HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (37) algéria (9) al shabaab (1) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (17) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (15) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai koztársaság (1) közép afrikai köztársaság (7) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (8) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) mozambik (9) Mozambik (1) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (9) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) Szomália (1) szomália (29) szomáliföld (2) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2007.11.07. 17:00 GaceTillerro

Dél-Afrikai Köztársaság: Apartheid után, sötét jövő előtt?

Dél-Afrikai Köztársaság (a továbbiakban szimplán Dél-Afrika). Az elmúlt évtizedek során ez az ország volt az afrikai kontinens zászlóshajója, mind gazdasági, mind társadalmi, mind egyéb téren és bár ebbe bele lehet kötni (a kötözködésnek lenne is alapja), azt azért elismerhetjük, hogy ez volt az az afrikai állam, amelyről a legpozitívabb kép alakult ki világszerte. Azért a múlt idő, mert ez a trend már változóban van, és ennek hátterében a Dél-Afrikát sújtó társadalmi problémák eszkalálódása áll, azaz a bűnözés és az illegális bevándorlás döbbenetes mértékű növekedése. Nem arról van szó, hogy az ország egyik pillanatról a másikra mindenféle statisztikai összegzések utolsó helyére zuhant volna, hanem arról, hogy ha a kormányzat képtelen megváltoztatni a jelenleg uralkodó társadalmi tendenciákat, akkor Dél-Afrika is belesüllyedhet a „brutális demokráciák” sorába.

A bűnözés óriási mértéke (amelynek fő epicentruma Johannesburg) azonban nem csak a társadalom szerkezetét és felépítését veszélyezteti, hanem a gazdaság egészére kihatással van. Ennek érzékeltetésére álljon itt egy rövid történet, melynek főszereplője egy szálloda. Néhány nappal ezelőtt nyitott meg Johannesburgban a Holiday Inn Soweto névre hallgató 48 szobás hotel, amelynek azonban nagyon nagy kihívásokkal kell szembenéznie, ugyanis azon a környéken, ahol fekszik, a közbiztonság döbbenetesen rossz. Éjszaka egyáltalán nem tanácsos senkinek (főleg nem fehéreknek) az utcára merészkedni, mert itt nem csak a pénztárcája bánhatja a balszerencsés találkozásokat, hanem sok esetben az élete is. Az üzemeltető ugyan reklámkampányában elmondta, hogy megnövelt rendőri jelenlét van a környéken és magán biztonsági szolgálat is vigyáz a Kliptown nyomornegyedben fekvő létesítmény vendégeire, de az utazási irodák világszerte óva intik utasaikat egy ehhez hasonló környékre való belépéstől, és ez pedig nagy hatással van a forgalom alakulására. Egyes kisebb panziók számára sikerült ugyan a rossz hírű környéken normális üzletmenetet kialakítani, de ehhez óriási tőkére és nagy láncolatok vigyázói szemeire volt szükség.

Míg ezekben a kisebb panziókban 6500-7000 forint között mozog egy éjszaka és egy reggeli ára (köszönhetően az anyavállalat erejének), addig egy kétágyas szoba a fent említett Sowetoban 36 ezer forint. És ráadásul itt még biztonsági kockázatok is fennállnak. Ennek ellenére a Johannesburg történelmi emlékei miatt idevándorló sok tízezer turista és a közelgő labdarúgó világbajnokság (bár ebben az esetben úgy tűnik, nem sokan fognak hozzájutni zsíros foglalásokhoz, de ez már egy másik történet) okán sokan vágnak bele efféle üzletbe, a rossz hírű környékeken is, hiszen itt jóval olcsóbbak a telkek. Eme történetből is kitűnik, hogy ma Johannesburgban a megfelelő biztonság minden üzletág számára létfontosságú.

Az országban, de főleg a nagyvárosokban (Johannesburg a legfertőzöttebb terület) a fekete és a fehér lakosság is retteg a mindennapok során dúló erőszaktól, amelyek ráadásul nem „átlagosak”, azaz egy egyszerű rablást, lopást is könnyedén gyilkosság követhet. És nincs igazán visszatartó erő, hiszen a rendőrség képtelen véget vetni a tomboló erőszaknak, egyes negyedekbe be sem teszik a lábukat. Ez pedig odáig vezetett, hogy a legtöbb tehetősebb fehér magas betonfalakkal és elektromos kerítésekkel védett erődökbe költözik, a szegényebbek pedig zárt közösségeket alakítanak ki, ahol megpróbálják a közösséghez tartozó utcák forgalmát ellenőrizni. Reggel és este szinte padlógázzal kell bejárni a zárt udvarokba, mivel nagyon gyakori, hogy ilyenkor támadnak a lakosokra a bűnözők, és mint már említettem, sokszor felszólítás nélkül tüzelnek.

Sokan azt mondják, mindennek hátterében az áll, hogy az apartheid rendszer (amelyet a fehérek egy része a mai napig visszasír) után feketék kerültek hatalomra és ők képtelenek voltak vasmarokkal végrehajtani reformjaikat. Igazából a bűnözés mértékéről és növekedéséről korrekt számokat nagyon nehéz találni (megkockáztatom nincsenek is ilyenek), de az ENSZ egyik szervezete néhány évvel ezelőtt úgy becsülte, hogy az egész világot tekintve, a gyilkosságok esetében első, fegyveres támadások és nemi erőszakok tekintetében pedig második helyen áll Dél-Afrika. Persze az kérdés (én is kétségbe vonom ennek hitelességét), miféle adatokból hámozták elő ezt az eredményt, hiszen csak 60-70 állam volt még a felmérésben, de maga az állásfoglalás is jelzés értékű a biztonságot tekintve. És ezek néhány évvel ezelőtti számok, azóta pedig a helyzet csak romlott. Persze lehet másféle statisztikát is előszedni hosszabb kutatás után, ilyen például az ENSZ egy másik, bűnözéssel foglalkozó szervezetének jelentése, amely szerint Dél-Afrika még a biztonságosabb afrikai országok közé sorolható.

Ezzel egyet is érthetünk, hiszen akik utaztak már Dél-Afrikába (Johannesburgba), vagy esetleg ott éltek, azok tudják, hogy megfelelő óvintézkedések betartásával normális életet lehet élni. A nagyvárosokban jelenlévő, „általános” jellegű bűnözés mellett, még két súlyos társadalmi problémával kell szembenéznie az ország lakosainak, az egyik a farmerek és farmjaik ellen elkövetett bűncselekmények mennyisége és brutalitása, a másik pedig a hatalmas társadalmi fluktuáció, azaz a nagymértékű ki- és bevándorlás. A kivándorlók jelentős része egyébként távozásának okát a bűnözésben nevezte meg, mert bár többségüket nem érintették személyesen ilyen események, de mindennapi boldogulásukat és életüket erősen befolyásolta a közbiztonság helyzete. Az illegális bevándorlás szintén jelentős mértékű probléma, hiszen nagymértékben generálja a bűnözést. Főleg a környező országokból, Botswanából, Mozambikból, Malawiból és Zimbabwéból érkeznek ezek az emberek, akiknek többségét hiába toloncolják vissza, az éhhalál elől a johannesburgi utcákra és dél-afrikai farmokra menekülnek, ahol bármi áron megszerzik a napi betevőt.

Jelentős tényező még a problémában a média szerepe, amely helyi és nemzetközi szinten is élvezettel csemegézik a dél-afrikai bűnözésen, sok esetben felnagyítva egyes eseteket. Ami a tavalyi, kormány által közzétett adatokat vizsgálva kiderül, a gyilkosságok és betörések száma minimális csökkenést mutat, viszont a nemi erőszakok mennyisége olyan nagymértékben nőtt, hogy egyes újságírók és szakértők Johannesburgot a világ „nemi erőszak-fővárosának” nevezik. A kormány tevékenységét viszont kétség nélkül kritizálhatjuk, egy 1996-os, egykori bűnözők és tartós munkanélküliek munkához jutását segítő (és persze kudarcot valló), valamint egy közelmúltban kezdett fegyverbegyűjtési akció mellett igazán nem tudnak semmit felmutatni. Ráadásul a rendőrségnek sincs tisztelete, 2006-ben több száz rendőrtisztet gyilkoltak meg országszerte és a bűnösök nagy részét nem sikerült még elkapni (!!).

