HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (37) algéria (9) al shabaab (1) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (17) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (15) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai köztársaság (6) közép afrikai koztársaság (1) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (8) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (8) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) szomáliföld (1) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2008.10.20. 21:03 GaceTillerro

Diktátorok Afrikában - 6. rész

Az afrikai kontinens egyik legelfeledettebb, legkevésbé ismert államainak egyike a Közép-Afrikai Köztársaság, amely rendkívül sötét foltokkal rendelkezik alig pár évtizedes független történelmében. Az egyik ilyen folt, Jean-Bedel Bokassa, aki az ország első császáraként vált ismertté, és akinek 13 éves uralkodása a mai napig rémülettel tölti el a lakosságot.

A gyarmati francia hadsereg talpasaként kezdte pályáját, de rövid úton magasra jutott és a Közép-Afrikai Köztársaság függetlenné válásakor már az új állam hadseregének egyik vezető pozíciójában találjuk. A kezdeti pozítív tevékenység rövidesen más jelleget öltött, 1966 első napján saját unokatestvérének, David Dacko államelnöknek dönti meg az uralmát egy katonai puccsa. Ezt követően masszív propagandába kezd, amelynek kezdetben meg is van az eredménye, de aztán ahogy elkezdi megalkotni rendelkezéseit, a lakosság ráébred, hogy az alapvetően tisztességes Dacko helyett egy "állat" került hatalomra.

Ugyan hozott néhány jó intézkedést is (főleg munkanélküliséget csökkentő rendelkezések, valamint megtiltotta például a női körülmetélést), de az ellene indított puccsoktól való félelem kikezdte a józan eszét. Saját emberei dúskáltak az anyagi javakban, míg a lakosság nyomorgott, ráadásul Bokassa aprópénzért kótyavetyélte el az ország természeti kincseit. 1972-ben a korábban már eltörölt alkotmány helyett létrehozott új passzust is eltörölte, és magát a köztársaság örökös elnökének kiáltotta ki. Később megalomán indíttatástól vezérelve császárrá koronáztatta magát, egy közel 30 millió dolláros szertartás keretében, amely összeg nagyjából a köztársaság éves bevételeinek harmada volt. Ezzel azonban nem sikerült tiszteletet szereznie sem a lakosság, sem a nemzetközi közvélemény szemében.

A hetvenes évekre már teljes mértékben bűnözői jelleget öltött tevékenysége, emberei napról-napra végigrabolták a falvakat, a lakosság számára semmiféle juttatást nem adott, az ország ásványkincseit fillérekért adta el az Egyesült Államoknak és Franciaországnak, akik ezért cserébe szemet hunytak intézkedései felett. A császár a végén odáig jutott, hogy már csak saját és emberei szórakozása érdekében fogatott el és végeztetett ki ártatlanokat, a legkülönfélébb és legbrutálisabb módokon. A kínzások és nemi erőszakok mindennaposak voltak, legtöbbjükben maga Bokassa is részt vett, sőt rengeteg példa volt rá, amikor embereivel finom vacsorát készítettek egy-egy halálra kínzott szerencsétlenből, amit aztán jóízűen el is fogyasztottak.

Végül a legjobb barát, Franciaország döntötte meg uralmát 1979-ben (miután a császár elleni tüntetéseket rendkívüli brutalitással leverték, sok száz embert megölve), így Bokassának menekülnie kellett. Nem sokáig bujkált, 1986-ban visszatért az országba, ahol azonnal bebörtönözték és életfogytiglani büntetésre ítélték. Ennek ellenére 1993-ban már szabadlábra is helyezték (jó adag korrupciónak köszönhetően), és 1996-os haláláig gazdagon, békében élte életét.

Akik ismerték, őrültnek tartották, akinek hatalomszomja és beképzeltsége nem ismert határokat, ráadásul nem riadt vissza attól, hogy saját maga is bemocskolja a kezét, és bírósági tárgyalásán több tucat gyilkosságot sikerült rábizonyítani. Jean-Bedel Bokassa rémuralmának szörnyűségeiről pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de a legóvatosabb történészek is legalább 20-25 ezer meggyilkolt emberre becsülik a császár tevékenységének eredményét, a megkínzottak, elnyomottak számáról ne is beszéljünk.

Szólj hozzá!

Címkék: közép afrikai köztársaság diktátorok


A bejegyzés trackback címe:

http://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr65723730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.