HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (37) algéria (9) al shabaab (1) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (17) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (15) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai köztársaság (6) közép afrikai koztársaság (1) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (8) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (8) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) szomáliföld (1) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2008.04.28. 03:00 GaceTillerro

Diktátorok Afrikában - 3. rész

Az elmúlt évek vitathatatlanul legnagyobb nyilvánosságot és nemzetközi figyelmet kapott polgárháborús konfliktusa a Szudán déli részén zajló (főleg Darfúrban) harc, amelynek során több millió embernek kellett elhagynia otthonát és a halottak számát is sok tízezerre becsülik. Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogy a darfúri mészárlás (amely tulajdonképpen a II. szudáni polgárháború folytatásának tekinthető), amely egyrészt etnikai másrészt gazdasági és társadalomföldrajzi okokból zajlik, köthető egy bizonyos személyhez is, egy igazi 21. századi diktátorhoz, Omar Al-Bashirhoz.
Szudán jelenlegi vezetője még 1989-ben ragadta magához a hatalmat, amikor egy katonai puccsal megdöntötte a demokratikusan (!) megválasztott Sadeq Al-Mahdi kormányát. Ekkor már 6 éve tartott a második szudáni polgárháború, amely tulajdonképpen ugyanarra az ellentétre vezethető vissza, mint az első. Ugyan más tényezők is szerepet játszottak-játszanak, alapjában véve Észak-Szudán és Dél-Szudán politikai, vallási berendezkedéséről van szó, amely mindig is éles ellentétben állt egymással. Az északi arabok a brit uralom alatt is már megpróbálták elnyomni déli „honfitársaikat”, amelyre a déliek katonai szervezetek létrehozásával válaszoltak.
Visszatérve Bashir hatalomra jutásához, az amúgy erős iszlám hittel rendelkező katonai vezető azonnal megkezdte uralma megszilárdítását és egy iszlám Szudán létrehozását. Kezdetnek betiltotta az összes ellenzéki szerveződést, teljesen uralma alá hajtotta a sajtót és gyorsan szövetségre lépett az ország iszlám szervezeteivel (ez a helyzet egyébként most is fennáll). Már 1991-ben bevezette a Shariat (az iszlám törvénykezést) az ország északi részén és már ekkor azonnal hozzálátott, hogy a déli (nem iszlám hitű) tartományok lakosságát is iszlám hitre térítse, vagy megsemmisítse. Az oktatás, az egészségügy vagy például az infrastruktúra teljes mértékben leépítésre került, ahol lehetett megalázták és meghurcolták a délieket.
Múlt időben írtam az utóbbi sorokat, de sajnos az az igazság, hogy ez a helyzet jelenleg is fennáll, a darfúri konfliktus „fizikai” kirobbantója is egy, a Dél-Szudán autonómiájáért és a jobb életért küzdő nem-arab katonai szervezet volt. A második szudáni polgárháború (amelynek nagy része Bashir uralma alatt zajlott) során – több szervezet adatait megvizsgálva – legalább 800 ezer ember halt meg és közel 8 milliónak kellett elhagynia országát, nagy részük a szomszédos Csádba menekült, ahol szintén nem túl rózsás a helyzet.
De az már egy másik szomorú történet, a lényeg, hogy az iszlám Szudán létrehozásán munkálkodó Omar Al-Bashir szintén nyugodtan megérdemli a brutális diktátor címet, hiszen saját népe (persze ez csak metaforikusan igaz) ellen fordult és tetteinek még most is láthatjuk súlyos következményeit.
 
Omar „Szudán ostora” Al-Bashir majdnem 20 éves uralmának eredményei:
 
Halottak száma: legalább 800 ezer ember

Elüldözöttek száma: hozzávetőleg 8-10 millió ember

És az uralom még mindig tart..

