HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (37) algéria (9) al shabaab (1) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (17) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (15) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai köztársaság (6) közép afrikai koztársaság (1) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (8) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (8) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) szomáliföld (1) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2008.05.12. 16:28 GaceTillerro

Diktátorok Afrikában - 5. rész

A most bemutatásra kerülő Isaias Afewerki tulajdonképpen Eritrea függetlenné válása egyik letéteményesének tekinthető, csak sajnos a kivívott siker után elveszítette az önkontrollt, és annak a népnek a sanyargató diktátorává vált, amelyért olyan sok éven át, olyan sokat küzdött. Élettörténetének korai szakaszáról a lexikonszagot kerülve annyit érdemes elmondani, hogy még egyetemi tanulmányait is félbeszakította azért, hogy 1966-ban csatlakozzon az Eritreai Felszabadítási Fronthoz (ELF), amely Eritrea etióp uralom alóli felszabadulása ellen küzdött. A Kínában kapott katonai kiképzés is hozzájárult ahhoz, hogy 1968-ban már parancsnok volt az ELF (ekkor már EPFL névre hallgatott a szervezet) keretein belül, amely több évtizeden át vívott véres harcokat a már korábban bemutatott Mengistu Haile Mariam etióp kommunista rezsimje ellen.

Annak ellenére, hogy maguk az eritreai lázadók között is voltak ellentétek és a megosztottság is felütötte a fejét, 1991 elejére a felszabadításért küzdők teljesen irányításuk alá vonták a mai Eritrea területének legnagyobb részét, és 1991 májusában kikiáltották a függetlenséget és Afewerki azonnal államelnöknek kiáltotta ki magát. Az 1993-ban tartott népszavazáson hivatalossá vált függetlenség után azonban Afewerki korábbi ígéreteivel ellentétben elkezdte kimutatni foga fehérjét.

Azonnal hozzálátott a kormányzati és államigazgatási valamint az oktatási rendszer átalakításának és a média teljes elfojtásának. Az államfő több ízben ígért többpárti választásokat népének, de nemhogy ilyesmi nem történt, egyáltalán az uralkodó párton kívül minden más szerveződést betiltottak (Afewerki szerint a többi országban a túl gyors demokratikus átmenet miatt robbantak ki háborús konfliktusok). A belpolitika fenekes felforgatása mellett Afewerki a külpolitikában is hamar letette névjegyét, 1997-ben gazdasági ellentétek és határviták miatt (erről már írtam korábban) háborúba keveredett Etiópiával és a 2000-ben végetért konfliktus több tízezer ember életét követelte mindkét oldalon.

Afewerki egyértelműen megérdemli, hogy a legrosszabb diktátorok között említsük, hiszen ma az afrikai kontinensen Eritrea az egyetlen olyan ország, amely szabad sajtó nélkül kénytelen létezni, az elnök radikális intézkedéseinek köszönhetően. Az összes újság, tévé és rádió a kormány irányítása alatt áll, és rengeteg, a helyzettel elégedetlen újságíró tűnt már el az eritreai éjszakák sötétjében örökre. A kormány és intézkedéseinek bírálása a legsúlyosabb bűnök egyikének számít és ennek is köszönhető, hogy napjainkban sok ezer eritreai él etiópiai (!!!) menekülttáborokban, és számukra a hazatérés elképzelhetetlen, amíg Afewerki uralmon van. Az elnyomás részét képezi még például az is, hogy a kormány által engedélyezett négy valláson kívül bármely más hit gyakorlása és vallása a halálbüntetés terhét vonhatja maga után.

Az oktatási rendszer is teljesen korlátozott, az ország egyetlen egyetemének hallgatói közül is több százat zártak munkatáborba, Afewerki "nulla tolerancia" elvének köszönhetően, amely tulajdonképpen az összes ellenzéki gondolat elfojtására irányul. Annak ellenére, hogy az ENSZ és az Egyesült Államok is rengeteg adománnyal segíti a térség szegényeit, Washington szerint Eritrea a világ terroristáinak egyik biztonságos menedéke és pénzügyi szponzora, bár ezt a tényt más szervezetek és szakértők vitatják. Szerintem bőven elégséges okot soroltam fel amellett, hogy Isaiah Afewerki a legrosszabb diktátorok közé kerülhessen, hiszen közvetlenül ugyan nem mészároltatott le ezreket, mint mások, de intézkedéseivel rendkívüli módon megkeseríti népe életét.

18 komment

Címkék: etiópia eritrea diktátorok


A bejegyzés trackback címe:

http://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr46464240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

SZERVÁC Attila · http://321.hu/sas 2008.05.12. 18:13:41

Latin-Amerikában, a Közel-Keleten vannak mérsékelten demokratikus országok.

AFRIKÁBAN MIÉRT NINCSENEK?

Elkerülhetetlen, hogy ezek az ősi népek, ilyen mély kultúrával pár évtizeden belül kiírtsák magukat?

