HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (37) algéria (9) al shabaab (1) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (17) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (15) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai koztársaság (1) közép afrikai köztársaság (7) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (8) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) Mozambik (1) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (9) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) Szomália (1) szomáliföld (2) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2008.12.13. 14:10 GaceTillerro

A Habyarimana-merénylet: ki a felelős?

A 20. század történelmének egyik legborzalmasabb afrikai eseménye kétségkívül az 1994-es ruandai népirtás volt (amely erős hatással volt Burundi, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság jövőjére is), amelynek négy hónapja során a legóvatosabb becslések szerint is legalább 600.000 embert gyilkoltak le a tuszi-hutu népcsoportok közötti ellentétek "nevében". Az kevéssé ismert azonban, hogy ez a hihetetlen mészárlás egy merénylet szoros következményeként, eredményeként robbant ki. 1994. április 6-án máig ismeretlen elkövetők lelőtték az akkori ruandai elnököt, Juvénal Habyarimanát és a vele utazó burundi elnököt, Cyprien Ntaryamirát valamint kísérőiket szállító repülőgépet a ruandai főváros, Kigali repülőtere felett.

A következőkben megpróbálom összefoglalni mindazt, amit a merényletről és az elkövetők kilétéről tudni, sejteni lehet, hiszen ez az esemény tulajdonképpen nem csak egy gyilkosság volt, hanem tulajdonképpen egy emberiség elleni bűntett kirobbantója is. A politikai helyzet a 90-es évek elején Ruandában nagyon feszült volt, az 1990-tól 1993-ig tartó ruandai polgárháború során Ugandából tuszi harcosok szivárogtak be az országba, és kezdtek lázadó harcokat a a Habyariamana (aki maga hutu származású volt) vezette kormány ellen. 1993-ban értek véget a harcok, egy, a népcsoportok közötti hatalommegosztáson alapuló kormány létrejöttével. A béke azonban csak politikai színtéren jött létre, a tuszik továbbra sem maradtak igazán nyugodtak, de a támadásoknak köszönhetően a hutu radikálisok (és nézeteik) is egyre jobban megerősödtek.

A politikai béke is elég törékeny volt, 1993 júliusára Habyarimana államelnök kormánya válságba került, miniszterek jöttek-mentek, ráadásul a polgárháborút lezáró béke végrehajtására Ruandába vezényelt ENSZ misszió (UNAMIR) mandátumának kérdése is eléggé bizonytalanná vált az amerikaiak szomáliai bukása miatt. Juvénal Habyarimana 1994 márciusának végén régiós körútba kezdett, a Ruandával szomszédos, szintén jelentős hutu, tuszi közösséggel rendelkező országokba látogatott el, igyekezvén fenntartani a két etnikum közötti törékeny békét, amely már szinte csak nevében volt béke, mert a lakosság soraiban mesterségesen gerjesztett etnikai villongás kezdte felütni a fejét.

Negyedikén reggel, a ruandai elnök Zairéba repült (mai Kongói Demokratikus Köztársaság), hogy találkozzon a legendás diktátorral, Mobutuval, és megvitassák az eléggé égető politikai-etnikai helyzetet, amelynek megoldására Habyarimana segítséget kért Zaire megalkotójától. A megbeszélések végén állítólag Mobutu figyelmeztette kollégáját, hogy hagyja ki utazásának következő állomását, a tanzániai fővárost. Két nappal később, ennek ellenére, a ruandai elnök továbbrepült Dar es Salaamba, Tanzániába, hogy résztvegyen egy egynapos régiós konferencián, amely a térség aktuális kérdéseiről próbált párbeszédet létrehozni. Itt találkozott a szintén résztvevő burundi államelnökkel, Ntaryamirával, akivel megbeszélték, hogy este együtt repülnek vissza Kigaliba, hogy ott még négyszemközt folytassanak tárgyalásokat a következő napokban.

A két elnökkel, valamint burundi miniszterekkel és ruandai vezető tisztségviselőkkel a fedélzetén a Dassault Falcon 50-es típusú francia repülőgép (amely nem a hivatalos ruandai elnöki gép volt, hanem a francia kormány által felajánlott gép) este öt óra körül emelkedett a magasba és nagyjából másfél órával később megérkezett Kigali légterébe, ahol azonnal nem kapott leszállási engedélyt, mert egy belga, UNAMIR katonákat szállító gép is le szeretett volna ekkor szállni. A belga géptől gyorsan megtagadták a leszállást, hogy az elnöki gépnek elsőbbséget adjanak, így a Falcon ráfordult a leszállópályára és megkezdte a műveletet.