Egy teljes helyzetelemzéshez egy ilyen formátum nem a legmegfelelőbb, de az a fentiekből is leszűrhető, hogy ha az elmúlt évek tendenciái folytatódnak, akkor Dél-Afrika elég súlyos helyzetbe kerülhet, és minden eddiginél mélyebb társadalmi megosztottság jöhet létre, amelyet aztán egy kormányváltással már nem lehet orvosolni. Sokak számára valószínűleg már az is nehezen érthető, hogy egy ilyen fantasztikus természeti adottságokkal megáldott ország, hogy kerülhet ilyen helyzetbe, de a kérdésre a válasz egy sor gazdasági és politikai folyamat függvényéből hozzávetőlegesen leszűrhető (erre viszont most nem kerítünk sort). A mindennapi utazó nagyon nem vesz észre ezekből a dolgokból semmit, de ne kételkedjünk, a gyönyörű Dél-Afrikai Köztársaságnak létezik egy másik, sötét arca is.

92 komment · 1 trackback

Címkék: johannesburg dél afrikai köztársaság


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr84221507

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dél-Afrikáról 2009.07.20. 03:24:56

Kissé rendhagyó témát választottunk mára, okkal. „Historia est magistra vitæ” (Cicero). Dél-Afrika valódi történetét mindannyiunknak ismernie kell, hogy nota bene, láthassuk mit művelhet egy gyönyörű országgal egy sátáni eszme, amely mint egy vírus E...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megoldás 2007.11.07. 17:53:59

Kövezzetek és vessetek meg, de kimondom: a négerek állatok, nem való nekik a demokrácia.

Atomot nekik!

nova21 2007.11.07. 18:01:36

A cikkben nem esett szó az HIV terjedéséről. Sajnos e tekintetben is rettenetesek az állapotok. Németországban volt alkalmam volt 3 dél-afrikai diákkal is találkozni, elmondásaik alapján csak romlani fog a helyzet. Az egészségügyi minisztert aki a legtöbbet tette a felvilágosítás terén pedig leváltották pozíciójából.

Blogpont Huba 2007.11.07. 18:09:43

megoldás, nem kell annyira elvadulni, mert egypár atomgomba azért bettenne az állat-és növényvilágnak is, azért meg kár lenne. Valahol írták már, hogy Afrika egyetlen esélye a jelen állapotában egy újra-gyarmatosítás lenne.

mstr 2007.11.07. 18:23:02

te, megoldás, szerinted a demokrácia az valami betegség, amire fogékonynak kell lennie az emberi szervezetnek? és ráadásul bőrszínfüggő?

pufi 2007.11.07. 18:23:39

hurrá, helyben vagyunk, nem is kellett sokat várni.

az előző 3 kommentből 2 alapján úgy tűnik, a gyönyörű Magyarországnak is létezik egy másik, sötét arca is.

Nova21 2007.11.07. 18:33:01

Az apartheid nagyon durva rendszer volt, nem hiszem, hogy valaha is vissza lehetne ott állítani. (bár a fehérek kétségkívül visszasírják). Mondtak egy példát a jelenlegi Az ismerőseim említettek egy példát a jelenlegi helyzetre. Az egyik lány (Jumé) apja új céget hozott létre. Szüksége volt 3 alkalmazottra. Végül kénytelen volt felvenni 6-ot, abból 3 fekete volt, mert az egyenlőséget biztosító törvény(ek) miatt alkalmaznia kell feketéket is.
Nehéz ezekről a dolgokról innen, Magyarországról objektíven bármit is kijelenteni. Vagy:
Most olvastam egy bloemfonteini hírt a város weboldalán hogy a csapvíz végre forralás nélkül is fogyasztható. És még nekünk vannak problémáink...
www.bloemfontein.co.za/news_latest.php

Nova21 2007.11.07. 18:36:08

Bocsi, a hír nem mostani, hanem 2007. januári, de ez nem hiszem, hogy sokat változtat a dolgon...

gravy_t 2007.11.07. 18:37:13

hát szerintem semmi összefüggés nincs az apartheid megbukása és a bűnözés ilyen mértékű elburjánzása között ...

Nova21 2007.11.07. 18:54:49

Hát lehet hogy közvetlenül nincs de közvetve biztosan van. Az apartheid megszűnése utáni években azért a legtöbb hivatalos és politikai pozíciót olyan emberek töltötték be akiknek nem voltak ilyen irányú tapasztalataik. Sajnos ez sokat rontott a helyzeten.

Nálunk milyen volt a rendszerváltás? Minden olajozottan ment? Szerintem nem, és Dél-Afrikában sokkal nehezebb dolguk van az embereknek. Gondoljatok pl. a nyelvekre, csak az elterjedtebbekből legalább 10 van.

Ott vannak a szomszédos országok is, ez sem segít a helyzeten.

gravy_t 2007.11.07. 18:56:52

nova, olvass a soraim között! ;)

Nova21 2007.11.07. 18:58:15

My bad! :)
Amúgy ott sosem olvasok, mivel ott nincs szöveg...:)

sean 2007.11.07. 19:20:14

gravy_t 2007.11.07. 18:37:13 hát szerintem semmi összefüggés nincs az apartheid megbukása és a bűnözés ilyen mértékű elburjánzása között ...

Nagyon is van a kettő között összefüggés. Az apartheid 1994-es megszüntetése után a börtönökből minden bűnözőt kiengedtek egy nagy amnesztiával, a hatalmat megszerző feketék meg a rendőrségtől kirúgták a többéves tapasztalattal rendelkező (fehér) rendőröket, nyomozókat. A helyükre meg felvettek olyanokat, akiknek még érettségije se nagyon volt...
Mint Dél-Afrikában született magyar, anyai részről búr származásúként egyetértek azzal, hogy Afrikát csak egyfajta ENSZ-felügyelet alatt (kvázi gyarmatosítással) lehetne megváltoztatni és megszüntetni a pénzéhes, korrupt és sokszor tanulatlan politikusok karmai közül.

sean 2007.11.07. 19:21:57

és megszüntetni a pénzéhes, korrupt és sokszor tanulatlan politikusok hatalmát....

a kapkodás átka

gravy_t 2007.11.07. 19:32:20

sean, te is olvass a sorok közöttt...

nova21 2007.11.07. 19:35:19

Amnesztiáról hallottam de nem tudtam hogy mindenkire vonatkozott! Hát elég szar ügy lehetett!

Amúgy Sean, mit tudsz még hozzátenni a posthoz RSA-ról?

nova21 2007.11.07. 19:36:28

gravy_t 2007.11.07. 19:32:20

Az irónia elég nehezen jön át írásban...:)

sean 2007.11.07. 19:36:57

gravy_t :-) ok, olvasok a politikailag korrekt soraid között, félreértettem először olvasva.

gravy_t 2007.11.07. 19:41:58

nemgond, néha már jómagam is összezavarodok magamtól...

sean 2007.11.07. 19:45:48

nova21!
Tudnék mesélni egy pár dolgot Dél-Afrikáról. Egy még kint élő magyar ismerősöm például munkából hazamenet azt vette észre, hogy a házát fullosan kifosztották, elvittek mindent a lakásából. Mászkált a házban, hangokat hallott. Hátul a kert végében még teherautóra pakolták a bútorait a "becsületes" állampolgárok. Meglőtték, de nem ölték meg, mert úgy látszik siettek az "urak".

