12.10. 09:22:37

Kurvár nem számít semmit, a kiscsávóból így is úgy is bűnöző lesz. Ha nem kerül be, azért mert büntetlen marad, ha bekerül, kitanítják, megdugják és vagy bekerül vmelyik bandába vagy meghal.

Túl közelről nézzük. a dolgot. Egy-egy egyéni élet semmit sem számít, se pro se kontra. Egészbven nézve meg csak kemény kézzel lehet rendet rekni, ott nem működik a liberális nyavalygás a rehabilitációról.

Mit lehet tenni olyanokkal akik pl. féléves kisgyerekeket erőszakolnak meg, mert a helyi javasember szerint így kigyógyulhatnak az AIDS-ből? (Amit egyebként a csaádos emberek által is széleskörűen gyakorolt kurvázás is hatásosan terjeszt). Oktassák őket? Beszélgessenek el velük baráti hangon? Tanító célzattal főzzék meg elevenen olajban, és tegyék ki a piacra a maradékot, a többiek majd tanulnak a dologból...

Hangyasav 2007.12.10. 09:54:17

Továbbá:

az ilyen jellegű problémákat nem fogják (ott sem) csak büntetésekkel megoldani. Egy szélsőségesen szegény, elmaradott, iskolázatlan társadalomban, ahol ráadásul jelen vannak a hatalmas vagyonok és a széleskörű korrupció is, mindig is hatalmas lesz a csábítás a bűnözésre azoknak, akik más módon nem tudnak megélni/feljebb jutni, mert hatalmas a csábítás és még nagyobb a frusztráció, mert soha nem érheted el, amit látsz, miközben hallhatod a lózunkokat a kemény, becsületes munka áldásos hatásairól.

Szóvak amíg rendszerszinten nem tesznek a szegénység és az iskolázatlanság ellen, addig marad az elrettentés. Vagy az utcai anarchia, mint Nairobiban, Lagosban vagy Johannesburgban

El Tiburon 2007.12.10. 10:56:00

Érdeklődéssel olvastam a cikket. Kíváncsi lennék, hogy a szerző honnan tájékozódott, és hol olvasott arról, hogy, idézem: "...Namíbia döbbenetes mértékű és brutalitású bűnözéssel kénytelen szembesülni nap, mint nap. Függetlenségének eddigi 17 éve során az erőszak szó szerint tombolt a városok utcáin...".
Volt szerencsém huzamosabb ideig élni és dolgozni Namíbiában, és állíthatom, hogy ez a tény egyszerűen nem igaz.
Kevés békésebb ország van Afrikában, mint Namíbia. Márcsak a népsűrűség miatt is, ami a világon az egyik legalacsonyabb: az országnak kevesebb, mint 2 millió lakosa van (mérete akkora, mint Németország). A főváros, Windhoek, nyugodt, csendes, békés kisváros. Az északi településeket (Oshakati, Rundu, Katima, Grootfontein stb. vagy a tengerparti Walvis Bay) csak jóindulattal lehet városnak nevezni. Bűnözéssel egyszerűen nem találkoztam. A sajtóban - éppen ritkaságuk miatt - minden esetet erősen eltúlozva és kiemelve tálalnak. Az emberek, kedvesek, barátságosak és becsületesek. Azon országok közé tartozi, ahol bármikor, bárhova, biztonságban el lehet menni vagy utazni egyedül, függetlenül attól, hogy az ember fehér, fekete, férfi vagy nő. És most tömegközlekedésről beszélek, a helyi életről és nem a turista utazásokról. Sok komoly problémája van az országnak (pl. AIDS, gazdasági nem fejlődés és munkanéküliség), de a bűnözés nem tartozik közéjük.
Általánosságban el lehet mondani, hogy, nemcsak Namíbia, hanem a többi déli afrikai ország (Malawi, Zambia, Botswana stb.) is egyaránt hihetetlenül barátságos és biztonságos. Azon a környéken egyetlen veszélyes ország van, a Dél-Afrikai Köztársaság. Onnan utazva, az ember szinte megkönnyebbül, amikor átmegy a határon.