Ekkor érte az első lövés a gépet, amely egy föld-levegő rakéta képében érkezett és darabokra robbantotta az elnököket szállító gép egyik szárnyát. Ekkor még senki sem sérült meg valószínűleg a repülőn, sőt a pilóta még megpróbálta menteni a menthetőt (bár a motorok már ekkor leálltak, és a gép fényei is kialudtak), de szinte azonnal érkezett az újabb rakéta, amely a Falcon egész hátsó részét lerobbantotta, és ettől az egész lángba borult és másodpercekkel később tűzgolyóként az elnöki palota kertjébe csapódott. A rakétákat vállról indítható rakétavetőkből lőtték ki, legvalószínűbb elképzelések szerint a reptérhez közeli Masaka dombról. A repülőgépen utazó 12 ember már a levegőben életét vesztette, és ez a támadás később olyan események láncolatát indította el, amely örökké beleégett a történelemkönyvek lapjaiba.

A robbanás utáni órákat a fejetlenség jellemezte Kigaliban, ellentmondásos hírek kezdtek keringeni, fegyverropogás hangzott fel több városrészből és a ruandai katonaság barikádokat kezdett el építeni, valamint teljesen lezárta a repteret, és tucatnyi őrizetbevételt foganasított. A merénylet után néhány nappal a hutu radikálisok elindították az általuk csak megtisztító folyamatnak nevezett népirtást, amelynek súlyos hatásai lettek a szomszédos országokra is és egyáltalán, az egész régió történelmét, jövőjét örökre megváltoztatta.

A merénylet felelősét a mai napig nem sikerült megtalálni, egyesek szerint a népirtás startjelére vágyó hutu lázadók lőtték le a gépet, mások szerint a tuszik végeztek az elnökkel, Paul Kagame, a jelenlegi ruandai elnök utasítására, aki saját maga szeretett volna elnök lenni. Az ENSZ és a CIA által leginkább valószínűnek tartott verzió szerint az elnöki testőrség tagjai között megbúvó hutu radikálisok hajtották végre a támadást, akiknek határozott utasításaik voltak már a feladat végrehajtására napokkal korábban. Bár sajnos vég nélkül írogathatnám a verziókat, hiszen bárhol is kutattam, nem találtam egyetlen olyan forrást sem, amely nem saját elképzelését tálalta volna az eseményekről, tehát azt lehet mondani, hogy igazából a mai napig nem lehet tudni, hogy kik állnak a gyilkosság mögött.

Volt rá okuk a tusziknak (Paul Kagame hatalmi céljaiból), volt rá okuk a hutuknak (akiket a béke mérhetetlen csalódással és frusztrációval töltött el), de volt rá okuk a franciáknak is (akik akkor nem szívesen láttak volna egy békét a régióban). A Ruandai Hazafias Front (RPF) egyik vezető tisztjének, Abdul Ruzibizának a vallomása a legérdekesebb a történetben, aki beismerte, hogy annak a kis csapatnak a tagja volt, amely vállról indítható rakétavetőkkel hajtotta végre a támadást. Ezt ugyan kutatók és a nemzetközi szakértők is hamisnak ítélték meg, de ennek ellenére a francia kormány elfogatóparancsot adott ki néhány, ruandai vezető tisztségviselő ellen. Ez megerősíti az általam is leginkább elfogadható verziót, mely szerint a tuszik saját maguk voltak kirobbantói a brutális népirtásnak, kizárólag hatalmi célokból.

Juvénal Habyarimana testének maradványait Zaire diktátora, Mobutu Sese Seko helyezte el saját mauzóleumában, Gbadolite városában, Zairéban, ahol egészen a vezető bukásáig, 1997 májusáig pihent békességben, majd végül 1997. május 16.-án egy vallási szertartás keretében elhamvasztották a maradványokat.