Érzékenyen érint engem ez a téma, mert pont Johannesburgban születtem, ott éltünk, anyám még mindig ott él. Az új Dél-Afrika egy rémálom, a "szivárvány nemzet" egy humbug, soha nem lesz ott egyetértés. A zuluk sose fognak egy xhosa törzsbeli vezetőréteget elfogadni az állam élén. Nem is beszélve a fehérek többségéről....

gravy_t 2007.11.07. 19:52:16

igen, sajnos vagy azt csinálják a nemafrikaiak, hogy elhúznak a francba, és az egész kontinens anarchiába fullad (már a sub-saharan része), vagy tényleg össze kéne kapnia magát a zensznek, vagy a volt gyarmattartóknak és rendet csinálni.

szbszig 2007.11.07. 19:55:37

Ez még 2010-ig így fog folytatódni, utána majd jól meggyilkolnak pár embert a vébé alatt, erre a külföldi cégek és befektetők szépen elkezdenek kivonulni, még nagyobb lesz a szegénység, még több a bűnözés, és szépen, lassan Dél-Afrika is beleposhad az átlagos afrikai szintbe. Ne így legyen...

sean 2007.11.07. 20:10:39

Az a baj, hogy a nemafrikaiak se egységesek. Először is ott vannak a Fokföldet a bantu törzseknél is hamarabb elfoglaló és gyarmatosító hollandok leszármazottai, a búrok. Ki nem állhatják a brit származásúakat, legtöbbször szóba se állnak egymással. E fenti két csoport szintén ki nem állhatja az egyéb európaikat, de különösen a Mozambik függetlenedése után Dél-Afrikába menekült volt portugál gyarmatosokat. A feketék se egységesek, a magukat királyi törzsnek tartó zuluk lenézik a többi feketét, és legtöbb esetben a búrokkal tartanak politikai téren. A feketéknél még ott vannak zwanák és a shoto-k (ebből is vanak északiak és déliek...). Amúgy a mai RSA-ra jellemző, hogy az előző dél-afrikai alelnököt nemi erőszakért ítélték börtönre.....

gravy_t 2007.11.07. 20:18:25

akkor olyan nagy különbség nincs is dél-afrika meg pl. magyarország között, csak ők még színesek is

kixer 2007.11.07. 20:21:45

A társadalom összeomlása helyi probléma... lehetne, ha Dél-Afrikának nem lenne atomfegyvere.

gravy_t 2007.11.07. 20:22:38

én úgy tudom, nincs nekik, mert a rendszerváltáskor leszerelték mindet.

kixer 2007.11.07. 20:27:48

Úgy legyen. :-)

Remélem a vegyi és biológiai fegyvereikkel is így tettek. És nem "exportálták", mint a híres zsoldosaikat. Bár utóbbiak fehér gyerekek. :-D

LEN 2007.11.07. 20:50:52

Eddig is furának találtam, de most már egyenesen aggasztónak hogy ez az ország fog foci VB-t rendezni... Sőt, ha jól tudom a búrok rühellik a focit (csaka rögbi), a kafferek meg imádják. Lesz bonyodalom, gratulálok a FIFA-nak a rotációs rendszeréhez...

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.11.07. 21:04:33

Sötét jövő? Ugyan már... :-)

Chaval 2007.11.07. 21:38:02

gravy_t hozzaszolasara reagalva: annyi azert biztosra veheto, hogy az Europara nehezedo emigracios nyomas csak tovabb fog noni es nem kell sokat varnunk, mig Magyarorszagon is megjelennek nagyobb szamban az afrikai bevandorlok, eloszor az eszaki orszagokbol, aztan mashonnan... hogy ez ellen mit lehetne tenni? Na az egy jo kerdes. Franciak, spanyolok probalkoznak mindennel, sztem eleg remenytelenul.

gravy_t 2007.11.07. 21:56:32

sajnos a problémát csak olyan módszerekkel lehetne kezelni, amelyek nem az európai államok szája íze szerintiek:

a jobb megoldás az lenne, ha helyén tudná(n) kezelni a problémát, de ezt csak valamennyire erőszakos, és legalábbis eleinte nem demokratikus módon lehetne megtenni.

ha pedig az afrikától való elzárkózást választjuk, akkor mindenképpen egy "fortress europe"-ra lesz szükség, hogy meg tudjuk védeni a saját életszínvonalunkat és normáinkat.

Sanyi 2007.11.07. 22:42:28

Gondoltam elmesélek egy kis történetet, ex-főnököm dél-afrikai (fehér, brit ősök nagyon régen kiköltöztek úgyhogy anyanyelvként ő az afrikaan (ha jól írom) tanulta).

2000 körül költözött Angliába feleségestül. Azt mesélte, hogy a hely egyre kevésbé biztonságos és a nagy amnesztia alkalmával rengeteg bűnözőt engedtek ki. De a dolog érdekes rész nem ez volt.
Dél-Afrikában hosszú ideje két parlament volt, egy a feketéknek és egy a fehéreknek. Mind a kettőnek saját vezetése ami a saját polgáraitól szedte az adót. A fehér emberek cégeket alapítottak, kereskedtek. A feketéknek más értékrendjük volt, nekik az érték az volt ha minél több gyereket csináltak. Kereskedelem helyett pedig mezőgazdasággal-állattenyésztéssel foglalkoztak. Aztán jó sok év alatt népesedésben nyertek de gazdaságilag maradtak a középkori szinten. A fehér parlament persze a saját adófizetőinek biztosította ami volt; az ő pénzükből vett buszokon csak fehérek utazhattak, az iskoláikba csak ők járhattak a példa kedvéért. Szépen kialakult a rendszer és úgy is maradt. Aztán jött ami jött és most az van ami van. Aki teheti az menekül mert az erőszak hihetetlen méreteket ölt.
A törzsi szokásokra meg jellemző, hogy a betegségtől szerintük egy szűz lány megerőszakolása megszabadítja őket...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2007.11.07. 22:58:13

Igen, csak egy újragyarmatosítás segítene.

flimo13 2007.11.07. 23:34:35

Én támogatom a Fortress Europeot, földalatti banánvezetékkel. A németek majd megépítik.

megoldás 2007.11.07. 23:50:41

Afrika újragyarmatosítása már megkezdődött. A leleményes és bátor gyarmatosítók a kínaiak. Európa meg a korábbi bűnei miatti lelkiismeretfurdalás és a beteges nyavalygók kórusa miatt csak bambán figyeli, ahogy elhappolják előle ezt a nyersanyagokban és munkabíró rabszolgákban hihetetlenül gazdag kontinenst.

megoldás 2007.11.07. 23:54:28

Egyébként nyilván az is megoldás lehet, ha hagyjuk a fekete állatokat, hogy kipusztítsák egymást, és amikor már csak egy-két csenevész éhenkórász küzd a valódi vadakkal a kajáért, akkor szépen beterlni őket az elkerített rezervátumokba és kezdődhet a Legújabb Világ története.

megoldás 2007.11.07. 23:57:29

Amúgy nem vagyok rasszista. De a négerek nem emberek, hanem beszélő majmok. Ez van.

leone007 2007.11.08. 00:03:22

Elég sokat olvastam az utóbbi évtizedben Afrikáról, és Dél- Afrikáról is. Legutóbb akkor ástam bele magam a dologba amikor kiderült, hogy a foci VB eletleg bukhat a botrányos közbiztonság miatt. Hosszasan nézegettem az ausztrál TV riportjait a youtube-on a bűnözésről, a térfigyelő kamerák felvételeit arról, hogyan rabolják ki az embereket fényes nappal - valóban félelmetes. Aztán eg ismerősöm mesélte hogy egy barátja azért lett kivándorló, mert a legjobb barátját a piros lámpánál ölték meg az autója miatt fényes nappal. Belevágtak egy csavarhúzó a nyakába ti.

