HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (37) algéria (9) al shabaab (1) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (17) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (15) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai köztársaság (6) közép afrikai koztársaság (1) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (8) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (8) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) szomáliföld (1) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2009.07.19. 16:45 GaceTillerro

Halálraítéltek: szükség van rá vagy sem?

Nem tudom, ki hogy vélekedik a halálbüntetésről, annak létjogosultságáról, de tény, hogy napjainkban az Amnesty International jogvédő szervezet adatai szerint nagyjából 100 országban létezik ez a büntetési tétel, és ezek közül 58 ténylegesen használja is a gyakorlatban. A többiek esetében ugyan jogilag lehetséges a halálos ítélet, de vagy csak különleges körülmények között, vagy már egyáltalán nem használják (moratóriumot hirdettek). Afrikában az országok jelentős része, bőven több mint fele nem törölte még el ezt a büntetési formát, de konkrétan 14 olyan ország van még a fekete kontinensen, ahol a 21. század első évtizedében is hajtottak végre halálos ítéletet (érdekességképpen ezek az országok: Botswana, Burundi, Csád, a nagy Kongó, Egyiptom, Egyenlítői-Guinea, Etiópia, Líbia, Szudán, Guinea, Szomália, Uganda, Nigéria és Zimbabwe).

És bár vannak jogvédői aggályok és vádak, hogy egyes országok titokban, nem hivatalosan is hajtanak végre ilyen ítéleteket, a hivatalos tények szerint 2008-ban és az idei évben eddig csak Botswana, Egyiptom, Líbia, Szudán és Szomália hajtott végre halálos büntetést. Botswana elég nagy nyomás alatt áll már régóta, hogy törölje el a büntetésnek ezt a formáját, ugyanis itt a gyilkosságért kötelezően kiszabandó ítélet a halál, hacsak a bíróság nem tár fel a vádlott tettét enyhítő körülményeket (más vádakért is kötelező ezt kiszabni: hazaárulás, merénylet az elnök ellen vagy mondjuk háborús helyzetben való dezertálás). A legutolsó kivégzést 2008 szeptemberében hajtották végre Gaboronéban, amikor is a 49 éves Kedisaletse Tsobanet akasztották fel a központi börtönben, 10 éves lánya 4 évvel korábbi meggyilkolásáért. Testét nem sokkal később a börtön égetőjében elhamvasztották. A vádlott hiába hivatkozott alkoholos befolyásoltságára és nehéz pénzügyi helyzetére, a bíróság után az államelnök sem kegyelmezett, így ő lett az ország történetének 42. kivégzett polgára. És hiába a folyamatos bírálat a jogvédők oldaláról, Gaborone több ízben kinyilatkoztatta az elmúlt hónapokban, hogy nem tervezik a legsúlyosabb ítélet megszüntetését, sőt, a hivatalos kormányzati álláspont szerint több olyan ország döntéshozói is megbánták döntésüket, amelyek eltörölték a halálbüntetést.

Szomáliáról nagyjából annyit tudni, hogy hajtanak végre ilyen ítéleteket, de hogy mennyit, milyen körülmények között, nos arról megoszlanak a vélemények. Ami biztos, hogy az iszlamista lázadók által uralt déli részeken rendszeresek a nyilvános kivégzések (lefejezések, halálra kövezések), ahogy én is írtam már erről, sokszor több ezer néző szeme láttára. Az iszlám törvénykezés szabályai szerint ítélkező bíróságok tevékenysége ellen ugyan ágálnak kényelmes kis irodáikban ücsörgő jogvédők, de miután a nemzetközi közösség még a pusztító polgárháborút sem képes megfékezni (Etiópia egymaga többet tett, mint az ENSZ, függetlenül a háttérben meghúzódó céljaitól), nem hinném, hogy most ez lenne itt a legnagyobb probléma.