66 komment

Címkék: ruanda burundi kongói demokratikus köztársaság tanzánia


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr46820659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.12.13. 21:09:54

Jé, nem az USA volt? Akkor ez a blog nem is lesz népszerű... Igaz, a nagymagyarok a franciákat is utálják.

kenobi 74 2008.12.13. 21:15:01

Ezért szeretem a Hotel Rwanda c filmet,sztem igen hitelesen bemutatja mi történt ott.Nagyon kemény...

dezs2 2008.12.13. 21:43:20

Jared Diamond: Összeomlás című könyvének egy fejezete a ruandai események kiváltó okaival foglalkozik.

Nagyon érdekes.

neandervölgyi 2008.12.13. 21:48:00

Hé endike, nemcsak a "nagymagyarok" hanem minden normális ember legalábbis nem szereti a franciákat, mert kurrta sok bajt okoztak a történelemben, és a tetejébe még oda s vannak maguktól

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.12.13. 21:51:18

Neandervölgyi, úgy érted minden franciát? Nincs közöttük jó? Ha van, akkor azok nem franciák?
Hihetetlen hogy a 21. században magukat értelmesnek tartó emberek fajgyűlölők.

De hát ez a blogbejegyzés is pontosan erről szól.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.12.13. 21:55:20

csak szólók, hogy a Hotel Ruanda ma este 22:35-kor lesz a Duna TV-n

neandervölgyi 2008.12.13. 22:12:36

Endike hát épp ezt mondom, hogy a franciák azt hiszik ők és más senki, most akkor ki a fajgyűlölő? mi soha nem ártottunk nekik mégis mit tettek velünk... és mit tettek a szomszédaikkal meg a gyarmatok stb. ez mentalitás kérdése, és a franciák (nyilván nem mindegyik) ilyenek

Tintahal Kombájn 2008.12.13. 22:35:14

Paul Kagame halatalmi céljából? Csalódásból és frusztrációból? Azért kemény ilyen állításokat megfogalmazni egy kemény etnikai konfliktusban, kérlek ne általánosíts! Az érdekcsoportokkal egybe kellene fűznöd. Ugyanígy kemény feltevés a franciák okainak firtatása, itt most mire gondolsz pontosan?

odamondok 2008.12.13. 22:38:02

Endike, én politikai értelemben nem bírom az USA-t, és nem tartom magam fajgyűlölőnek, úgyhogy örülök, hogy közölted velem a szomorú hírt...

Tintahal Kombájn 2008.12.13. 22:45:47

en.wikipedia.org/wiki/Assassination_of_Habyarimana_and_Ntaryamira

A forrásokat is jobb lenne, ha listáznád, ez a poszt majdnem egy az egyben onann van.

parttalan 2008.12.13. 22:51:35

Vajon lesz-e valaha béke a Föld eme kis szegletén? Az önmagában nem ritka jelenség persze, hogy két származástanilag de akár csak életmódjukban, kultúrális vonatkozásban határozottan elkülönülő egymás mellett élő nép között állandóak a konfliktusok, de amit Ruandában és Burundiban a tuszik és a hutuk művelnek egymással, hogy véres tömegmészárlásokká fajuljanak az ellentétek, nos ez még Afrikában is párját ritkítja.
Amikor 60 valahányban a két ország megkapta a függetlenséget, a földművelő hutuk már évszázadok óta a tuszi pásztornép elnyomása alatt élt, amin a gyarmati uralom sem változtatott, mert ez a korábban kialakult társadalmi viszonyokat itt érintetlenűl hagyta. Szóval miután a két állam megalakult, a hutuk több alkalommal is kísérletet tettek a tuszikéval azonos politikai-emberi jogok kivívására..sikertelenül. A tusziknak persze eszük ágában sem volt régen megszerzett előjogaikat megszerezni, és végeredményben ez szülte mindkét oldalról a kegyetlen tömegvérengzéseket, amelyek olyan brutálisak voltak, hogy még belegondolni is szörnyű.
A 94-es ruandai polgárháború óta a helyzet javult, de látni, hogy elég egy szikra, hogy a térség megint lángra lobbanjon.