Hangyasav 2007.12.10. 11:14:43

www.namibian.com.na/

(Az első cikk az érdekes)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2007.12.10. 11:40:03

Tiburon: csak egy apró kiigazítás, Namíbia majdnem akkora, mint Németország és Franciaország együtt, így jön ki a Mongóliával és Izlanddal vetekedő népsűrűség. No persze épp annyira lakhatatlan is a terület :-)

szbszig 2007.12.10. 13:42:19

Olvasgattam kicsit Namíbiáról és Windhoekról, meg nézegettem képeket, és hát valóban nem tűnik túlzottan gáz helynek. Sőt, a főváros például szerintem egész pofás:

de.wikipedia.org/wiki/Bild:Windhuk%2C_Christuskirche.jpg

A méreteire meg abból is lehet következtetni, gondolom, hogy gyakorlatilag minden második képen a Christuskirche vagy a mellette álló szobor látható (német Wikipedián 13 fotóból 7). :)

Hangyasav 2007.12.10. 16:23:19

Mondjuk fura a cikk, mert napközben én is kicsit utánolvastam, és hát bűnözésileg messze nem egy Dél-Afrika, de azért nem is biztos, h annyira idilli, mint ahogy El Tiburon leírja. A fentebb belinkelt namíbiai site-on decemberi dátummal 3-4 bűnesetről szóló cikk van, zömmel turisták elleni támadások, egy kis emberrablás, egy kis nemi erőszak gyerekek ellen. Nem maga a mennyország, de persze nem is egy súlycsoport pl. Magyarországgal. (úgy értem, nálunk azért több ügy van egy hétfői Kékfényben is.)

Ezzel együtt a szóban forgó kiscsákónak azért eléggé beérett az a börtön, nem volt egy afro-tündér.

GaceTillerro · http://mindennapiafrika.blog.hu 2007.12.10. 17:13:47

Nos, azt el kell ismerni ez a poszt eléggé gyengére sikeredett, nem tagadom. Viszont.

El Tiburon: Rövid blogos pályafutásom alatt kedvenceimmé váltak az "én ott éltem, én majd megmondom a tutit" hozzászólások, mint amilyen most a tied is volt. Az ENSZ és egy egészségügyi non-profit szervezet adatai alapján írtam azt (persze egy kicsit kiszínezve), amit írtam és úgy gondolom, attól mert te ott tartózkodásod alatt nem szembesültél a bűnözéssel, a probléma létezik. Dél-Afrikával viszont tényleg össze sem mérhető.

El Tiburon 2007.12.10. 23:51:23

Kedves GaceTillero:
Sajnálom, hogy személyes véleményemmel megzavartam a Namíbiáról kialakított képet. Nyilván hihetetlenül szerencsésnek mondhatom magam, hogy az ott töltött idő alatt messze elkerült az utcákon tomboló erőszak.
Úgy gondoltam, hogy személyes tapasztalataimmal talán színesíthetem a Namíbiáról alkotott ismereteket is, de mivel távol álljon tőlem, hogy bármiről is megmondjam a tutit, ezennel visszavonulok ezen poszt további kommentálásától.

GaceTillerro · http://mindennapiafrika.blog.hu 2007.12.11. 17:02:18

Kár, hogy támadásnak vetted a kommentemet. Örülök neki, hogy megosztottad a tapasztalataidat, remélem a jövőben is így lesz.

Labbancz András · http://butorvas.hu/ 2008.12.07. 09:53:35

Kedves El Tiburon!
Éppen egy év telt el az utolsó bejegyzés óta. Kár. Szívesen olvastam volna Tőled többet Namíbiáró, mivel ott éltél -írtad. Amit eddig hallottam, az az általad leírottakkal egyezik meg.
Üdvözöl LA