Afrikában évszázadok óta próbáltak - és hellyel-közzel tudtak is - rendet tartani a gyarmatosító fehérek. Ez egy ideje megszűnt. Az éhezőknek szánt UNESCO és Világbanki segélyek rendeszeresen - és köztudottan - a helyi percember diktátorok svájci bankszámláin kötnek ki, mindenhol az irgalmatlan korrupció az úr.

A legutóbbi youtube-os \\\"oknyomozásom\\\" során az vágta ki a biztosítékot, amikor a dél-afrikai belügyminiszter azt mondta a parlamentükben, hogy akinek nem tetszik a magas bűnözési ráta az elmehet a picsába, nem kötelező senkinek itt élnie, nem kötelező senkinek ide látogatnia. És még meg is tapsolták érte.

Újragyarmatosítást!

Attila 2007.11.08. 00:08:15

Sziasztok!

Elolvasva a cikket és a kommenteket, bennem az csapódott le, hogy a hozzászólók egy apró kis hányada vagy rasszista vagy ku**ára nem érdekli semmi más csak a saját kis egzisztenciája! Nem sokat tudok a dologról ezt bevallom, de úgy tudom az Európai népség tiporta el az Afrikában kialakulóban lévő királyságokat és az Európai ember gyarmatosító kizsákmányolása volt az, ami az Afrikai kontinenst oda jutatta ahol most van!

Szép dolog azt mondani, hogy újjabb gyarmatosításra lenne szükség, de (bár nincs sok emlékem azokból az időkből) érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy valyon Mi Magyarok, hogyan éltünk az Orosz megszállás időszakában. Már bocsi, de ha én békés Afrikai lennék, mára baromira elegem lenne minden mocskos - engem kizsákmányoló - és nálamnál jóval jobban élő szemét Európaiból.

Úgy gondolom a jelenlegi helyzetben talán az lenne a megoldás, hogy mindent mit az utóbbi században elloptunk Afrikától, azt békésen és fokozatosan visszaszolgáltatnánk. Rendre szükség van, de nem feltétlenül Európai vagy Nyugati rendre.

Magyarázatként pedig egy rövid idézet egy nálamnál sokkalta bölcsebb gondolkodótól: "A Nyugat nem azzal hódította meg a világot, hogy eszméi, értékei vagy vallása (melyre egyébként alig-ailg tudott áttéríteni más civilizációkhoz tartozó embereket) magasabb rendű lett volna. Sikerét sokkal inkább a szervezett erőszak alkalmazásában való jártasságának köszönhette. A nyugatiak gyakran megfeletkeznek erről a tényről; a nem nyugatiak azonban soha."

Samuel P. Huntington - A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása

megoldás 2007.11.08. 00:08:34

Na persze nem tehetnek róla szegények, végülis állatnak lenni nem bűn, hanem állapot. Pár százezer év múlva talán közülük is kikerül majd egy-két tudós, zeneszerző, festő, vízilabdázó...
Igaz, addigra az emberiség már megint több százezer évvel előbbre jár, de sebaj, a reményt nem szabad feladni.
Ilyen ez az evolúció...

egy férfi 2007.11.08. 00:12:03

Attila, a Tarzan könyvek és filmek nem a valóságot ábrázolták!

Attila 2007.11.08. 00:27:42

Kedves 'megoldás'!
Azt hiszem hánynom kell! És ma még nem is ittam!

Komolyra fordítva a szót: Tényleg ennyi lenne? Afrika egy rohadt kontinens, ahol majd a nagy Európa rendet tesz?

Tudom, hogy Naív vagyok! DE: Rajtam kívül senki nem érzi, hogy mit jelent elnyomni és megalázni másokat? Persze igazából én se tudom. De amit itt olvastam attól kiráz a hideg! Ez a Magyar valóság! Gusztustalan! És nam a cikk, a kommentek egy része! Tisztelet az inteligens hozzászólóknak!

Ui.: Tudom én is lázító vagyok, mert fáradt vagyok és későn van! Félreértés ne essék, nem a komment írójával van bajom hanem azzal amit mond!

megoldás 2007.11.08. 00:38:38

Kedves Attila! Jobbulást kívánok!

És igen, Afrika egy rohadt kontinens, ahol a feketék marják egymást és pusztítják az élővilágot.

Viszont nem Európa fog ott rendet tenni, hanem Kína. Európa csak arra jó, hogy vég nélkül ontsa a pénzt ebbe a feneketlen dögkútba.

megoldás 2007.11.08. 00:53:08

És nem tudom hallottál-e róla, de Afrika déli részén kedvelt csemege a pigmeushús. Szomszédaik azt tartják ugyanis ezekről az apró kis majmokról, hogy varázserővel bírnak, fogyasztásuk pedig alkalmas módszer ennek a varázserőnek a megszerzésére.

Én meg ettől hányok.

Megmondtam má nemértő? 2007.11.08. 00:57:32

A sok idealista álmodozó, aki azt hiszi, mert valaki realista azért már rasszista is... Több mint tíz évig dolgoztam vezető multinacionális vállalatnak vezető beosztásban, volt alkalmam dél-afrikai kollégákkal találkozni és beszélgetni különböző konferenciákon (valahogy mindig fehérek voltak, de ez nem volt véletlen...), tehát első kézből tudtam meg, manapság olyan diszkriminatív törvények vannak Dél-Afrikában, mely szerint minden iroda személyzetének tükrözni kell az ország etnikai arányait, értsd úgy, ha többségében fehérek /búrok dolgoznak egy cégnél, és egy új pozicióra jelentkezik egy diplomás fehér, meg egy néger aki a lábával hámozza a banánt, akkor ezt az utóbbi lényt fogják fölvenni.... és valaki még el meri itélni a negyvenes évek Magyarországán a numerus clausust??? Miről beszélünk?? Híres liberalizmus.

MoogV 2007.11.08. 02:19:43

egy korabbi kommentre valaszolva:

igen a demokracia sajnos nepbetegseg...

azert mert egyszer valahol kitalaltak es nagyreszt be is valt, rogton mindenki azt gondolta h akkor "ide nekem is, hadd eljek vele"...

az idiota tobbseg olyan idiotakat ultet a hatalomba ahol aztan azok idiotan kormanyoznak...

az a legszornyubb az egeszben h ez nem is nagyon tud megvaltozni, amig a vilag gorcsosen ragaszkodik a demokracia eszmejehez, mert birkabol mindig tobb lesz, mint megfontolt, intelligens emberbol...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2007.11.08. 10:10:11

megoldás: te az Endlösungról vetted a nevedet? Hát lehet, hogy technológiában meg még pár dologban mi jobban állunk a feketéknél, de ha az a kérdés, hogy ki ember és ki nem, akkor téged nemhogy egy kannibál, de még egy zöldmoszat is utcahosszal előz...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2007.11.08. 10:14:57

Attila nagyon helyesen hivatkozik Huntingtonra, kiegészítésként javaslom még Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák című művét, amely főként a természeti adottságokból kiindulva próbálja megmagyarázni a fehérek jelenlegi fölényét. No persze megoldás barátunk nem sokra menne vele, de értelmes lényeknek jó olvasmány.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2007.11.08. 10:16:14

Attila nagyon helyesen hivatkozik Huntingtonra, kiegészítésként javaslom még Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák című művét, amely főként a természeti adottságokból kiindulva próbálja megmagyarázni a fehérek jelenlegi fölényét. No persze megoldás barátunk nem sokra menne vele, de értelmes lényeknek jó olvasmány.

gravy_t 2007.11.08. 10:30:48

kedves "naivak"!

ti komolyan gondoljátok, hogy a kizárólag segélyekre és pénzadományokra épülő politika használ(na) bármit is afrikán? szerintetek mennyi segélyt és egyéb juttatást nyelt már el az a kontinens?

