HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (37) algéria (9) al shabaab (1) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (17) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (15) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai köztársaság (6) közép afrikai koztársaság (1) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (8) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (8) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) szomáliföld (1) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2008.05.01. 17:44 GaceTillerro

Diktátorok Afrikában - 4. rész

Elképzelhető, hogy a mostani írás után nagyon sokan fognak vitába szállni velem, de én gondolkodás nélkül úgy ítéltem meg, hogy Charles Taylornak szintén a legrosszabb diktátorok között van a helye. A rendkívül kalandos életutat bejáró libériai ex-elnök valószínűleg az egyik leghírhedtebb hadúr az egész kontinensen. Ami a legérdekesebb múltjával kapcsolatban az, hogy 6 éven át az Egyesült Államokban tanult gazdaságtant, de Afrikába visszatérve (vagyis visszamenekülve az amerikai letartóztatás elől) egészen más jellegű tevékenységbe kezdett. Líbiában harci fortélyokat tanult a legendás Khadhafitól (aki szintén megér egy misét) karöltve a sierra leonei polgárháborúban később oroszlánrészt vállaló Foday Sankohhal.

A nyolcvanas évek végén aztán Elefántcsontpartra utazott, ahol néhány hónap alatt tekintélyes nagyságú hadsereget szervezett sierra leonei harcosokból, burkina fasoi zsoldosokból és az akkori libériai kormánnyal elégedetlen libériai míliciákból. 1989 decemberében aztán csapataival – akiket a Libériai Hazafias Front névvel illetett – átkelt a határon és néhány nap alatt megdöntötte az akkori vezetés uralmát és gyorsan irányítása alá vonta az egész országot. A kilencvenes évek középen azonban a Hazafias Front egysége megbomlott és egy új, szakadár szervezet lépett ki a Frontból, a Prince Johnnson vezetésével létrejött Független Libériai Hazafias Front. A két csoport rövid időn belül ellentétbe került egymással, és tulajdonképpen így robbant ki a libériai polgárháború.

A rövidesen etnikai villongássá fajuló háború nem kímélt senkit és semmit. Sok százezer embert üldöztek, kínoztak, öltek meg a két fél harcosai, és azt hiszem ez a háború a kontinens egyik legvéresebbikeként vonul majd be a történelembe. A konfliktus lezárultával 1997-ben a demokratikus választásokon aztán Taylor elsöprő győzelmet aratott és hivatalosan is az ország elnökévé vált. Hát igen, így kell gyorsan előrelépni egy ranglétrán, mit nekünk szorgos munka.

Ekkor azonban nem a béke köszöntött Libéria népére, hanem a terror. Az Amnesty International és két másik szervezet által készített jelentés szerint Taylor katonái a kínzást és a nemi erőszakot úgy alkalmazták, mint egy mindennapos eszközt a lakosság megfélemlítésére. A lakosság szegény rétegét rabszolgaként dolgoztatták (ironikus, pont Libériában), és az ország tulajdonképpen egy bűnparadicsommá vált. Sierra leonei véres gyémántok sokasága jutott például innen a világpiacra, ahogyan rengeteg elefántcsont is. Taylor személyes vagyona a 2000-es évek elején nagyobb volt, mint Libéria GNP-je. Döbbenetes.

Hiába a teljes nemzetközi szankció az ország ellen, hiába minden felszólítás, ahhoz, hogy Taylor megbukjon, a nép haragja kellett. Elsőként 1999-ben a Libériaiak az Egységért és a Demokráciáért nevű szervezet kezdett harcokba a kormányzat ellen az ország északi részén, a guineai kormány támogatásával, majd 2003-ban egy másik szervezet a Libériai Demokratikus Törekvés lázadt fel az ország déli részén, az elefántcsontparti kormány támogatásával. Végül 2003. augusztus 12.-én Charles Taylor, Libéria véreskezű hadúra beadta lemondását és Nigériába menekült. Jelenleg emberiség ellen elkövetett bűnök miatti ítéletére vár a Hágai Nemzetközi Bíróságon, míg Libériában hiába a rengeteg ENSZ békenfenntartó, pattanásig feszült a helyzet, és újabb háború robbanhat ki.

Charles „emberevő” Taylor félelmetes uralmának mérlege:

Halottak száma (1989-től): hozzávetőleg 250.000 ember

Elmenekültek, elüldözöttek száma: legalább 200.000 ember

Megkínzottak, megerőszakoltak száma: megbecsülhetetlen, sok tízezer ember

8 komment

Címkék: libéria diktátorok


A bejegyzés trackback címe:

http://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr61443364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

phon vacano 2008.05.01. 20:08:55

Ez egy nagyon jó összesítés, ahol szerepel az említett úr is:

www.dictatorofthemonth.com/English/English_welcome.htm

Sajnos a mi kitűnő Rákosi Mátyásunk nem szerepel :-(

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.05.01. 21:08:14

Kádár János ott figyel, egy hónappal Mao előtt.

Tamás 2008.05.01. 23:01:24

Apró helyesbítés, hozzáadás:

Charles Taylor ellen nem a Hágában működő Nemzetközi Büntetőbíróság (és különösen nem a "Nemzetközi Bíróság"), hanem a 2002-ben az ENSZ és Sierra Leone által közösen felállított, Freetown-ban működő Special Court for Sierra Leone (SCSL: www.sc-sl.org) nevű hibrid törvényszék előtt emeltek vádat.

Azér került az ürge Hágába, a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC), mert attól tartott mindenki, hogy "otthon" nem lehet majd normálisan lefolytatni a tárgyalását, mert vagy kinyírják, vagy megszöktetik. Ennek ellenére a perét az SCSL tárgyalja, csak éppen nem otthon, hanem Hágában, nem pedig az ICC.

DArchAngel 2008.05.02. 01:14:48

Egy ilyen "embert" nem lehet máshogy megítélni. Kötelet neki!

kormoran 2008.05.03. 16:29:51

szegény etiópia, neki minden uralkodója az utóbbi évtizedekből ott van a dictator of the month listáján

bloodhound v2.0 2008.05.05. 14:08:24

ilyenkor sajnálom, hogy a kínvallatást és a lehető legnagyobb fájdalommal járó kivégzési módozatokat száműzték a modern büntetőeljárási és büntető törvényekből... :(

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.05.05. 16:53:41

Ja.. hát nem tudod, hogy ezeknek emberi jogaik vannak? :S