15 komment

Címkék: szudán diktátorok


A bejegyzés trackback címe:

http://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr42442751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

hxkor 2008.04.28. 08:11:28

Még szerencse hogy Mo nem afrikában van. Jaj milyen hatékony reformokat lehetne végrehajtani ha ott lenne. Talán vannak akik ilyen hatékony reformok után vágyakoznak? XD

SZERVÁC Attila · http://321.hu/sas 2008.04.28. 08:41:14

Szerintem ez a cikk, egy kicsit elnyomja a délieket, ugyanis nem szól arról, hogy ők milyen vallásúak, mit akarnak, vannak e soraik közt a demokratikus önszerveződésnek akár a legapróbb csírái, mik a további kulturális ellentétek, stb.

hami · http://toriblog.blog.hu 2008.04.28. 09:11:23

Kis kiegészítés: Darfur nyugaton van, nem délen. Lakossága szinte teljesen muszlim, a konfliktusnak nincs vallási színezete.

canismerga 2008.04.28. 09:31:14

Eeket a módszereket a valamikori gyarmatosítóktól tanulták a jelenlegi feka kiskirályok. Bizony, mi "tökéletes" fehér európaiak tanítottuk meg őket ipari méretekben gyilkolni. Mindez egy kis iszlám felsőbbrendűséggel spékelve tökéletes ámokfutót eredményez.

hunkor 2008.04.28. 09:54:17

canismerga:
Az ókori sumér civilizációk is tudtak népet irtani. Ez nem európai fehér találmány.

E.T. 2008.04.28. 10:02:48

a konfliktusnak van vallasi szinezete kedves "hami". a derek es szorgalmas bashir elnok nagy szamban telepit be az eluldozottek helyere a szomszedos orszagokbol muszlimokat akik azonnal allampolgarsagokat kapnak. az iszlamizacio halad, mondhatni duborog, bar ezt a kepet otthon mar elhasznaltak. a deli teruleteken elo koptok, es animistak ma mar viszonylagos onallosagot elveznek, addig amig bashir elnok nem zuzza oket szet, hogy kedvere jarjon a kinai olajkitermelo cegeknek es sajat szelsoseges tanacsadoinak. fura a kep szudanban. tilos tuntetni, ellentmondani, hangot felemelni, stb. nevleg tobb part mukodik de egy kalap mehpiszkot sem jelent ez. csak erdekessegkent : a szudani kommunista part szekhaza a varos kozpontjaban, a 5M hotel kozeleben egy lepusztult sikatorban van. milyen furcsa, hogy bashir iszlamista diktaturaja elturi az ateista diktatura intezmenyet, de minden valodi ellenzekiseg jelet halvanyan mutato intezmenyt , mozgalmat kiirt. a khartoumi egyetemen vegzettek nem kapnak sehol allast mert az elnokot egyszer biralta az ott folyo oktatast. van itt minden ami 1 diktaturakutatonak kell. korrupcio, gyilkolaszas, emberirtas, uldozes, kinzas, rabszolgasag, stb.

zsebe 2008.04.28. 10:05:11

így van. ezek nem azért gyilkolnak, mert a fehérek megtanították őket. és nem csak a sumérok tudtak: aztékok, zsidók, perzsák... sorolhatnánk.

E.T. 2008.04.28. 10:08:08

erdekessegkent, a furcsasagok egyvelegehez: tegnap es ma hivatalos munkaszuneti nap sudanban van az ortodox husvet okan. ez a koptoknak tett gesztus talan feledekenysegbol maradt meg vagy kifele lehet vele operalni. bashir ettol meg tovabbra is sudan ostora marad.

hami · http://toriblog.blog.hu 2008.04.28. 10:17:15

E.T. Azt írtam, hogy Darfurban nincs a konfliktusnak vallási színezete, és ez igaz is. A darfuri konfliktus törzsi konfliktus, ahol a kormány által támogatott nomád beduinok és arabok állnak szemben a csádi kormány által támogatott fekete földművelőkkel. De mindkét fél muszlim.

Carnivora (törölt) 2008.04.28. 10:22:43

Kellett a gyarmatrendszert megszüntetni ... addig legalább volt a nigróknak mit enniük meg infrastruktúra, egészségügy stb. huncutság azóta meg Fekete-Afrika egy nagy szarkupac egyedül Dél-Afrikában van még működő rendszer, mert ott a fehérek kezében maradt a gazdasági irányítás.