Van egy kiválló könyv: az "Ezerarcú világunk"-sorozat "Afrika"- kötete, amely minden országot külön, igen olvasmányosan tárgyal. '94-es, úgyhogy még viszonylag jól használható. Akit bővebben érdekel a tuszi-hutu ellentét, az lapozza föl a Ruandáról és Burundiról írt fejezeteket, ott részletesen megismerkedhet a térséggel.

jobbbalmind1 2008.12.13. 22:53:20

egy dolog. szornyu, hogy ki lehet irtani emberekt igy es barhogy.. ahogy tortent boszniaban vagy korabban barhol. ez a szornyu... olvassatok el amit errol a kanadai bekefentarttok tabornoka irt...cnn-en megtalahato.

sünibaba · http://dosszie.blog.hu 2008.12.13. 23:01:29

A franciák mióta alkotnak külön fajt? Nem lehetne h a ma népszerű "fajgyűlölő" kifejezést azért a hagyományos értelmében használnánk?

FeroxX 2008.12.13. 23:11:13

buta majmok had öljék egymást

Bell & Sebastian 2008.12.13. 23:29:57

A fenti mondat, bár helytelen, helyesen:

Nem buták és nem majmok, hadd ne öljék egymást! Kedves pökhendi CCC tag, ha egyáltalán tudod, mi is az!

Saklovitij 2008.12.13. 23:33:33

Na, FeroxX, gratulálhatsz magadnak, mert a hozzászólásoddal kiérdemelted a Nap Hülye Állata kitüntető címet. Azért a helyesírásra is kellene kicsit ügyelni (hány dé a hadd, központozás s a többi). Embernek tartod te magad? Hozzászólásod alapján max. halmozottan bugyutának látszol. Bizony, bizony.

Exminden 2008.12.13. 23:39:54

Arról se feledkezzünk meg, hogy mekkora része volt ebben a propagandának; rádióban, sajtóban folyamatosan sulykolták, hogy a másik oldal alávaló, pusztán származása okán gyűlöletes, patkány, csótány, kártevő, "nem-ember", tehát, mivel nem is "ember", lelkiismereti aggályok nélkül irtható...iskolapélda arra, hogy micsoda félelmetes fegyver lehet a puszta szó. Nem kevés példát szolgáltat erre a távoli és közeli múlt - sőt a jelen - és mégsem tanulunk belőle soha semmit.

Saklovitij 2008.12.14. 00:01:44

Fergal Keane: Letter to Daniel c. könyvéből elég jó képet lehet alkotni arról, hogy mi - és miért - történt Ruandában 1994-ben. F. Keane éveken át a BBC kelet-afrikai tudósítója volt.
A post-nak ez a mondata: "legalább 600.000 embert gyilkoltak le a tuszi-hutu népcsoportok közötti ellentétek "nevében" pontosításra szorul, ui. legalább 600 ezer (ha nem sokkal több) tuszi-t gyilkoltak le hutuk egy előre kitervelt, rendkívüli alapossággal megszervezett médiapropagandát követően. A "projektnek" része volt a hutu elnök elleni merénylet is. A Nyugat karba tett kézzel nézte az "akciót", pedig egy icipici erőfeszítéssel meg lehetett volna akadályozni az egészet. Gyakorlatilag az egész hutu lakosságot feltüzelték (no ezt már nem a Nyugat), hogy irtsák a tuszikat. 3 hónap alatt 600 ezer+++ ember kiirtása, az ugye az egykori Harmadik Birodalom hatékonyságát is übereli. Még annyit, hogy ha mi innen, Európából (??) nemes egyszerűséggel "törzsi villongásnak" nevezzük ezeket az afrikai "csetepatékat", akkor onnan, Afrikából, nyugodtan nevezhetik a II. világháborút "egyes európai törzsek" - pl. a német és a zsidó (a teljesség igénye nélkül) törzsek - közötti helyi csetepaténak. A XX. század időrendben első tömeggyilkosa egy Valahányadik (tán II.?) Leopold belga király volt, aki 1 millió kongói kiirtásáért felelős. Idi Amin Dada ugandai diktátort - 9 évvel a gyarmati uralom alóli felszabadulás után - vlsz. a brit titkosszolgálat, az Intelligence Service segítette hatalomra, hogy aztán álszent módon sajnálkozzon (persze nem az IS, hanem Erzsébet királynő), amikor már szalonképtelenné vált a Hústorony Őrmester (hivatalos címén "Uganda összes szárazföldi állatának, madarainak és halainak Ura" - nem vicc). Jobb lett vóna, ha a fehérek nem vonultak volna be Fekete-Afrikába, és nem gyarmatostották volna szét. De hát ami megtörtént, az megtörtént.