IS 2008.05.12. 18:26:51

de vannak, csak azok nincsenek benn a híradóban: Botswana (GDP egy főre majdnem annyi, mint Mo.), Zambia, Gabon, mostanában már Mozambik, Kamerun. szóval van ilyen is

niels 2008.05.12. 19:01:38

ezt a mély kultúrát annyira nem értem.. esőtáncra gondolsz? meg h beszélgetnek a szellemekkel? hol vannak a nevezetes épületek? a költészet? szerintem csak primitívek

hs 2008.05.12. 21:01:00

niels: te vagy a primitív. Nem kicsit nagyon.

Az afrikai népek hihetetlenül gazdag kultúrájáról valamennyi könyvtárban tekintélyes mennyiségű olvasnivaló áll rendelkezésedre.

blogen 2008.05.12. 22:01:00

Az afrikai népek hihetetlenül gazdag primitív kultúrája már csak könyvtárakban és múzeumokban létezik. A modernizáció elsöpörte a törzsi, népi kultúrákat ám a helyi fejlettlenség és a gyarmatosítók révén beinduló helyi modernizációt megszakító dekolonizáció szomorú következményeként a nyugati magaskultúrát se sikerült elsajátítaniuk az afrikai tömegeknek, így a kultúra mint olyan Afrika számos területén egész egyszerűen megszűnt, a helyén egy a korábbi törzsi kultúránál is primitívebb a nyugati civilizáció félreértett és a helyi kultúra feledésbe merült funkciótlan töredékeiből összeálló roncskultúra maradt.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.05.13. 00:48:05

Miért alsóbbrendű az ő mitológiájuk a három monoteista vallásénál? Az esőtánc épp olyan, mint az ima.

blogen 2008.05.13. 08:00:57

Nem olyan. Az esőtánc olyan mint a mi primitív sámánizmusunk volt, amit magunk mögött hagytunk, amikor felvettük egy civilizált vallást, a kereszténységet. Nem azért civilizált a kereszténység amit mond, hanem azért, ahogy mondja. Nincs esőtánc, mert az esőtánc és a hozzá tartozó képzetek primitívek, törzsi színvonalúak. Az esőtáncot járó embert mögött nem áll ott a vallás intézménye, mert nincs ilyen intézmény, a kultusz fennmaradását mindössze a híve testi-lelki átélése, lelke mélyéből fakadó téveseszméi és babonás képzetei biztosítják. Eszükbe se jut, hogy alapvető kérdéseket feltegyenek Isteneik valója és szándékai kapcsán, mint a törzsi színvonalat az urbánus lét révén meghaladó kultúrák olyan fiainak, mint Ábrahám, Zarathusztra, vagy Buddha vagy a sumér, babiloni, egyiptomi, hellén, maja, azték, stb. egyházak névtelen alkotói és formálói akik fejlett társadalmaik bázisain civilizált vallásuk intézményeit hozták létre.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.05.13. 15:06:03

Civilizált? Ja, tényleg. Az esőtáncok nevében soha nem irtottak ki talán egyetlen embert sem, bezzeg a mi civilizált nagy hiteink áldozatainak száma 9 jegyű...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.05.13. 15:08:17

Tényleg primitívek a törzsi vallások. Még egy jó kis népirtásra sem futotta belőlük ennyi évezred alatt. Bezzeg a mi civilizált nagy vallásaink áldozatainak száma 9 jegyű. Valóban óriási a különbség, de kinek a javára is???

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.05.13. 15:23:10

Tényleg primitívek a törzsi vallások. Még egy jó kis népirtásra sem futotta belőlük ennyi évezred alatt. Bezzeg a mi civilizált nagy vallásaink áldozatainak száma 9 jegyű. Valóban óriási a különbség, de kinek a javára is???

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.05.13. 15:37:49

De jó :-) azt írta ez a szar, hogy szerverhiba, aztán mégis elküldte mindig az üzenetet...

blogen 2008.05.13. 15:43:05

A kolonizáció előtti afriakiak akárcsak a világ más törzsi szinten élő népei örök háborúban álltak a szomszédos törzsekkel. Afrika ma a béke és a humanizmus tündöklő szigete mondjuk a XVII. századi kvázi "érintetlen" Afrikához képest. Például a fekete rabszolgák kimaradtak volna az iszlám és a nyugati világ elmúlt ezer évének történelméből, ha az élelmes afrikai törzsfők nem fedezik fel, hogy a legyőzött ellenségeiket el is lehet adni a partjaikon megjelenő arab, majd évszázadokkal később a nyugati kereskedőknek, így nem feltétlen muszáj lemészárolni őket, bármily kedves is ez utóbbi művelet a harcosok szívének.

Mi európaiak utoljára az ókorban, a Római Birodalom északi határain túl éltünk olyan törzsi viszonyok közt, amit a néhány évszázaddal ezelőtti Afrikával össze lehet hasonlítani.