E.T 2008.04.28. 10:41:56

kedves hami. bevallom darfurbol ez maskent latszik. persze az is lehet, hogy a haboub miatt nem latok tisztan.
carnivora: te provokalsz! arnyaltabban talan elfogadnam a szarkupac letezesenek okat. de igy kicsit sarkos nekem.

dupi 2008.04.29. 09:55:26

SZERVÁC Attila: mert ez nem a déliekről szól, hanem csak egy ember?ről. Oldalt találod a címkéket, találhatsz még olvasnivalót Szudánról.

Karikásostor - Sírásók naplója · http://sirasok.blog.hu 2008.05.06. 00:33:05

E.T.!

Te miről beszélsz? Koptok Szudánban vagy Kartúmban?
Talán arra arra tévedt kairói vállakozóra gondolsz? Vagy az etiópokra? Ha ilyen jól ismered Szudánt, mint arra utalsz, igazán nem kéne nehézséget okozzon, hogy tudjad, hogy koptok (monofizita keresztények) legfeljebb vendégmunkásként, vagy menekültként fordulnak elő az országban a 14. század óta.

A déliek között valóban sok a keresztény (de nem kopt!), ott a 19.-20. század térítéseinek hatására terjedt el a kereszténység és elsősorban a katolikus a protestáns és egy sereg újkeresztény irányzat!

Más:

"nagy szamban telepit be az eluldozottek helyere a szomszedos orszagokbol muszlimokat akik azonnal allampolgarsagokat kapnak"

Egy percig nem akarom védeni Bashirt, vagy a darfuri szörnyűségeket, de ezt a marhaságot honnan veszed?

Mond már meg, a kínai olajválalatokon kívül ki a fene akarna más országból Darfurban megtelepedni?

Ember, láttál már Darfurról fotókat, légifelvételt vagy beszéltél már ott dolgozó emberekkel? Egyáltalán jártál már valaha abban az országban?

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.05.06. 09:07:00

Kedves Szerző!

Nagyon örülök, hogy ilyen témákról írsz a nagyközönségnek és ismeretet terjesztesz Afrikáról, de egy javaslatot had fogalmazzak meg.

Ha "politikus" portrékat írsz, vagy olyan mélységű problémákat boncolgatsz, mint mondjuk a szudáni polgárháború, javaslom nézz járd jobban körbe a témát és ügyelj jobban megfogalmazásra! Azért írom ezt, mert az olyan mondatok mint: például:

"or azonnal hozzálátott, hogy a déli (nem iszlám hitű) tartományok lakosságát is iszlám hitre térítse, vagy megsemmisítse"

"a darfúri konfliktus „fizikai” kirobbantója is egy, a Dél-Szudán autonómiájáért és a jobb életért küzdő nem-arab katonai szervezet volt"

"nagy részük a szomszédos Csádba menekült, ahol szintén nem túl rózsás a helyzet"

- részint pontatlan, részint meglehetősen bulvárosan felületes megfogalmazás.

Üdvözlettel:

K

P.S. Ez már tegnap este, amikor először olvastam, megfogalmazódott bennem, csak aludni akartam egyet még rá.

E.T. 2008.05.11. 20:18:12

kicsi cirmoscica ostorka. na ezert nem szolok hozza tobbet es nem szoltam eddig sem a kulonbozo forumokhoz (banom, hogy engedtem a csabitasnak). a fikazas es a szakmaisag nem fer ossze. a stilusod nekem tul poroszosan tanaros, mondhatni wagneresen "legyozhetetlen" es ez meg vitaalapnak is keves. udv darfurbol, ahol a helyzet valtozatlan es ugy tunik otthon sem valtozik semmi. ezen okbol a laprol elnavigalok, csendben. olvasgasd a konyveid, nezzd a tv-t talan lesz valami eredmenye. a poszt eddig jo volt csak a kommentek 1 reszenek stilusa "janjawid". abbol pedig itt is van eleg.