HgGina 2008.12.14. 01:06:22

Ha a fehérek nem vonultak volna be, nem lenne Dél-Afrikában semmi, lévén a búrok csináltak egyáltalán valamit arrafelé.
Ha a fehérek nem vonultak volna be, nem lett volna mit szétverjenek Botswanabam a feketék.
Ha a fehérek nem vonultak volna be, nem lenne Szuezi-csatorna.
Ha a fehérek nem vonultak volna be, nem lennének rezervátumok.
Ha a fehérek nem vonultak volna be, már felzabálta volna a sok fekete a maradék állatviláágot is, és simán éhen haltak volna.
Kár, hogy bevonultak a fehérek.

HgGina 2008.12.14. 01:10:30

Majd' elfelejtettem: ha a fehérek nem vonultak volna be, most nem fekete elnöke lenne az USA-nak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.12.14. 01:28:12

A wikis "Ruandai népirtás" szócikkbe sok időt belefektettem, persze így sem teljes, de ennek okán pár pontosítás:
- az tény, hogy jó régen a tuszik elnyomták a hutukat (de nem irtották ki őket!), de a 2. vgh. után a hutuk alakítottak kormányt, és azóta ők nyomták el a tuszikat.
- nem t'om vettétek-e észre, bár ezt már leírtam párszor és pár tanítványom is hirdeti már: ahol angol vagy német gyarmat volt, ott csak-csak működik az állam és társadalom, ahol viszont francia vagy belga, ott a fene esz meg mindent a mai napig. Nem valami dicséretes ez a Trianont is előidéző franciákra. Sajnos, a polgári forradalmuk (1789-94) után a franciák eléggé destruktív szerepet játszanak, ilyen az, ha valahol az értékeket, az erkölcsöt sutba vágják.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.12.14. 01:38:49

Azt hozzátenném, hogy a wikis magyar szócikk még nagyon kidolgozatlan (én főleg a gacsacsás részen dolgoztam, és a bevezetőn), elkélne a segítség.

GaborPesti 2008.12.14. 01:53:05

"nem t'om vettétek-e észre, bár ezt már leírtam párszor és pár tanítványom is hirdeti már: ahol angol vagy német gyarmat volt, ott csak-csak működik az állam és társadalom, ahol viszont francia vagy belga, ott a fene esz meg mindent a mai napig. "

És ilyen hozzáállással még tanítasz is?Éstanitványaid is tanítanak?

Akkor Szudánba menj nyaralni ne tuniszba.

Albu 2008.12.14. 02:03:56

Hg Gina és szélsőfehér identitású társai figyelmébe:

Afrika csak 1900 táján vált azzá az „állat- és vadászparadicsommá”, amelyet a természetfilmekből ismerünk: a fekete kontinens történetének legnagyobb katasztrófája előtt királyságok, magaskultúrák és állattenyésztés voltak jellemzőek azokra a területekre, ahol ma csak bozót van, cecelégy és vadállatok. Az Európában már régóta ismert marhavész 1887-ben érte el az afrikai Eritreát, amikor olasz katonák a magukkal vitt állatokkal behurcolták. Etiópiában 1888-ban kezdett el pusztítani, majd Szudánon és Csádon keresztül öt év alatt jutott el az Atlanti-óceánhoz – és 10 éven belül ott volt Dél-Afrikában is. A történész John Rowe (Northwestern University, Evanston, Illionis) szerint a marhavész következtében az afrikai marhaállomány 90 százaléka: egyedül Dél-Afrikában 5,5 millió állat pusztult el, és ennek következtében az emberek nem tudtak mit enni (a hús és a tej elsődleges táplálékforrásuk volt), nem volt mivel megművelni a földeket, nem tudták működtetni a vízemelő berendezéseket, stb., ráadásul az európaiak által behurcolt, más fertőző betegségek az embereket is megtámadták, és Etiópiában például 1888 és 1892 között a becslések szerint az emberek egyharmada halt meg; 1891-ben Kenyában pedig a maszájok kétharmada, úgyhogy az európaiak a marhavész után gyakorlatilag ellenállás nélkül meg tudták hódítani Afrikát.