éppen azért, mert nagyon nagy probléma a bűnözés, és mert helyi kiskirályok harácsolnak mindenhol, a juttatott javak mindig is náluk fogják végezni, ha tízszerennyit adnánk, akkor is. az egyetlen megoldás az, ha a segélyosztók mellé katonák is mennek, akik ezt megakadályozzák.

attila:
"érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy valyon Mi Magyarok, hogyan éltünk az Orosz megszállás időszakában"

minden magyar nevében kikérem magamnak, hogy minket egy afrikai "társadalomhoz" hasonlíts! itt nem volt sem a _szovjet_ megszállás előtt, sem utána népirtás, törzsi villongások és egyéb finomságok.

gravy_t 2007.11.08. 10:37:49

valóban szép dolog ilyen huntington-féle gondolatokat hangoztatni, csak ennek az lesz a vége, hogy belefulladunk az önsajnálatba, és semmit nem merünk majd tenni más kultúrák ellen a belénk nevelt bűntudat miatt.

persze igaz, amit ezek az emberek írtak, de attól még nem tagadhatjuk le, hogy a gyarmatosítás jót tett azoknak az országoknak.

ti, akik azt mondjátok, hogy a gyarmatosítóknak mindnt vissza kellene adni:
úgy gondoljátok ezek szerint, hogy minden kőépületet romboljunk le, a lőfegyvereket vegyük el, és állítsuk vissza a kő/vas/bronzkorszakot afrikában? mert ők biza úgy élnének most is az európai hódítás nélkül.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2007.11.08. 11:01:34

gravy_t, ha nem volt itt népirtás, hol van félmillió zsidó?

gravy_t 2007.11.08. 11:20:54

bm613

lécci ne forgasd ki a szavaimat.

ha meg ennyire nem akarod, akkor ne értsed, hogy miről beszélek.

Attila 2007.11.08. 13:22:44

Kedves 'gravy_t'!

Azt mondod nem volt "népirtás, törzsi villongások és egyéb finomságok"! OK! Látom a zsidó kérdés sem hat meg! Persze, ezek után nem is vártam! Azért viszont meglepődtem, hogy ezek szerint: ez itt a béke szigete és a demokrácia csúcsa. A professzorom meg csak fantáziál amikor a Világháborúról mesél nekem! Persze ez Európában tört ki ez más, ez akkor már nem is barbár dolog, hanem jó ügyet szolgált! Az igen!

Igazából asszem csak annyi mindent magunkhoz és az álmainkhoz mérünk. Aki lándzsával vándorol a sivatagban szabadon, annak biztos pocsék az élete. McDonalds kell neki meg CocaCola! Komolyan ezt hiszitek?

Véletlenül akad egy másik idézetem. Egy romániai faluban hangzik el Geert Mak - Európa, XX. századi utazások c. könyvében: "De előbb" - folytatta bölcs barátom - "meg kell ismerjétek a szegénység egy még mélyebb bugyrát, hogy a rá következő tíz évben felzárkózhassatok és birtokolhassátok a nyugati jólétet. Nagy értékeket veszítetek majd el: a barátságot, azt a képességet, hogy kevés pénzből is meg tudtok élni, hogy a tönkrement dolgokat meg tudjátok javítani, a lehetőséget, hogy tarthattok és vághattok disznót, a szabadságot, hogy annyi gallyat égettek el, amennyit csak akartok és még ezernyi egyéb dolgot."

GaceTillerro · http://mindennapiafrika.blog.hu 2007.11.08. 17:08:40

Hát, ennyi észrevételre és megjegyzésre képtelenség lenne reagálni korrekt módon, úgyhogy csak egyszerűen köszönöm mindenkinek a hozzászólást, nagyon sokat tanulhat ezekből is az ember. Egymást pedig nem kell támadni, mindenkinek saját véleménye van, azt pedig ugyebár illik tolerálni.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2007.11.08. 18:24:46

Ízlés kérdése. Egyesek szerint a szólásszabadság annyira szent, hogy akárki akármit mond, tolerálni kell. Szerintem vannak határok, amiket ember nem léphet át.

gravy_t 2007.11.08. 22:18:08

akkor engedjétek meg, hogy hasonló hangnemben válaszoljak. gracetillerotól előre is bocs.

attila:
"Látom a zsidó kérdés sem hat meg! Persze, ezek után nem is vártam!"
hazudsz. akkor is hazudsz, amikor a mi szovjet megszállásunkat az afrikai gyarmatosításhoz hasonlítod. vegyük pl. ruandát, ott kb. 9millióan laknak most. az elmúlt évtizedben több, mint egymillió honfitársukat ölték meg, nagyon sokat pedig elüldöztek az országból. ott van zimbabwe, ahol megölik a farmereket azért, mert van földjük. ott van dél-afrika, szudán, kongó stb, ahol megölnek csak úgy. mutass ilyet európában! én kizárólag Magyarországról beszéltem, és itt tényleg nem volt semmi olyasmi, mint amik az afrikai országokban zajlottak-zajlanak. ha meg mindenképpen a holokauszton akarsz lovagolni, akkor csak tessék, de én nem fogom felvenni a kesztyűt. ha annak a tagadását rám akarod kenni, akkor az rólad állít ki szegénységi bizonyítványt.

"Azért viszont meglepődtem, hogy ezek szerint: ez itt a béke szigete és a demokrácia csúcsa"
megint hazudsz, ilyet nem mondtam és nem is utaltam rá. de valóban, európára mondható, hogy demokratikusan felépülő társadalmak alkotják. ki jobban, ki kevésbé demokratikus. azt viszont mondtam és fenntartom, hogy afrikát csak nem demokratikus módszerekkel lehet rendbetenni vagy elzárni magunktól. (egyébként ezt a rendbetevést én nem európaivá-nyugativá változtatásként képzelem el, tehát nem hambit és kólát adnék nekik.)

az idézetekkel továbbra sem tudok mit kezdeni. most akkor érezzem magam minden evésnél, mert a száhel-övezetben éheznek? milyen jogon ítéli el a "bölcs barát" az én életemet? valóban rossz szegénynek lenni - képzeld, tudom - de ha minden vagyonomat odaadnám az afrikaiaknak, ők ugyanolyan szegények maradnának, ráadásul én is szegény lennék. természetesen segíteni kell, nem halat kell adni, hanem megtanítani őket halászni, de a saját életünk-életmódunk fenntartása az elsőrendű. ha választani kell, hogy minden bevándorlót beengedjünk, vagy "erőddé" változtassuk európát, én az utóbbit választom.

gravy_t 2007.11.08. 22:31:31

"Aki lándzsával vándorol a sivatagban szabadon, annak biztos pocsék az élete. McDonalds kell neki meg CocaCola! Komolyan ezt hiszitek?"

nem, valószínűleg a négerek jobban éltek, akkor, mint most. most viszont már nem lándzsával járnak és nem kunyhóban élnek. készen megkapták a technika vívmányait, és nem tudnak mit kezdeni vele. ezért van akkora bűnözés és korrupció is.

egyedül csak nagyon-nagyon soká fogják tudni a problémáikat. vagy kivárjuk ezt az időt, vagy segítünk. vagy pedig tétlenül nézzük, hogy más segít az ő szájíze szerint.

senki alfonz 2007.11.09. 18:26:55

attila
az afrikaiak társadalmilag vannak nagyon lemaradva.Hiába adnánk nekik vissza mindent,nem tudnának kihasználni, egszerüen fölélnék,mint mi a 80-években. Tanitani kéne őket,mert ha pénzt adunk akkor háboruznak abból vagy a vezetők elsikasszák.Ahol van remény, ott képezni kéne őket, ahol nincs ott marad az ujragyarmatosítás.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2007.11.17. 12:26:22

Szókimondó? Így is lehet mondani... Mindenesetre a cikk stílusa és tartalma alapján nem csodálkozom, hogy az oldal a náci hírportált reklámozza.