Líbiával a legnagyobb probléma az információhiány, az köztudott, hogy hajtanak végre kivégzéseket az országban, de hogy pontosan hány ember állt már a kivégzőosztag sortűze előtt, az még a helyiek számára sem ismert. Amennyire sikerült kiderítenem, idén még nem hajtottak végre halálbüntetést, de tavaly volt dolguk a hóhéroknak, majdnem 20 embert öltek meg az országban, köztük több külföldit. Az ő esetük más, mint a líbiaiaké, mert rájuk nagyobb figyelem irányul, ráadásul ők kiválhatják a halálos ítéletet pénzbeli kárpótlással, jóvátétellel. Ez történt akkor is, amikor 5 bolgár nővért és 1 palesztin orvost ítéltek még halálra 1998-ben, miután kiderült, hogy több száz líbiai gyermeket fertőztek meg HIV vírussal. Ők a hosszú raboskodás után 2008 júniusában szabadulhattak Líbiából, miután az érintett áldozatok családjai elfogadták a nekik felkínált pénzbeli kártérítést. Sajnos azért a két ghánaiért nem jelentkezett senki, akiket még februárban végeztek ki négy másik külföldivel együtt, miután szintén 1998-ban meggyilkoltak egy líbiai üzletembert. Jelenleg is tucatnyian várnak a halálsoron ítéletük végrehajtására, és a kormány egyértelműen elzárkózik a legsúlyosabb büntetés esetleges eltörlésétől.

Szudánról Szomáliához hasonlóan elég nehéz konkrét információkat gyűjteni, a kormány által létrehozott terroristaelhárító ügynökség ugyanis elég sajátos jogkörben tevékenykedik és több tucatnyi, a darfúri régióban tevékenykedő lázadó haláláért tehetőek felelőssé az elmúlt másfél évben. A nemzetközileg elismert adatok szerint, hivatalos keretek között csak egyetlen egy kivégzésre került sor az országban 2008-ban, de idén áprilisban aztán gyorsan megnövelték a számokat, miután 9 ember halálbüntetését hajtották végre. Nemzetközi források az egész eljárást megkérdőjelezték, és azzal vádolták a hatóságokat, hogy kínzással csikarták ki a beismerő vallomásokat. Mindannyiukat egy 2006-os gyilkosság miatt ítélték halálra, és a kezdeti fázisban aláírt vallomásuk alapján végül "csont nélkül" elítélték őket. A jogvédők próbálkozásairól nagyon nem is írnék, tudjuk, hogy a szudáni kormány mekkora ívben tesz a nemzetközi közösség véleményére.

Szudán, Szomália és Líbia aktív igazságszolgáltatási "tevékenységén" nem igazán lepődik meg az ember (Botswana arányaiban elenyésző), de Egyiptom utóbbi időben mutatott teljesítménye mindenképpen megdöbbentő. Ha tényleg igazak a tények (márpedig annak kell lenniük, ha a helyi és nemzetközi források is megerősítik), az azt jelenti, hogy csak idén közel 230 halálos ítéletet hajtottak végre az egyik legkedveltebb afrikai üdülőcélpontnak számító országban. Egyiptomban a halálbüntetés mindig is elég gyakori ítélet volt, köszönhetően annak is, hogy a törvények szerint 90 különböző bűncselekményt lehet ezzel büntetni, többek között a nemi erőszakot, droggal való visszaélést, de akár a puccskísérletet is. A kivégzések száma 2000 óta folyamatosan nő, ez egyértelműen kapcsolatban van az egyiptomi gazdasági helyzet romlásával, és a munkanélküliség növekedésével. A kormány kemény kézzel próbálja megfékezni a növekvő (és errefelé meglepően véres és brutális) bűnözést, ennek köszönhető a kivégzések számának növekedése helyi szakértők szerint.

A hihetetlen sebességgel kiosztott halálos ítéletek (volt hét, amikor több, mint ötvenet hoztak) közé pedig egyértelműen becsúsznak óriási tévedések, mint például, amikor egy földvitában érintett közösség 24 tagját ítélték halálra, pedig többen közülük csak szemlélői voltak az összecsapásokkal járó veszekedésnek. Ez tipikus mintapéldája annak a kormányzati viselkedésnek, amelyet máshol is meg lehet figyelni: a kormány képtelen normális intézkedésekkel kézben tartani a dolgokat, ezért erőszakhoz folyamodik. Például ha nem vizsgálják, hogy miért tüntet egy csoport valami ellen, hanem egyszerűen csak szétverik a megmozdulást, nos, az egyértelműen frusztrációt szül. Annak ellenére, hogy az ítéleteket még egy államilag kijelölt vallási vezetőnek, Ali Gomaa főmuftinak is jóvá kell hagynia, júniusban egymást követő napokon hagytak jóvá tucatnyi halálos verdiktet, ez pedg nem a megfontolt és átgondolt döntéseket mutatja.