A marhavész másik következménye az volt, hogy az álomkórt terjesztő cecelégy elveszítette korábbi "otthonát", a szarvasmarhát, ám a szarvasmarhák ettől kezdve nem legelték le a füvet, és így a cecelegyek nagy számban találtak számukra kedvező, árnyékos, hosszú füvű, bokros helyeket. Amikor pedig az elvadult területeken megjelentek a vadállatok, akkor rohamosan kezdtek terjedni, úgyhogy pl. Kelet-Afrikában, ahol korábban ismeretlen volt, az álomkór az egyik első számú betegséggé vált. Jelenleg Afrikában évente mintegy félmillióan betegszenek meg álomkórban, és százezren halnak bele, és ez nagyban gátolja az 1800-as évek végén még megművelt területek visszahódítását.

Vagyis amikor egy természetfilmben az "érintetlen Afrika értékeinek megóvásáról" van szó, akkor valójában annak a századforduló utáni állapotnak a konzerválásáról beszélnek, melyet minden idők egyik legnagyobb, az európaiak által okozott és egy egész kontinenst sújtó katasztrófáját követően alakult ki. (New Scientist)

yetii 2008.12.14. 04:36:51

Amerikát ugyan így hódította meg a fehér ember. Odamentek, aztán meghaltak a sok betegségtől az őslakosok. Egyszerűen annyi embert nem tudtak volna kiírtani maguktól a conquistadorok.

xszolixxx 2008.12.14. 06:22:52

És ez a járvány dolog visszafelé miért nem működött?
Ennyivel erőssebb az európai inmunrendszer?

xszolixxx 2008.12.14. 06:26:37

A fehér ember miért nem pusztult bele az inka, vagy az afrikai helyi nyavajákba?
Kicsit sánta nekem ez a járvány teória, főleg Afrikával kapcsolatban. Az közel sem volt olyan elszigetelt.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2008.12.14. 07:41:29

rendes fertőző betegség csak nagyvárosi körülmények között alakul ki. tehát a fejlettebb civilizációnak nagyobb népsűrűséggel, erősebb betegségei, és fejlettebb fegyverei vannak. talán a tbc meg a szifilisz származik Amerikából.

Robis 2008.12.14. 10:05:58

Nagyon sok fertőző betegség Afrikából terjed, és pusztítja a fehér embert is. Ez a blog érdekes, de senkit nem érdekel. Tisztogatásra van szükség ott. Nagy tisztogatásra.

2008.12.14. 10:07:57

De azért ahhoz kell agy, hogy még ebbe is belevigyük azt, hogy a magyarokat elnyomják, meg Trianon! :D

Legközelebb, ha egy blogon lesz egy cikk arról, hogy a kis eszkimókák ott fenn északon jól lehenteltek egy fókát és megették, mert éhesek és mert a fóka finom.
Akkor azt csak azért fogom elolvasni, hogy hogyan fog belekapcsolódni a takaroggyá kormány, meg buzi franciák! :d

Viszont a poszt jó, bár én is úgy érzem, hogy a fehér embenek ott semmi keresnivalója. Sok-sok háború megelőzhető lett volna annyival, hogy a fehér ember nem megy oda. Egymás között lebokszolták volna a törzsek és kuss lenne.

schwalbe 2008.12.14. 10:41:07

Néhány adalék még a sztorihoz:

- az egész valahogy úgy kezdôdött, hogy meghalt talán 8 db belga katona és a belga közvélemény visszakövetelte a saját békefenntartóit a térségbôl

-akkoriban volt Szomália is, tehát az USA sem nagyon akart további erôket a térségbe küldeni.

-mikor ezek ketten kivonultak, akkor szabadult el igaziból a pokol. Ezek után a nyugati hatalmak már csak arra koncentráltak, hogy a fehéreket kimenekítsék az országból. Pld. az akkori amerikai nagykövetasszony szervezett egy autokonvojt, amiben ugyan volt néhány ôslakos (értsd fekete), de fôleg fehérek, akik így akartak kijutni az országból. A kórházakból és menekülttáborokból úgy hozták ki az embereket (azt hiszem pont a belgák egy célzott akcióval), hogy az egyetlen dolog ami számított, az a bôrszín volt. Fehér jöhet, fekete marad. Akkoriban a híradásokban is benne volt, mert elég sok újságíró ment a "felszabadító" csapatokkal.