:) · http://front14.hu 2007.11.17. 19:58:50

A tények makacs dolgok. :) És jelzőzéssel sem lehet elkenni őket. Cáfolni meg nehéz lenne...

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2007.11.23. 21:06:12

ez a günternetes fos nem szókimondó, hanem debil.

elek · http://ujrend.com 2007.11.23. 21:58:51

Ez minden, amit le bírsz írni a témával kapcsolatban? Szánalmas. Aki járt valaha is a néger kontinesen és nem csak a biztonságos távolból dobálózik jelzőkkel egy computer mögül, csak egyetérteni tud. A 8. kerület Johannesburghoz képest egy óvoda... Summa summarum: a debil te vagy, kisvakond.

GaceTillerro · http://mindennapiafrika.blog.hu 2007.11.23. 22:23:43

Elek, nem kell agresszívan flamelni. Ő így gondolja, Te úgy. Legyen béke.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2007.11.24. 12:52:21

Gravy!!! az anyád picsáját nem volt itt népírtás az orosz megszállás alatt. hát hogy írkálhatsz ekkora hazugságokat halomra te eszement komcsi-bérenc?? hehh????

amúgy meg enyhén szólva ismerős szöveg ez az "el lehet innen menni a picsába, ha nem tetszik" a mocskos bűnöző magyar miniszterelnököt is megtapsoltál ezért.. sajnos nagyon is sokban hasonlít ez a nyomorult Magyarország a legdurvább afrikai országokhoz.

gravy_t 2007.11.24. 16:57:23

"kedves" bukovszkij,

attól még, hogy csúnyán beszélsz, nem leszel okosabb. ami politikai nézeteim megelőlegezését illeti, nyilvánvaló, hogy személyesen nem ismerjük egymást, ezért véleményedre ennél kevesebbet nem is adhatnék. csak hogy tudd egyébként, magyarországon soha nem volt orosz megszállás. ezek után mondhatnám is, hogy majd ha legalább alapszinten ismered történelmünket, hajlandó leszek szóba állni veled.

viszont én - veled ellentétben - nem egy modortalan tuskó vagyok, ezért alapvető történelmi ismereteid nyilvánvaló hiánya ellenére megosztom veled mondandómat. gondolom erre a pár sorra "reagáltál":

Attila 2007.11.08. 00:08:15
"Szép dolog azt mondani, hogy újjabb gyarmatosításra lenne szükség, de (bár nincs sok emlékem azokból az időkből) érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy valyon Mi Magyarok, hogyan éltünk az Orosz megszállás időszakában."

gravy_t 2007.11.08. 10:30:48
"minden magyar nevében kikérem magamnak, hogy minket egy afrikai "társadalomhoz" hasonlíts! itt nem volt sem a _szovjet_ megszállás előtt, sem utána népirtás, törzsi villongások és egyéb finomságok."

nos hadd világosítsalak fel, hogy ezen a blogon afrikáról van szó, tehát népirtás alatt pl. a ruandai vagy a szudáni tragédiát értjük. az ilyen népirtást mindig egy-egy törzs követi el egy másik ellen, jellemzően országának más állampolgárai ellen. ezek fényében tehát valóban elmondható, hogy magyarországon nem volt népirtás a _szovjet_ megszállás alatt - magyarok egy része nem irtott ki sokszázezer, esetleg többmillió másik magyart. (az egyetlen dolog, ami tényleg népirtásnak számít, az még a _szovjet_ megszállás előtt történt. bár ha afrikával vetjük össze, akkor az sem állja meg a helyét, mivel nem polgárháború során, azonos nemzetiségűek által elkövetett népirtás volt.)

ami az "el lehet innen menni"-részét illeti a "hozzászólásodnak", azt egyáltalán nem értem, miért nekem címezted. illetve vannak ötleteim, de azokat már nem írom le, mert nem kenyerem mások sértegetése, és már így is több időt fecséreltem rád, mint érdemelnéd.

aranyhaj.blogspot.com 2007.11.24. 17:36:24

Meredek, amit a cikkben leírnak. Vannak más országok is, ahol rossz a közbiztonság, meg előítéletek nehezítik a dolgot (Brazília), de ez azért...
Egyébként egyes afrikai országokban úgy isszák az emberi vért, mint másutt a kólát - ezért is terjednek a betegségek oly könnyen.

aranyhaj.blogspot.com

grimask 2007.11.24. 20:21:50

Dobbenet ...
Rendet kellene ott rakni, minel hamarabb. A negerek azonban csak az eroszakbol ertenek. Peldat kellene venni a Los Angelesi latin bandaktol, vagy a szudani arab milicistaktol !
Az kell oda, nem eselyegyenlosegesdi ...
Bar ezt ugy nez ki tenyleg Kina fogja megtenni, nem Europa. Gyanitom ok nem hagynak, hogy csak ugy oljek, eroszakoljak a kinaiakat, es nem engednek, hogy bevandoroljon ez a sok HIV fertozott bunozo ... ellentetben a humanista, felvilagosult, modern Europaval :(

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2007.11.24. 21:00:20

Nézd, grimask, ha a kínaiak nem próbálják kiirtani az afrikaiakat, meg elhurcolni rabszolgának, akkor talán ők is kedvesebbek lesznek cserébe.

Günter · http://gunternet.hu 2007.11.24. 23:05:04

A kérdésnek szentelt nagylélegzetű összefoglaló tanulmányában Olivier Pétré-Grenouilleau egyetemi tanár egyértelművé teszi, hogy bár a nyugati médiában gyakorlatilag szinte csak az atlanti rabszolga-kereskedelemről hallani, valójában nem egy, hanem három kereskedelem folyt tizenhárom évszázadon keresztül. Az, amelyben a fehérek is érintettek, 1450-től négy évszázadon át zajlott, és főleg az amerikai gyarmatok munkaerő-ellátását szolgálta körülbelül tizenegymillió rabszolgával. A legrégebbi, már a VII. század óta folyamatosan tartó négerkereskedelem lebonyolítói azonban az arabok, és ennek még ma sincs vége, a rabszolgaságot ugyanis számos országban, köztük Szaúd-Arábiában, egészen a mai napig nem törölték el. Ennek a „muzulmán” kereskedelemnek a mérlege tizenhétmillió főre tehető. Végül pedig Afrikában az idők kezdete óta létezik a rabszolgaság intézménye, a nyugati és keleti kereslet csupán kiterjesztette ezt a jelenséget, egyes afrikai királyságok és törzsek pedig jelentős anyagi hasznot húztak ellenségeik vagy saját alattvalóik eladásából. Ez az Afrika-közi belső piac mintegy tizennégymillió ember adásvételét valószínűsíti.

Ennyit erről.

Csaba 2008.02.05. 19:16:49

Szerintem ebben a kérdésben is az arany középút lenne a megfelelő. Egyfelől gyarmatosítani nincs jogunk, és a gyarmatosítás valóban nagyon sok kárt okozott a helyi társadalmaknak. Másfelől viszont nem lehet nem észrevenni hogy amíg az ázsiai országok szépen összekapták magukat a függetlenségük elnyerése óta eltelt időben, addig a Szahara alatti Afrika nem jut nulláról az egyre.
Én a következőt látnám jónak:
1. Európa-erőd, lezárni a kontinensübket az onnan érkető bevándorlás elől.
2. Demográfiai ütközőzóna létrehozása céljából az észak-afrikai arab államokat egy Marshall-tervvel felfejleszteni valamennyire, hogy saját migránsokat ne bocsássanak ki, a délről érkező fekete migránsok többsége pedig náluk parkoljon le.
3. A Szahara alatti résznek befektetések igen, de segélyek nem.

Ennyi.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.04.04. 00:58:37

Csaba - ott a pont. Igazad van. Egy kiegészítés: Dél-Afrikát vissza kellene venni. Mugabét meg jól fenéken kell rúgni, ha most is elcsalja a választásokat.

lewi 2008.04.06. 19:04:43

Fehér farmerek arra panaszkodnak Zimbabwéban, hogy elüldözik őket a földjükről a kormánypárt militáns hívei.

