HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (36) algéria (9) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (16) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (14) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai köztársaság (6) közép afrikai koztársaság (1) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (7) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (8) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) szomáliföld (1) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2008.12.04. 21:02 GaceTillerro

Zambézi: nem csak egy folyó, a jövő záloga

Pár nappal ezelőtt, kis sajtónyilvánosságtól kísérve, a malawi fővárosban, Lilongwéban sorozatban negyedik alkalommal tartották meg a Zambézi folyó vízgyűjtő területéhez tartozó országok tanácskozását, amelynek célja egy keretmegállapodás elfogadása volt. Eme tervezet a folyó víztartalékainak hatékonyabb, fenntartható, környezetvédelmi szempontból sem kifogásolható jövőbeni felhasználását hivatott hivatalos alapokra helyezni.

A Zambézi a negyedik leghosszabb afrikai folyó, vízgyűjtő területe megközelítőleg 1.4 millió négyzetkilométer, amelyen kilenc ország osztozik (Angola, Botswana, Malawi, Mozambik, Namíbia, Zambia, Tanzánia, Zimbabwe és a Kongói Demokratikus Köztársaság), és ezen a folyón található a legendás Viktória-vízesés, a világ legnagyobb vízesése. Visszatérve a tanácskozásra, 2005 óta szervezik meg ezt a fórumot, melyet a Zambézi erőforrásaival való gazdálkodás megszervezésére hoztak létre, az idei gyűlés fő irányvonala a vízgazdálkodásra korábban kidolgozott terv gyakorlatba ültetése volt.

A házigazda Malawi vízgazdálkodásért és öntözési rendszerekért felelős titkára, Andrina Mchiela nyitóbeszédében elmondta, hogy a vízgyűjtő területen tapasztalt aggasztó jelek miatt égető lenne a tervezet elfogadása, hiszen sok, a vízgyűjtő területen található folyó azelőtt kiszárad már, hogy elérne "végső állomáshelyére". A régióban egyre nagyobb probléma a szárazság, egyre több aprócska vízmosás tűnik el, ezért fontos lenne a vízgazdálkodási tervezet minél előbbi átültetése a gyakorlatba.

Maga a stratégia tulajdonképp négy alappillérre épül: a környezetvédelem fontosságára, a klímaváltozás hatásaira való reagálásra, a régiós együttműködés fejlesztésére valamint a szabályozott vízgazdálkodás kialakítására. A friss ivóvíz mindig is kényes téma volt Afrikában, így ezen a fórumon is központi szerepet kapott a kérdés. A régióban jelenleg az összes ivóvízforrás 50 százalékát hasznosítják, és ez a szám 2025-re akár a 75%-ot is elérheti, ezért rendkívül fontos a tudatos gazdálkodás kialakítása. Általánosságban egyébként nagyon durva helyzet várható víz-fronton néhány év múlva a fekete kontinensen, sok tíz millió ember jelenleg sem jut hozzá megfelelő ivóvízhez, és szintén tízmilliókban mérhető azok száma, akiknek problémát okoz a napi friss víz beszerzése.

A Zambézi folyóról tartott fórum létrejöttének is ez volt az oka, a régió ivóvíz-ellátásának hosszútávú biztosítása fenntartható és hatékony módon. Súlyos probléma még a folyóval kapcsolatosan a globális klímaváltozás hatása, ahogy szakértői vizsgálatok rámutattak, a világon ez a vízgyűjtő terület a leginkább érintett a kérdésben, áradások és szárazságok fogják váltogatni egymást egyre gyakrabban, ahogy azt már most is tapasztalni lehetett a régió országainak többségében. Az áradások csak 2007-ben majndem 1 millió embert érintettek súlyosan a vízgyűjtő területen.

Saját véleményem szerint egyébként az ivóvíz-ellátás megfelelő biztosítása egy társadalom alappillérének is számít, és addig ne is várjunk jól működő demokráciát valahol, amíg a mindennapi étkezés, ivóvíz megszerzése is komoly problémákat okoz. Az oktatás, az egészségügy fejlesztése mind hiábavaló, ha az iskolából hazatérő kisgyerek maximum az EU által támogatott füzetének előlapját tudná megenni. A fórum résztvevői rámutattak, hogy a Zambézi vízgyűjtője tökéletesen megfelel arra a feladatra, hogy az érintett országok lakosságainak igényét fedezze, de ehhez a megfelelő infrastruktúra és módszertan kialakítása létfontosságú. Arról nem is beszélve, hogy a vízgyűjtő gazdag természeti kincsekben, élővilágban és rengeteg mezőgazdasági, valamint energiaellátási potenciált rejt magában, amire az itt élő közel 50 millió embernek nagy szüksége van.

Ahogy a fórumon résztvevő egyik tanácsadó szervezet képviselője, David Harrison elmondta, a Zambézi vízgyűjtőjének a Jangce példáját kellene követnie, hiszen a kínaiak a Föld harmadik leghosszabb folyójának vízgyűjtőjén hihetetlen rendszert valósítottak meg, tökéletesen hasznosítva (esetenként persze jelentősen túlterhelve a környezetet) a folyó erejét, és erőforrásait. Árvízvédelmi rendszerek, erőművek és gátak épültek a Jangce 6300 kilométeres hosszának minden részén, amihez képest a Zambézi infrastruktúrája elenyésző (például csak két gát van az egész folyón).

A találkozónak kézzelfogható eredménye nem igazán volt, a résztvevők (minisztériumi küldöttek, non-profit szervezetek, közösségi vezetők) szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy elkötelezettek a vízgazdálkodás és a környezetvédelem fejlesztésében, valamint elfogadtak újabb hosszútávú tervezeteket jelentős, közös projektekmegvalósításáról. Ez nem sok ugyan, de maga a kezdeményezés is támogatandó, és ha már csak egy kicsit javul a térségben élők helyzete, már megérte Lilongwéba utazni.

1 komment

Címkék: afrika malawi zambézi


A bejegyzés trackback címe:

http://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr54804758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.