Nos, ezek konkrétan azok az országok voltak, ahol hajtottak is végre kivégzéseket, de ezen az öt államon kívül az elmúlt másfél évben tucatnyi másik afrikai állam is szabott ki halálbüntetést, és tekintve, hogy ezek végrehajtását nem mindenhol függesztették fel, várható, hogy újabb országok fognak feliratkozni jogvédők szégyenlistájára. Algéria messze élen jár a halálos ítéletek számában, közel 250 ítéletről beszélünk, de Ugandában és Egyiptomban is bőven 100 felett jár az ilyen döntések száma. Nagyobb számban hoztak még halálos ítéleteket a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Nigériában, Szudánban, Etiópiában, Maliban, de a listán olyan országok is szerepelnek, mint Madagaszkár vagy Tanzánia (mint írtam, Szomália egy másik dimenzió). Ami nagyon mélyen érintette a jogvédőket a kivégzések elleni harcukban, hogy hosszú kihagyás után tavaly Libéria visszaállította a halálbüntetést, többek között a terrorizmus és rablás bűncselekményekre, és hoztak is ilyen ítéletet.

Egyébként nem vagyok biztos benne, hogy a nigériai halálsorokon esetenként már több mint 20 éve tengődő elítéltek nem választanák-e inkább a halált nyomoruk helyett, ugyanis bár az Nigériában moratórium van a kivégzésekre, ítéleteket még mindig hoznak, így napjainkban majdnem 800 ember vár a halálsoron, sokan tárgyalás nélkül. Valamiféle előrehaladás azért történt, több ember ítéletét végül semmissé nyilvánították az országban, sőt az elnök 2008 novemberében egy 22 éve halálsoron lévő férfinak adott kegyelmet. Ugandában és a nagy Kongóban a katonai bíróságok hoztak ilyen ítéleteket katonák ellen, de aggasztó módon az utóbbi helyen katonai bíróság ítélt civilek felett is. Bár Maliban az elnök azt ígérte, hogy mandátuma lejárta előtt teljesen eltörlik a halálbüntetést az országban, de azóta legalább még 20 embert ítéltek halálra, többségüket súlyos bűncselekmények, gyilkosság, emberrablás miatt.

Csádból is hallhattunk érdekességeket, miután a legfelsőbb bíróság halálra ítélte a száműzetésben élő egykori diktátort, Hisséne Habrét és 11 másik ellenzéki vezetőt, akiket Csád területi szuverenitása, alkotmányos rendje elleni tevékenységgel vádoltak (Habré tevékenységéről én is írtam a Diktátorok sorozatban). És végül egy frissebb, a jogvédőket örömmel eltöltő döntésről: idén júniusban a togoi parlament egyöntetűen a halálbüntetés eltörlése mellett döntött, így a loméi halálsoron senyvedő öt elítélt is megmenekült és most már "csak" életük hátralévő végéig a rácsok mögött kell maradniuk. Ezzel pedig az Amnesty International adatai szerint Togo a 94. ország a világon, amely minden bűncselekményre, minden körülmények között megszüntette a halálbüntetés intézményét. De most ennek örülni kell vagy sem?

32 komment

Címkék: afrika egyiptom szomália szudán líbia botswana togo


A bejegyzés trackback címe:

http://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr321254896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

_CaD_ 2009.07.19. 22:32:30

Jó lenne visszaállítani, akkor talán kicsit nagyobb rend lenne az országban

szbszig 2009.07.19. 22:33:58

Szomáliával és Szudánnal szerintem felesleges ilyen szempontból foglalkozni. Ott kisebb gond is nagyobb annál, hogy néhány embert kivégeznek évente. Sőt, majdnem még örülhetsz, hogy bírósági tárgyalás után ítélnek halálra, és nem lőnek agyon a nyílt utcán, ha valakinek nem tetszik a képed...

Líbia megint teljesen más tészta, mint a többi, de kívülről ott se nagyon fogunk tudni beavatkozni, mert Kadhafi úgyis megy a saját feje után.

