HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (37) algéria (9) al shabaab (1) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (17) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (15) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai koztársaság (1) közép afrikai köztársaság (7) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (8) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) Mozambik (1) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (9) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) Szomália (1) szomáliföld (2) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2008.08.31. 19:23 GaceTillerro

Ősi afrikai játékok - I. rész

Afféle kikapcsolódásént a Mindennapi nehézségekből, valamint Afrika hagyományainak más oldalról való megismerése érdekében, úgy gondoltam, hogy néhány, a kontinensen kialakult és elterjedt ősi játékot fogok bemutatni, legyen szó akár táblás játékról, sportról vagy más egyébről.

Elsőként az interneten is leginkább elterjedt, roppant egyszerű, ám mégis rendkívül nagy logikai készséget igénylő játékról írok, ami nem más mint a Mankala. Ez a játék akkor vált igazán ismertté Magyarországon és Európában, amikor a mobiltelefonok és az internet elkezdte hódító útját a kilencvenes években, még emlékezhetünk rá, hogy a Nokia mobiltelefonok korai típusain a Mankala alapján készült játékkal mulathattuk az időt.

Ezt a játékot két, egymással szemben ülő játékos játszhatja, akik előtt 12 kisebb és két nagyobb mélyedés található (utóbbiakat nevezzük Mankalának). A felek az előttük található 6 mélyedés mindegyikébe négy apró követ helyeznek el, majd sorsolás után egyikük kezdi a játékot. Ő a saját mélyedései bármelyikéből kiveheti a négy követ majd az óramutatóval ellentétes irányban következő mélyedésekbe egy-egy követ lerak. Ilyenkor már a Mankalába is lehet követ rakni.Ha sikerül a saját Mankalájába rakni az utolsó követ, akkor ez a játékos mg egy kört pakolászhat.

Ha úgy jön ki a négy (vagy több) kő lerakása, hogy a saját Mankalát is át kell ugrani, akkor gond nélkül lehet őket lerakni az ellenfél mélyedéseibe, kivéve az ellenfél Mankaláját, amelyet át kell ugrani. Ugye, az egykori Nokia használók már kezdik kapizsgálni miről is van szó, ugye? Még egy fontos szabály, hogy ha a játékos az utolsó kövét a saját oldalán lévő olyan mélyedésbe helyezi, ahol már nincs kő, akkor a vele szemben lévő mélyedésből (tehát az ellenfél köveit) a köveket a saját kövével együtt berakhatja a Mankalába. A cél, hogy a játékos saját oldalán minden lyuk üres legyen.

Tehát mint ebből a rendkívül egyszerű leírásból is látható, nagyon komoly de kellékeket nem igénylő játékról van szó, amelynek az idő haladtával persze rendkívül sok fajtája alakult még ki. Kutatások szerint a játék, amelynek több száz neve és fajtája létezik csak Afrikában, Egyiptomból indult hódító útjára, kezdetben csak Afrikába, de később, a Selyem-útnak köszönhetően Ázsiába, majd persze Európába és Amerikába is eljutott. Nagyon népszerű a játék manapság is, például Ugandában, Gambiában, Zimbabwéban, de szinte mindenhol játsszák, esküvők, temetések alkalmával is, vagy csak egyszerűen a játék kedvéért.

A szegényebbek tehénürülékkel, magokkal, a gazdagabbak faragott elefántcsont táblákon űzik eme szórakozást, amely régen a királyok kedvence is volt, erre utal, hogy a British Museumnak saját tárlata van a szebbnél-szebb arany, ezüst és faragott Mankala-táblákból. A játék nagy logikai és számtani képességeket igényel, nem csoda, hogy az afrikai oktatásban és "tehetségkutatásban" is nagy szerepet töltött-tölt be. Legendás a történet, amely egy fiatal tanzániai fiúról szól, aki nagyon sokat játszott apja barátjával, a törzsfőnökkel, akit minden egyes alkalommal könnyedén elvert. A törzsfőnök és a fiú apja ekkor jöttek rá, milyen tehetséges és okos is a srác, akit aztán nagy áldozatok árán iskolába írattak, később egyetemet is végzett. A világ később Julius Nyerere néven, Tanzánia elnökeként ismerte meg.

A másik játék, amit ma be akarok mutatni, Antilopok és Sakálok névre hallgat és még a fentinél is egyszerűbb felépítésű, ám talán még a malomnál is nehezebb, komoly logikai készségeket igénylő táblás játék. Legelső verziói valószínűleg a fekete kontinensről származnak, a Kalahári-medence vadászai lehettek a kitalálói, akik elvként vallották, hogy egy igazi antilopot egy sakál soha nem tudna elkapni, hiszen az antilop végső esetben akár át is tudja ugrani ellenfelét. A játék egyébként más kontinenseken is elterjedt, különféle neveken, és a legtöbb ún. üldözéses játék ennek alapján alakult ki. A mellékelt kép alapján könnyedén el lehet magyarázni eme szórakozás lényegét: a kék illetve a fehér mezőkre rakják az ellenfelek bábuikat (a sakálokat illetőleg az antilopokat). A cél, hogy elfoglalják egymás kiinduló mezőit.

Sorsolással indul a játék, a kezdő játékos léphet először, bármilyen irányban (de csak egyenesen) bármennyit, de alapszabály, hogy egy sakál és egy antilop soha nem kerülhet egymással "szembe", azaz egy vonalba eső mezőre. Ha valaki emiatt nem tud lépni, akkor ő kimarad a körből, és ellenfele következik. A győztes az, aki állatait elsőként juttatja a másik játékos kiinduló mezőire. A két fontos alapszabály figyelembevételével tehát bármit lehet csinálni a táblán, gyakori például egymás játékosainak átugrása. Ugye, hogy sokan ismerik ezt a játékot, csak egészen más nagyságú táblán, egészen más néven? Nos, pedig minden üldözéses játék őse az Antilopok és Sakálok, amit egyes törzsek már sok száz éve játszanak Afrikában.

3 komment

Címkék: afrika


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr54642337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toto92 2008.09.02. 21:29:06

Jajjj, most már beugrott. Tényleg volt a régebbi Nokáiákon, nem is volt rossz.

squnk 2008.09.25. 12:26:16

szia!
hány bábuval szokás játszani az antilop-sakál játékot?

GaceTillerro · http://mindennapiafrika.blog.hu 2008.09.25. 17:50:09

2 sakál és 2 antilop, azaz 4.