-Bill Clinton mondta az események után pár évvel egy egyetemi rendezvényen, hogy egész életében bánni fogja az amerikjai tétlenséget, mert szerinte 10.000 tenegerészgyalogos meg tudta volna akadályozni ezt a népírtást.

dezs2 2008.12.14. 10:44:11

A franciákról nekem sincs nagy véleményem, de ez magánügy.

A feketéknek nem a fehérek miatt nyomorúlt az életük, de tény, hogy a fehérek is rengeteget ártottak.

Visszatérve Ruandára; a fent említett Összeomlás c. könyvben szerepel pár adat. A tisztán hutu falvakban is oda lett a lakosság 6-7%-a. Hutu ütött hutut. Az etnikai problémák mellett/mögött komoly gazdasági bajok gerjesztették a feszültségeket

betax 2008.12.14. 10:46:54

Kedves HgGina, kérlek engedj meg nekem néhány megjegyzést!
A gyarmatosítás idején az afrikai népek közel természeti állapotban éltek, ezt nem lenne szabad elfelejteni és lebecsülni. Ne haragudj kérlek, de meglehetősen nagy európai nagyképűség úgy gondolni, hogy a természeti értékek semmik ("...nem lenne Dél-Afrikában semmi..."), ahogy azt is, hogy a modern civilizáció hatásai nélkül ugyanilyen mértékű lett volna a népességnövekedés. A gyarmatosítással bevitt gondolkodásmód és máshonnan eredő civilizált mintaképek, az életvitel, infrastruktúra, stb terén okozták a jelenlegi helyzetet. Még egy megjegyzés: nem az afrikai törzsek gyilkolták kedvtelésből az állatokat és nem is ők fizetnek milliókat egy-egy elefántcsont vagy oroszlánbunda termékért.

Nyilván képtelenség elszigetelődni (főleg kontinentális léptékben) a Föld többi népétől, de azért ne tegyünk úgy, mintha mi jóságos nyugatiak vittük oda a fényt..

Robis, te pedig kérlek olvas pici biológiát meg biokémiát főleg az RNS vírusok és a mutáció témájában. Történelemről nem is beszélve, és gondold végig azt is, hány európából eredő betegség gyilkolja a Föld lakosságát (másképp: vajon miért szaporodtak el ennyire a rákos megbetegedések? Csak nem a civilizált világ felelőtlensége miatt?), no meg azon is gondolkodj kérlek, honnan származik az ember. Lehetőleg releváns tudományos művek alapján tedd meg mindezt. Vajon ezután is azt mondanád, gyilkoljuk le Afrikát?

daito 2008.12.14. 11:28:07

Múltbeli kérdéseken töprengtek.

Az igazi kérdés az, hogy a következő alkalommal USA/ENSZ/EU közbe fog-e lépni? E kemény lecke után, úgy, hogy mindjárt fekete elnöke van az USA-nak.

Mert, ahogy Ti is írtátok, az ott még puskaporos hordó, és túl sokan rohangálnak kanóccal kezükben.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.12.14. 12:43:53

Jaj, mennyi butaság van itten leírva, jaj.

Hát a pestis honnan jött Európába, he?
Hát a spanyolnátha (mennyi jurópait ölt meg '18-ban?), az influenza? Mondjam tovább?

Mostanában, talán '68 után elterjedt egy önpusztító, öngyűlölő felfogás, amely a liberalizmushoz köthető, itt Nyugaton. A kábszeresek kultúrája. Európának sürgősen vissza kell ezt vernie, ha élni akar!

Re: Clinton kéztördelése, hogy nem avatkoztak be.
Clinton elmehet a ...oda. Hogy is mondta neki Jelcin? "You are the son of a bitch!" Nos, az is. Ugyanezt mondta Boszniáról is, a kis álszent.