Amikre hatni lehetne szép szóval, az Botswana és Egyiptom. Mondjuk Botswanában nem értem, hogy ha automatikusan halálbüntetést kell adni gyakorlatilag minden gyilkosságért, akkor hogyan lehet ilyen alacsony (42) a végrehajtott ítéletek száma. Még akkor is, ha tisztában vagyok vele, hogy fiatal ország, és nagyon gyéren lakott. De igazából tényleg Egyiptommal kéne csinálni valamit, és nem is elsősorban a halálbüntetés eltörlésére gondolok, hanem a cikkben is említett, elhamarkodottan, körültekintő nyomozás nélkül hozott ítéletekre általában.

Ami pedig magát a halálbüntetést illeti, volt már itt, ezen a blogon olyan bejegyzés, ami az afrikai börtönökben fellelhető állapotokat feszegette. Nos, szép dolog az Amnesty Internationaltől, hogy kampányol a halálbüntetés ellen, és valószínűleg a fejlett országokban ennek örül is a rabok egy része, ahol kulturált körülmények között élhetnek, kapnak rendesen enni, a börtönben művelődhetnek, tanulhatnak stb., de Afrika egy teljesen más dimenzió sajnos...

tompus 2009.07.19. 22:42:23

Aki megöli a saját 4 éves lányát, azt tárgyalás nélkül felkötném. Ezen miért kell bárkinek vitatkozni?

müszi 2009.07.19. 22:43:41

itthon is vezessék be!!!!!!!!!!!!!
és kezdjék a hazát eladó összes politikuson és országgyülési képviselőn!!!

smidgen 2009.07.19. 22:47:41

@_CaD_: miféle rend? akkor 7. ker polgármester nem ingatlan panamázna? és ha lebukna kivégeznék? hát nem hiszem
felindulásból elkövetett 200-250 évi gyilkosságért pedig nonszensz a halálbüntetés

persze tudom, csak akartál vmi demagóg baromságot írni elsőként

_CaD_ 2009.07.19. 23:09:40

@smidgen: ami nem a Te nézeteidet tükrözi az már demagóg baromság?

Bergeroth 2009.07.19. 23:15:32

Az emberiség elkorcsosulása ott kezdődik, amikor elveszik tőle a jogot, hogy megvédhesse a saját házát, a saját tulajdonát, a saját családját, és legfőképp a saját életét.
Magyarországon jelen állás szerint, a bünözőknek több joguk van, mint az áldozatoknak. A törvények pedig sokkal jobban védik a bünözőket, mint az áldozatokat.
Régebben ezeket a problémákat megoldották a szemet szemért, fogat fogért elv alapján. És működött.
Én azt javaslom, hogy nem is kellene még ezt az elvet sem követni. A bűn elkövetőt nyilvánosan kellene megalázni. Mondjuk letolni a nadrágját a közönség elött, és mogyorófa vesszővel 25-öt húzni rá. Biztos hogy túlélné, és biztos hogy soha többet nem gondolna bűnözésre.
A jogvédők meg bekaphatják.
Aki a tulajdonomra pályázik, annak nincsenek jogai!!

Wallstreetbull 2009.07.19. 23:25:49

@_CaD_: A halálbüntetésről lehet vitatkozni, mert súlyos érvek vannak mindkét oldalon. Azonban arra teljesen alkalmatlan, hogy visszatartson bizonyos dolgok elkövetésétől. Így az hogy "akkor talán kicsit nagyobb rend lenne az országban" Teljességgel hamis érvelés. Nem ez az érv a halálbüntetés mellett. És nem is a bosszú. Akár hiszed, akár nem, a halálbüntetés a kegyelem egy formája.

Bergeroth 2009.07.19. 23:32:33

@Wallstreetbull:
Pontosan ezért kell minden alkalom után életben hagyni, viszont kőkeményen megalázni a lehető legnagyob nyilvánosság elött! Mogyorófavesszővel a seggére húzni az összesnek!
Lopásért 15 ütés, 8 napon túliért 20 ütés, gyilkosságért 125. stb.
Biztos vagyok benne, hogy a legkeményebb bünöző is, nagyjából a 10-ik ütés után sírva könyörögne kegyelemért vagy inkább hogy öljék meg.
Szerintem ennek meglenne a hatása. Mert miután megkapta azt, ami jár neki, simán kellene minimum 2-3 hét, mire le tudna ülni/feküdni normálisan.
Mind megérdemelné!

