HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (37) algéria (8) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (8) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (16) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (14) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai köztársaság (6) közép afrikai koztársaság (1) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (7) maputo (3) marokkó (7) maseru (1) mauritánia (9) mauritius (7) mogadishu (4) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (5) port luis (1) príncipe (2) puntföld (1) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (8) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) szomáliföld (1) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2009.02.07. 15:28 GaceTillerro

Közép-afrikai Köztársaság: a végtelen, elfeledett történet

Alapvetően most csak egy videót akartam beposztolni, de aztán úgy félórás kutakodás után úgy döntöttem, muszáj lesz egy gondolatébresztőt is írni erről az elfeledett konfliktusról, mert a helyzet nagyon kevés figyelmet kap a médiában.

A Közép-afrikai Köztársaság északi része az elmúlt évtizedben nem igazán a békéről volt híres, tulajdonképpen egy igazi "senkiföldje", ahová a központi kormányzat és a nemzetközi szervezetek keze is alig ér el, bűnözők és kiskirályként viselkedő hadurak, egykori zsoldosok uralják a területet, akik az itt élő, zömmel állattartással foglalkozó lakosság életét nap mint nap megkeserítik.

A helyzet az országban igazán Ange-Félix Patassé 1994-es hatalomra jutásával vált instabillá (bár korábban sem volt fenékig tejfel errefelé az élet), akinek uralma alatt egyre erősebbé vált az etnikai feszültség, a szegénység és a nyomor addig soha nem látott mértékben növekedett, korrupció nélkül már nem lehetett elintézni semmit az országban, a kilencvenes évek végére pedig már mindennapossá váltak a tüntetések és erőszakos megmozdulások a fővárosban, Bangui-ban. Ennek ellenére (állítólagos csalások árán) Patassé másodszor is megnyerte a választásokat és folytathatta brutális uralmát. Az országban ezekben az időkben már óriási volt a felháborodás és a feszültség, a lakosság szinte kizárólag a nemzetközi segélyszervezetek támogatásaiból élt, így ahogy várható volt, hamarosan több puccsot is megkíséreltek az elnök uralmának megdöntésére.

Végül 2002-ben egy Francois Bozizé nevű katonatiszt és csapatai jártak sikerrel, a Patassét támogató líbiai zsoldosok és kongói lázadók minden küzdelme ellenére. Bozizé felfüggesztette az alkotmányt és elkezdte az ország politikai átalakítását, amivel kezdetben nagy népszerűségre tett szert a lakosság körében, ennek köszönhetően 2005-ben hivatalos választásokat is tudott nyerni elsöprő fölénnyel. Azonban Bozizé valamit elfelejtett: kifizetni azokat a harcosokat, akiknek a segítségével átvette az ország irányítását. A zsoldosok (akik közül sokan semmit, mások csak minimális összeget láttak abból a pénzből, amelyre leszerződtek a puccs végrehajtására) nem várakoztak sokáig ölbetett kézzel Bangui-ban, hanem északra vándoroltak, ahol táborokat hoztak létre a dzsungelben és bandákba szerveződve nekiláttak behajtani az elnök tartozását.

És mivel az elnökön közvetlenül ezt nem tudták megtenni, hát a lakosságot vették célba. Rablásaik és támadásaik során "összebarátkoztak" a már korábban itt tevékenykedő bűnözői csoportokkal és így a helyzet rövid idő alatt elviselhetetlenné vált és a konfliktus a határokon átívelve átterjedt Csádba és Kamerunba is. Tízezrek hagyták el az ország északi részét, akik főleg az előbb említett két országba menekültek, de a milíciák ott is rendszeres fosztogatásokat hajtottak végre. A legnépszerűbb üzletág az emberrablás napjainkban is, és a hatalmas váltságdíjak miatt az egykor állattenyésztéssel foglalkozó lakosság még itt tartózkodó része már a dzsungelben nyomorog.

Ma nagyjából 50-60 ezer menekült él a szintén rendkívül rossz helyzetben lévő Csád déli részén, de sok tízezren vannak Kamerunban és Szudánban is. A kormányzat az első években szinte semmit nem tett, a rablások, zsarolások, támadások Bozizé nemhivatalos áldásával történtek, egészen az elmúlt hónapokig, amikor a hadsereg átfogó támadást indított a térségben. De a rendkívül képzetlen és alulfizetett hadsereg sem igazán van tekintettel a lakosságra, így nem meglepő, hogy 2008 szeptembere óta legalább 30 ezer újabb ember menekült el az ország északi részéről Csádba, ahol a jelenlegi helyzetük kielégítő, de már nem sokáig tartható.

A csádi kormány önzetlen módon földet adományozott a menekültek egy részének és a helyi csádiak is támogatják déli szomszédaikat mindennel, amivel tudják, akik közül sokan már elkezdtek ismét gazdálkodni és állatokat tenyészteni, de a nemzetközi szervezetek így is lassan már nem bírják ellátni az egyre növekvő számú menekültet (naponta legalább egy tucat ember érkezik a legnagyobb gyűjtőterületre). Idén eddig legalább 6-7 ezer ember érkezett meg kevéske holmijával Csádba, és ők nem is szeretnének visszatérni országukba, ahol mindenüket, még családtagjaikat is elrabolják a kormánykatonák és a bűnözői csoportok.

Sajnos, csúnya ilyet mondani, de a darfúri helyzet sem jött túl jól a Közép-afrikai Köztársaságnak, mert az ottani helyzett miatt nagyon kevés figyelmet kap ez a tragédia, nagyon nehéz erre az elfeledett konfliktusra támogatást szerezniük a nemzetközi segélyszervezeteknek. Pedig itt is elkelne minden segítség. Egész Afrikát tekintve napjainkban a Közép-afrikai Köztársaságban a legrosszabb a politikai, szociális és társadalmi helyzet, az ország északi részén nincsenek törvények és szabályok, büntetlenül lehet gyilkolni és puszítani.

Általánosságban is elmondható, hogy függetlenségének évtizedei alatt ebben az országban nem fejlődött semmit az egészségügy, az oktatás és még sorolhatnánk azokat a hátrányokat, amiket a diktatórikus vezetések miatt kénytelen elszenvedni eme gyönyörű ország rendkívül vendégszerető népe. Mindent elmond a gazdaságról, hogy az állam legfőbb bevételi forrásai a nemzetközi segélyek, de hiába az itt tartózkodó nonprofit szervezetek és az ENSZ katonái (nem sokan vannak, de vannak), északon a helyzet változatlan.

Végezetül pedig jöjjön egy érdekes videó, amelyben az al-Jazeera tévétársaság riportere mutat be nekünk egy fegyveres militáns csoportot röviden. Érdekes dolgokat hallhatunk, ha jól figyelünk.

 

2 komment

Címkék: csád közép afrikai köztársaság


A bejegyzés trackback címe:

http://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr94927185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

markoferko 2009.02.07. 19:58:52

jó ma videó, az AJ megint bizonyitja, hogy jelenleg messze a legjobb hirteve a vilagon. (egyebkent ez a gazai konfl. alatt is kiderult)

egyetlen embert ismerek, aki utazgatott az orszagban, itten ket beszamoloja:
www.travelblog.org/Africa/Central-African-Republic/blog-92620.html

www.travelblog.org/Africa/Central-African-Republic/blog-93239.html