Vasárnapi beszámolók szerint előző nap három marhatenyésztőt üldöztek el, egy negyediket pedig mintegy ötvenen beszorították a tanyájára, és azzal fenyegetik, hogy rátörnek. Hírügynökségi jelentés szerint a földfoglalások szervezettnek tűnnek.

A megmozdulások a belpolitikai válságot kísérik, amely során Robert Mugabe elnök pártja elveszítette parlamenti többségét, és az elnökválasztás eredményét több mint egy hete nem hozzák nyilvánosságra.

A válságot az a híresztelés kísérte, hogy a választások után a fehér farmerek visszakapják földjüket, amelyet a kormány kisajátított, és szétosztott a felszabadítási háború veteránjai között. A veteránok pénteken felvonulást tartottak a fővárosban az ellenzék megfélemlítésére, s vezetőjük kijelentette, hogy minden ilyen próbálkozást visszavernek.

Hozzátette: "úgy tűnik, mintha a választás arra szolgálna, hogy megnyissa az utat az ország újbóli elfoglalása előtt".

Figyelő

ütőképes 2008.06.05. 21:24:38

hellósztok

ütőképes 2008.06.05. 22:54:59

Dél-Afrika a nyugati világ szégyene mi után több évtizednyi gáncsoskodás után végre sikerült az aprtheidet megbuktatni és az ott élő fehéreket feláldozni az erőszak a bűnözés na meg a ˝demokrácia˝ oltárán ma minden európai politikus a helyzet láttán csak szét tárja a karját és társadalmi egyenlőtlenségekről handabandázik aztán oda haza meg aláírja jó pár ezernyi fekete vagy a jó ég tudja még milyen nációból származó retardált csűrhe letelepedését még egy szöget verve ezzel a nyugati civilizáció sírjába!Józan ésszel szinte fel fogni sem lehet h.mit művelnek a jelenkor fehér vélemény formálói és döntéshozói és sajnos néha az a véleményem h.mi fehérek teljesen meg érdemeljük a sorsunkat mert amit mi teszünk arra nincs bocsánat őseink évszázadok allatt létrehoztak egy fejlett technikai civilizációt és jóléti társadalmat fényévekkel meg előzve minden más nációt most meg önként és dalolva dobjuk oda nekik a gyeplőt sőt esetenként még különféle juttatásokkal ösztönözzük is őket (lásd:Mo.cigányság) hogy mielőbb többségbe kerüljenek és végre leszámolhassanak a rohadt fehérekkel.Egy biztos a nyugati világ a saját sírját ássa még hozzá olyan ütemben h.azt egy markoló gép is meg írígyelhetné.Az az érzésem h.pár száz év mulva feltéve ha lesznek még akkor emberek a történészek csak a fejüket fogják vakargatni ha arra kerül a sor h.emagyarázák mi is történt a fehér többségű demokratikus társadalmakkal!

Mokkaczuka · http://www.miertcion.blogspot.com 2008.06.30. 08:07:44

Az első hozzászólóhoz: nem, a négerek nem állatok, ne felejtsük el, nagyon jól elvoltak ők maguk között, és ami állatot csinált belőlük, az a hagyományos törzsi keretek szétzúzása volt. Tény, hogy atommérnökké vagy agysebésszé nem nagyon lesznek, csakhogy ez egyrészt nem feladatuk e világban, játsszanak focit és dzsesszt, másrészt meg senkit nem lenézni kell azért, ha esetleg gyengébbek a képességei, hanem inkább segiteni kell rajta.

blogen 2008.06.30. 21:20:46

Khm!

Jelenleg nagyságrendekkel kissebb az esélye annak, hogy egy afrikai néger erőszakos halált hal, mint amikor még törzsi keretek közt éltek.

Gyufa 2008.07.19. 09:54:03

Mindazoknak akik gyermeki naivitásukban azt gondolják,hogy a demokrácia működik a törzsi kultúrákban is, valamint ezt szeretnék élőben is megvizsgálni,ajánlom a következő túlélési javaslatokat a napfényes Dél-Afrikában:
"A Magyar Külügyminisztérium tanácsai az ide utazóknak
A társadalmi, gazdasági problémák kiéleződése miatt a közbiztonsági helyzet további rosszabbodása prognosztizálható a Dél-Afrikai Köztársaságban. A bűncselekmények számának növekedési ütemét, az erőszak mértékét illetően egyre rosszabbodik a helyzet az országban.

Szükséges megemlíteni, hogy az ország vezető helyet foglal el az AIDS fertőzött országok listáján. Egyre súlyosabb a helyzet, a felnőtt lakosság 20%-a fertőzött.

A londoni székhelyű Control Risks Group (CRG) - Interneten is elérhető biztonsági tanácsadással szolgál - folyamatosan figyeli 200 főváros, illetve nagyváros biztonsági veszélyeit. Az egyes városokat a CRG 1-től 7-ig osztályozza. A 6.-ban, nem a legrosszabb, de veszélyesnek minősülő városok csoportjában található Johannesburg is. A "no-go" városnak minősített Johannesburg mellé lassan Fokváros is felzárkózik a mind gyakoribbá váló utcai robbantások és fegyveres gépkocsi-eltérítések révén.

A betöréses lopás, a fegyveres feltartóztatás, a személyes értékek, főként a gépkocsi megszerzését célzó rablás, a nemi erőszak stb. a helyi média híradásai szerint a kifejezetten veszélyesnek minősülő Johannesburg egyes frekventált területein és pontjain mindennapos eseményeknek mondhatók. A főként Johannesburg belvárosát érintő bűnözés újabban fokozatosan Pretoriára is átterjed.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét a Dél-Afrikai Köztársaságban való utazás és ott tartózkodás veszélyeire, a körültekintő közlekedés és viselkedés szükségességére, illetve fontosságára. Felhívjuk továbbá a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy bármilyen dél-afrikai befektetési lehetőség vagy igen attraktívnak tűnő pénzügyi ajánlat esetén, mindjárt a kezdetben tanácsért hívják fel a Nagykövetségünket.

Biztonsági tanácsok a Dél-afrikai Köztársaságba látogató magyar állampolgárok számára

S z á l l o d á b a n
- soha ne hagyja őrizetlenül a csomagját;
- mindig adja le a szobakulcsot a recepción;
- csak akkor vigye iratait magával, ha ez elkerülhetetlen, egyébként csak másolatot hordjon magánál;
- mindig tartsa zárva a szobáját;
- ha valaki bekopog, csak azután nyissa ki az ajtót, ha meggyőződött róla, hogy ki az illető;
- minden értékét a hotel széfjében tartsa;
- legyen óvatos, amikor a parkolóba ér.

U t c á n
- fényképezőgépét, videokameráját ne hordja a nyakában, mert ez azonnal elárulja, hogy turista;
- soha ne vigyen magával nagyobb pénzösszeget;
- hacsak lehet, ne sétáljon egyedül és csak a világos, forgalmas utcákon járjon;
- éjszaka kerülje a rosszul megvilágított, elhagyatott helyeket;
- ha eltéved, lehetőleg csak rendőrtől kérjen felvilágosítást;
- taxit csak a szállodán vagy turistairodán keresztül rendeljen;
- az utcákon figyeljen a zsebtolvajokra és egyéb bűnözőkre;
- tartsa kézitáskáját szorosan a teste mellett;
- az aprópénzt tarthatja a pénztárcájában vagy a farzsebében, de a hitelkártyát soha;
- ne higgyen azoknak, akik pl. pénzváltásnál extra összeget ígérnek;
- általában legyen nagyon figyelmes, hogy adott esetben megbízható információt tudjon adni a rendőrségnek.