Bergeroth 2009.07.19. 23:34:06

@Bergeroth:
"Mert miután megkapta azt, ami jár neki, s fájdalmakon kívül, simán kellene minimum 2-3 hét, mire le tudna ülni/feküdni normálisan. "

Ez kimaradt.

beaver 2009.07.19. 23:36:53

miert nem az un. civilizalt vilaggal foglalkozunk, pl egyesult allamok? ott meg mindig van kivegzes, es ha ott van, akkor mit vartok afrikatol, ami a nyugat altal egy teljesen szetb@szott hely?
most meg mennek oda okoskodni hogy hogyan kellene elniuk, miutan kiraboltak?
monty python

Wallstreetbull 2009.07.19. 23:42:36

@beaver: Lehet h a fehér ember rasszizmusa szól belőlem, de afrikában akkor volt rend, amikor a fehér gyarmattartó (abgolok, franciák, németek, belgák, hollandok stb.) ott voltak. Mióta kivonultak más sincs amit afrikáról hallunk, mint katonai rendszerek éhinség, betegségek, polgárháborúk etc.. Az hogy kirabolták Afrikát egy elég leegyszerűsített frázis. Mindenük, az a kevés ami van nekik, a vasutak, a meglévő kórházak, egyetemek, iparlétesítmények, a gyarmati időkből maradtak hátra.

beaver 2009.07.19. 23:48:27

@Wallstreetbull: abban igazad van, hogy most meg rosszabb a helyzet, viszont eleve nem kellett volna szetcseszni az egeszet. Olyan szinten allati szinten van az elet, hogy innen az ottani halalbuntetesrol beszelgetni totalisan ertelmetlen. A kajaert is olnek, olyan konnyeden mint ahogy en 1 szelet kenyeret levagok.

Wallstreetbull 2009.07.19. 23:54:12

@beaver: Valóban teljesen fölösleges a halálbüntetésre szót fecsérelni ott, ahol komplett népeket írtanak ki hobbiból. A posztíró jobb cikkeket is írt már Afrikáról.

RaszP. 2009.07.20. 00:21:20

@beaver: mit csesztek szét rajta? a 2-3000 éve élt civilizációk szintjét a mai napig nem érték el az ottaniak. ami nincs azt nem lehet szétcseszni, ugye.

ghavin 2009.07.20. 00:38:39

@RaszP.: Még a hátitáskát sem sikerült feltalálniuk amíg a fehér ember meg nem jelent, addig a fejükön cipeltek minden szart. Szerintem kár kultúráról beszélni Afrika kapcsán.

ezanicknevem 2009.07.20. 00:57:21

"Ez történt akkor is, amikor 5 bolgár nővért és 1 palesztin orvost ítéltek még halálra 1998-ben, miután kiderült, hogy több száz líbiai gyermeket fertőztek meg HIV vírussal."

A "kiderült" szó helyett szerintem jobban illik ide az, hogy "megvádolták őket azzal". Az a gyanúm, hogy az illetők ártatlanok lehettek, egyszerűen csak Kadhafi erőt akart demonstrálni pár szerencsétlen külföldi felett, és ha egy kis váltságdíjat is kap, annál jobb. Te hogyan látod?

z 2009.07.20. 01:13:20

Megérdemlik vagy sem, félek, nem sokat ér ott (sem) a halálbüntetés, ha visszatartó erőről van szó.
Az igazi visszatartó erő az a biztos büntetés, vagyis ha az elkövető tudja, ha ezt megteszi, biztosan nem fogja megúszni, nem a büntetés súlyossága számít. Nem hiszem, hogy a fönt felsorolt országokban van olyan technikai és felkészültségi szinten a bűnüldözés, hogy elkapjanak minden elkövetőt, az pedig, hogy néha elkapnak valakit és kivégzik (sokszor ártatlanokat is, ugye), az legfeljebb csak valakinek a bosszúvágyát elégheti ki és a hatalom erőfitogtatását szolgálhatja, de semmiképp nem nevezném átgondolt, felelős igazságszolgáltatásnak.
Középkori módszer ez, ne irigyeljük tőlük.