Minden a mi javunkra szól.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.05.13. 21:00:38

Ez nem vitás. Én csak azt fejtettem ki, hogy az ő vallásaik egyrészt semmivel nem primitívebbek, mint a többi, másrészt nem okozták tömegek halálát. Ugyan harcoltak persze egymással, de ennek semmi köze nem volt a szellemeikhez. Nem az volt a cél, hogy aki más szellemben hisz, az dögöljön meg... És a törzsi harcok is fennmaradtak ám a "civilizált" keresztény Európában. Csak nem törzseknek hívták a résztvevőket, hanem államoknak... ettől megintcsak nem vagyunk fikarcnyit se jobbak... mégis mikor volt béke a derék keresztény európai népek közt a 20. század második felét leszámítva?

blogen 2008.05.13. 22:18:20

A vallásaik rettentő primitívek, semmilyen módon nem hasonlíthatók össze a barbár kultuszaik a civilizált kultuszokkal. Vagy talán látta valaki a katolikusokat templomaikból kitódulva péniszrabló varázslókat lincselni?

www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=21051

A vallásháború meg a fejlettség egy magasabb szintjét feltételezi a törzsi viszonyoknál. Azt a szintet, amikor már tömegek elég műveltek ahhoz, hogy megértsenek, magukévá tegyenek és harcoljanak egy elvont eszméért, egy megfelelő helyre tett betűért a szent szövegben, amit képesek elolvasni.

Továbbá, a civilizált keresztény Európában semmilyen törzsi harc nem maradt fenn, a kereszténység felvétele akkor következett be a legtöbb népnél, amikor a törzsi kereteik felbomlásuk végső fázisába jutottak, legyen szó germánokról, vagy éppen rólunk magyarokról. A kereszténység ugyanis árukapcsolásként érkezett a barbár Európába az államalapítással és más a törzsi színvonalat meghaladó kulturjavakkal Angliától Magyarországig.

Minden szempontból jobbak vagyunk, mi ugyanis nem tudatlan barbárok vagyunk. A béke meg nem erény, a fejlett technikával megvívott háború az erény, mi több dicsőség! Dicsőség a légifölény birtokában porrá bombázni egy ellenséges nemzet infrastruktúráját, míg szánandó nyomorúság, macsetét lóbálva halomra ölni a más törzsből származót. Ami primitív abban ugyanis nincs semmi csodálatos, épp ellenkezőleg.

blogen 2008.05.14. 18:36:59

Kis kiegészítés a fenntiekhez, egy ábra Jean Guilaine and Jean Zammit: The Origins of War című művéből (www.blackwellpublishing.com/book.asp?ref=9781405112598)

Az ábra prehistorikus európai és közel keleti és a gyarmatosítás előtti afrikai állapotok jó analógiájául szolgáló historikus amerikai és pápua törzsi kultúrákban hasonlítja össze az erőszakos halált haltak arányát a modern civilizációk idevágó statisztikáival:
img138.imageshack.us/img138/4954/sshot1go2.jpg

Míg a Európában és Észak-Amerikában a XX. század során a férfipopuláció mindössze 2-3%-a halt erőszakos halált, addig egy átlagos törzsi színvonalon élő népnél ez 30-40% körül van. Tehát amíg a XX. század során minden ötvenedik nyugati férfi halt erőszakos halált, addig törzsi szinten minden harmadik erőszakos halált hal. Az is jól látható, hogy csökken radikálisan a civilizálódással az erőszakos halált haltak aránya a populációban.

Ennyit a véres civilizáció mítoszáról. A valóság az, hogy minnél civilizáltabbak vagyunk, annál nagyobb az esélyünk, hogy ágyban, párnák közt haljunk meg.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.05.14. 19:40:47

Dicsőség, erény a tömeggyilkosság? Te simán és egyszerűen elmebeteg vagy.
És civilizálódásunk fokmérőjeként az afrikaiak, indiánok hány %-a halt erőszakos halált? Vagy az nem számít, mivel a fehérek felsőbbrendűek? Kretén fasz...

blogen 2008.05.14. 20:19:20

Nos igen. Vannak akikből a civilizáció olyan vívmányai, mint a statisztika, a higgadt érv, vagy éppen a történelmi tény csak artikulálatlan káromkodást vált ki. Bár lehet, hogy ez pusztán súlyos olvasási és szövegértési nehézségek következménye, ám könnyen lehet nem véletlen, hogy pont az ilyen alakok becsmérlik civilizációnkat relativizálva az köztünk és a barbárok közti áthidalhatatlan szakadékot, hiszen ezek közt és valami törzsi ember közt olykor igen csekély a különbség.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.05.14. 20:47:27

Szakadék? Az van. Csak nem köztem+közted illetve köztük, hanem köztem+köztük ill. a hozzád hasonló torz lelkű beteg emberszabásúak közt.