G é p k o c s i b a n
- mindig tartsa zárva az ajtókat és felhúzva az ablakokat;
- mindig zárjon be mindent, beleértve a naptetőt és a csomagtartót, akármilyen rövid időre is távozik az autótól;
- óvakodjon az idegenektől, akik piros lámpánál vagy stop-táblánál közelednek az autóhoz;
- tartsa sebességben a kocsit, hogy azonnal gyorsítani tudjon, amikor a lámpa vált;
- amikor meg kell állnia, mindig tartson akkora távolságot az előző kocsi mögött, hogy szükség esetén meg tudjon fordulni;
- ha egy kocsi beleszalad az Önébe és a bent ülők gyanúsak, ne szálljon ki, hanem jelezze, hogy kövessék önt az első rendőrig;
- ha valaki információt kér, tegyen úgy, mintha nem tudná a választ, mindenesetre mindig legfeljebb csak résnyire húzza le az ablakot;
- előre tervezze meg az útvonalat és mindig legyen elegendő készpénze és benzine;
- mindig bizonyosodjon meg, hogy kocsija tökéletes műszaki állapotban van;
- használjon térképet, és ha bármi probléma felmerül, a rendőrséggel lépjen kapcsolatba;
- soha ne hagyjon csomagot vagy személyes holmikat az autó utasterében;
- csak jól megvilágított helyen parkoljon;
- soha ne vegyen fel autóstoppost vagy más idegent;
- ha fenyegetve érzi magát, folyamatosan nyomja a kürtöt;
- ha úgy érzi, hogy követik, hajtson az első rendőrőrsre;
- ne essen pánikba, így könnyebben elriaszthatja a támadókat.

Á l t a l á n o s t a n á c s o k
- tartsa magánál a fontos telefonszámokat, amelyekre veszély esetén szüksége lehet;
- mindig legyen résen, a bűnöző ott állhat a sarkon túl;
- liftbe csak akkor szálljon be, ha nincs kétsége a többi utassal kapcsolatban;
- ne mutassa ékszereit vagy nagyobb összegű pénzét;
- mindig legyen tisztában azzal, ami ön körül történik;
- legyen figyelmes, a hanyagság segíti a bűnözőt;
- ne teremtsen alkalmat a bűnözők számára;
- általában kerüljön el eleve minden olyan helyet, amely nem tűnik biztonságosnak."
Természetesen nem a bőrszín határozza meg egy ország érettségét.Hiba volt az európai civilizáció szüleményét az archaikus környezetben szocializálódott törzsekre alkalmazni.
Kedves magyar utazó,látogass el a megújult,demokratikus dél-Afrikába!

dfghertzrkz 2008.09.12. 13:22:44

Gyufa, bazeg, ez duuuuuuuuuuuuurva.... :-(
Mintha valami hülye számítógépes túlélőjáték szabályait írtad volna le...

....csak itt nincs restart, ha egyszer GAME OVER-t kaptál.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.13. 20:14:56

" lewi 2008.04.06. 19:04:43
Fehér farmerek arra panaszkodnak Zimbabwéban, hogy elüldözik őket a földjükről a kormánypárt militáns hívei."

Le vagy maradva.
Már rég elüldözték a fehéreket Zimbabweból.

shdsh 2008.10.26. 22:49:05

Ezt írták Dél-Afrikáról úgy 20 évvel ezelőtt:

DÉL-AFRIKA
(Megjegyzés: Ezek a tények erõsen meg fognak változni most, hogy Délafrika fekete uralom alá került.)

TÉNY #1: A fehérek sokkal régebben élnek Délafrikában mint a négerek. Több mint háromszáz éve laknak fehér telepesek Délafrikában, kb. olyan régen, mint Európaiak élnek Északamerikában. Még 150 évvel azután, hogy az elsõ telepeket építették Fokváros körül, a 19. század kezdetén, 500 mérföldön belül nem voltak a területen négerek. A feketék késõbb vándoroltak oda Középafrikából valószínûleg a rabszolgakereskedõk ellen menekülve vagy éhínség miatt. Valójában Délafrika néger lakóinak többsége más országokban született.
TÉNY #2: Délafrika messze a legfejlettebb ország és a leggazdagabb Afrikában, itt termelik a földrész össztermékeinek 75%-át. Majdnem teljesen önellátó, úgyhogy bojkottok nem befolyásolják gazdaságát túlzottan. A legtöbb afrikai ország függ Délafrikától. Délafrika kormánya a nyugati parlamentáris demokrácia elvei alapján mûködik és fajilag a szigorú elkülönülés híve. Délafrikában a feketéknek teljes önkormányzatuk van saját területeiken.
TÉNY #3: Noha Délafrikát állandóan kritizálja a világ fajelkülönítõ politikája miatt, a feketék jobban élnek itt, mint más afrikai országokban, és gyorsan és egészségesen szaporodnak. A fehér ember fizeti a feketék jóléti költségeinek 87%-át. Ebben benne vannak az élelem, a ruházkodás, az tanítás, a lakás, az oktatás és az egészségügyi kiadások, sõt a nyugdíjak is.
TÉNY #4: Délafrikai feketék ezrei tanulnak fõiskolán évente, több mint háromszor annyian, mint Afrika összes többi országában együttvéve. Minden fekete gyerekhez olyan közel van az iskola, hogy gyalog mehet oda. Afrika legnagyobb kórháza mely szinte kizárólag feketéket kezel, és havonta több mint 1800 operációt végez, Délafrikában van.
TÉNY #5: A Délafrikai feketéknek több autója van, mint a Szovjetunió összes lakosának.
TÉNY #6: Délafrikának több fekete orvosa, jogásza, szakmunkása és milliomosa van, mint a világ többi részének együttvéve.
TÉNY #7 A körülmények valóban olyan "rosszak" Délafrikában, hogy az országnak hatalmas problémát jelent az illegális fekete bevándorlás, és egy millió illegális munkás dolgozik ott.

Ted Bundy 2008.10.29. 02:04:32

Könyörgöm, csak a sok néger ne ide vándoroljon meg mneküljön. Ott van az USa, vagy Nagy-Britannia! Ott tökéletes helyük van! Csak ne ideeeeeee!

Ted Bundy 2008.10.29. 02:06:08

Igen, a fehéreket elüldözték Zimbabwéből, aztán látható is, hogy hol tartanak.

S.V. 2009.07.19. 13:01:47

komoly post. egyik ismerősöm Johannasburga szeretne menni, azt hiszem kinyomtatm neki. THX

Ez a néger kérdés olyasmi lehet, mint a roma.

Borsy 2010.04.25. 00:37:51

Az egész egyszerű. A buta feketék nem képesek rendet tartani.

karip10 2010.06.02. 05:00:20

végigolvasva mindezt,kívánok sok sikert azoknak,akik mennek a foci v.b.re....stayin alive fellaz....

kennimekkormikk 2010.06.10. 16:54:50

Asztakurva ...
Eddig sem voltak illúzióim, de ez, ez ...
Látom Magyarország jövőjét.

farkamatvakarva 2010.07.08. 16:13:42

az aids majd elvégzi a dolgát, igaz lassú, de hatásos, ha szerencsénk van, 15 éven belül feleződik a hulladék arrafelé, a maradék nagyrésze, meg haldoklik majd a valami hasonló vírustól

Bicepsz Elek 2017.08.05. 03:56:19

"Jelentős tényező még a problémában a média szerepe, amely helyi és nemzetközi szinten is élvezettel csemegézik a dél-afrikai bűnözésen, sok esetben felnagyítva egyes eseteket. Ami a tavalyi, kormány által közzétett adatokat vizsgálva kiderül, a gyilkosságok és betörések száma minimális csökkenést mutat, viszont a nemi erőszakok mennyisége olyan nagymértékben nőtt, hogy egyes újságírók és szakértők Johannesburgot a világ „nemi erőszak-fővárosának” nevezik. "
youtu.be/JFoe1XxuJD4