beaver 2009.07.20. 02:05:56

@RaszP.: ezzel nem ertek egyet. Egy technikailag es katonailag fejlettebb civilizacio szet tud cseszni egy masikat, errol szol a tortenelem. Azert mert nem talaltak fel annyi mindent mint a feher ember az nem azt jelenti hogy szar volt a civilizaciojuk, csak azt hogy katonailag gyengebb volt. Azzal hogy fikazod oket, nem kicsinyited a bunoket amiket a nyugati civilizaciok elkovettek ellenuk. Persze tudom hogy erosebb kutya b@szik, afele haladunk hogy kina fog bennunket +b@aszni nemsokara nemetorszagostul, angliastol , amerikastul, oszt' akkor majd rajtad rohognek fiam hogy milyen bena vagy

Hadi lampaernyo 2009.07.20. 02:21:57

Szingapurban is van halalbuntetes, es gyakoroljak is nehanapjan. Megis a vilag egyik legfejlettebb orszaga es a bunozes minimalis.

flimo13 2009.07.20. 05:28:30

"Sajnos azért a két ghánaiért nem jelentkezett senki, akiket még februárban végeztek ki négy másik külföldivel együtt, miután szintén 1998-ban meggyilkoltak egy líbiai üzletembert."

Azérizé. Talán ne sajnáljuk már, hogy két gyilkos pénzért nem sétált el büntetlenül. Itt be is fejeztem az olvasást.

GaceTillerro · http://www.mindennapiafrika.info 2009.07.20. 05:53:50

@flimo13: Nem sajnálom a gyilkosokat. Ezzel csak azt szerettem volna kifejezni (nem túl szerencsésen, mint kiderült), hogy míg a tulajdonképpen tömeggyilkossággal vádolt 5 bolgár nővért (akik amúgy elismerték, hogy tényleg elkövethettek hibákat) simán kivásárolták a büntetésből a jogvédők, addig a többiekkel senki sem foglalkozott...

Win Elen 2009.07.20. 06:33:21

@GaceTillerro: nem mondom, hogy nagyon egyszeru, de megfelelo korulmenyek kozott (pl kinzas, terror) a szemelyiseg teljesen atformalhato. Hogy valaki, egy olyan orszagban, ahol nem egyertelmu a jogrend, a kulfold altal az eljarasok nem betekinthetoek, akar konnyen elofordulhat hogy artatlan ember valja magat bunosnek, ezzel vetve veget szenvedeseinek.

Amugy a halalbuntetesnek nincs jelentos visszatarto ereje. csak ezert tamogatni butasag. En tamogatom, de csak az olyan embereknel, akik rehabilitalasa kizart, szociopatak, es a tarsadalomra jelentosen veszelyesek. Es megdonthetetlen bizonyitekok tamasztjak ala a bunosseget.

Az USA-ban ez alapjan van jelen a halalbuntetes intezmenye, de ott is csak par allamban.

Link Elek 2009.07.20. 07:04:31

amerika, kina a legnagyobb hasznaloja a halalbuntetesnek. de amerikan belul oriasak az elteresek. a texas adja az allami gyilkolaszas donto reszet.
szerintem teljesen kulturalis kerdes. a tarsadalmi szabalyokat megszabo kozosseg "hiedelemvilagat" tukrozi.
texasban sok a pro-life, gondolom ezert szeretik a halalbuntetest. :):)

Analyzer 2009.07.20. 08:20:53

szerintem az jo, amit tobbek kozott a nemetek csinalnak: ber-rabtartas sziberiaban. a nematorszagi koltsegek toredekeert zsuppoljak a kemeny-joskakat sziberiaba eletfogytiglan. mindenki jol jar. az oroszoknak meg igy is jo, a nemet adofizeto meg nem tart el szinte luxus korulmenyek kozott egy ferget. ha meg kozben kiderul veletlenul, hogy artatlan - hat hazahozzak. (ha meg el)

Cyric 2009.07.20. 08:24:32

Ismét a halálbüntetés és ismét jönnek a pro és kontrák, és egyik tábor sem tudja meggyőzni a másikat.

Szerintem igenis megérné visszaállítani. Mint ahogy örvendetes az is hogy bevezették azt a módszert mint az USA-ban, hogy a visszaesőket súlyosabban büntetik 2., 3., alkalom után.

Az, hogy nincs visszatartó ereje szerintem nem igaz, persze ilyenkor az ellenzők mindig azt mondják, hogy hát de nézd meg attól még van ott is bűnözés. Persze hogy van azt senki nem hiszi hogy akkora elrettentő ereje lenne hogy soha senki nem mert többé elkövetni semmit.

Az olyan országokat mint Szudán, Líbia, Kína stb. belekeverni is kár mert a statisztikák szerint Kínában van a legtöbb halálbüntetés évente de mondjuk egy olyan országban ahol még mindig bevett gyakorlat hogy egyszerűen belelőnek a tüntető tömegbe ott szerintem nem kell firtatni.

Egy demokratikus és felvilágosult államban szerintem képes lenne a törvény megfelelően használni egy hasonló szankciót.

Aztán ott vannak még akik azzal jönnek hogy persze akkor most egy cukorlopásért is beadja majd az eladó a méreginjekciót, az USA-ban is sok esetben amikor a halálbüntetés lehetne a maximális kiszabható büntetés, gyakran inkább (többszörös) életfogytiglant alkalmazzák és nem a halálbüntetést.

Véleményem szerint a halálbüntetés nem feltétlenül ártalmas, és igenis vannak olyan bűnök ahol egyszerűen el kell távolítani az elkövetőket.

Nzoltan 2009.07.20. 08:29:16

A halálbüntetés ellenzőitől lássuk a megoldást! Fekete afrikában nem olyan értékes az emberélet, mint máshol a világon. Ennek megfelelően aprítják is egymást rendesen.

ged 2009.07.20. 08:32:51

Sok vadliberalista, azt megtudja mondani, hogy mit nem szabad a NORMÁLIS embereknek, de arról egyik sem beszél, hogy mi a megoldás.

Nzoltan 2009.07.20. 08:33:09

@beaver:
Ösközösségi szinten éltek, olyan gyorsan jutott el hozzájuk a civilizáció, hogy nem tudják kulturálisan tartani a fejlődést. A legtöbb helyen még mindig az ősi szokások és hiedelmek töltik ki az emberek hétköznapjait. Függetlenül attól, hogy európai mintára nadrágot húznak, a villámló bot ugyanazt a célt szolgálsa mint a lándzsa, csak éppen messzebre visz.

Tengertánc (törölt) 2009.07.20. 08:44:52

Mivel az afrikai országok java részében totális anarchia van, embereket lincselnek meg az utcákon fényes nappal, nem tudom, hogy érdemes-e törvénykezésre, meg ún. "halálbüntetésre" hivatkozni az afrikai kontinens esetében.

teddybear01 2009.07.20. 09:05:19

A halálbüntetésnek igenis van visszatartó ereje. Példának ott van New York állam, amikor újra bevezették, drasztikusan csökkent az életellenes és a súlyos testi-sértéses bűntettek száma.
Persze ezt az adatot a halálbüntetés-ellenesek elegánsan kifelejtik az érvek sorából.
Még mielőtt nekem esnétek, nem azt akarom, hogy mindenkit, akinek rosszul áll a szeme felkössenek, de mindig van és lesz is olyan ember, akit nem lehet megnevelni.
És azt sem árt figyelembe venni, hogy az, akinek a börtönben már nincs mit vesztenie, az ott is gyilkol, vagy a társait, vagy ami rosszabb rátámad az őreire.

Tessék megérteni, a halálbüntetés a legvégső eszköz a társadalom kezében azok ellen, akik nem akarják betartani az egymás mellett élés alapszabályait. Ez nem bosszúállás, hanem a társadalom önvédelme, azok ellen akik nem valók bele.

Persze, vannak olyan társadalmak, amelyek visszaélnek a halálbüntetéssel, de mivel nem lehet visszaélni?
Nemrég olvastam, hogy az egyik muszlim bíróság felmentett három nemi erőszakban vádolt férfit, és halálra ítélte a sértett kislányt házasság előtti szexért.