Clinton ugye 1992-ben lépett trónra, mint usa elnök. Meg lehet nézni mennyi tragédia történt a világban azóta, mialatt Clinton a Mónikát szopatta az ovális irodában. A nagy liberális! 8 év alatt sikerült tönkretennie Amerikát és olyan folyamatokat elindatani a világban, amelyeket ma is nyögünk. Persze, minden nem varrható a nyakába, hisz ő csak egy kis naiv, bolond politikus volt. A fő bűnösök a nagykutyák, akik a háttérből manipuláltak, és kihasználták egyes amcsi elnökök emberi hibáit (Nixonét is). Elsősorban olyanokra gondolok, mint Kissinger, Perle vagy Wolfowitz. Ez nem vitz.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.12.14. 13:04:14

Mér nem megyek Szudánba Tunézia helyett?

Szudánban is csak az iszlám fundik hatalomra kerülése után romlott meg a helyzet, az angolok rendet hagytak maguk után. A titok? Nem hirtelen adták át a hatalmat, hanem min. 10 éves átmenettel, segítettek kiépíteni a helyi felépítményt.

Zimbabweben is ez volt, de 20 év után az idióta Mugabénak sikerült összekutyulnia mindent. Kellett nekik függetlenség!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.12.14. 13:06:51

Ad.2.: A gyarmatosítás előtt is irtották magukat az afrikaiak, sőt az amcsi őslakosok is, épp csak fejletlenebb fegyverekkel. Sőt, megkockáztatom, hogy kegyetlenebbül irtották egymást, mert az európaiakat azért féken tartotta az egyház, valamelyest.

Saklovitij 2008.12.14. 16:05:54

Tisztelt (ön)Tudatlan Fehérítőink figyelmébe:

Ha a (fehér) németekek nem vonultak volna be Nyugat- és Kelet-Európába az 1939 és 1944 közötti években...
Ha a (fehér) németek nem koncentráltak volna sok embert táborokba az 1939 és 1945 közötti években...
Ha a (fehér) búrok nem találták volna fel Dél-Afrikában a koncentrációs tábort, a (fehér) németek nem Konzentrationslagernek nevezték volna táboraikat (lévén a nácik csináltak egyáltalán valamit arrafelé).
Ha a (fehér) németek nem választják meg demokratikusan (kék- vagy másszínű cédulák nélkül) a kis bajuszos mázolót államfőnek....
Ha a (fehér) németek nem vonultak volna be Magyarországra 1944-ben...
Kár, hogy bevonultak a (német) fehérek.
Fehérítés helyett a tájékozódás + gondolkodás nevű műveletsor elvégzését ajánlanám - Fehérítőknek is. Ezen az úton Titan Sud hozzászólásának figyelmes elolvasása lehet az első lépés ("Afrika csak 1900 táján vált azzá...")

Saklovitij 2008.12.14. 16:16:59

"A múlt születése" sorozatban megjelent az "Afrikai királyságok" c. könyv, kb. a '80-as évek végén.
Afrikában a fehérek bevonulása előtt jól szervezett államok léteztek - pl. a mai Csád területén, Mozambique területén, vagy ott van Dahomey, vagy a nigériai Kano agyagvárosa. Az amharák Etiópiában. Stb., stb.
Nem mind fehér, ami fénylik.

Saklovitij 2008.12.14. 18:47:35

helyesbítés: "ha a (fehér) búrok..." helyett "ha a (fehér) angolok..." Be is vonultak, az biztos.
Pár éve Angliában, egy ismerős családnál York-ban egy este Afrikáról beszélgettünk a háziasszonnyal (a családot Ugandából ismerem - 2 évig éltem ott a hetvenes években). Ugandai tartózkodásunk alatt folyt le az Idi Amin Dada-féle katonai hatalomátvétel, az ezzel kapcsolatos emlékeinket elevenítettük fel. Majd az angol gyarmatosítókra terelődött a szó, és én epésen megjegyeztem: "Nem kellett volna odamenniük". A háziasszony, a maga 70-75 évével buzgón elkezdett helyeselni...
Természetesen ez NEM "ÉRV" akar lenni amellett, hogy Európának nem kellett volna szétgyarmatosítania Fekete-Afrikát. Pontosabban nem ez az érv. Semmilyen érvvel nem megyünk semmire, hiszen ami megtörtént, az nem függeszthető fel. De a fehérítő felsőbbrendűséget semmi soha nem igazolja. Melyik a civilizáltabb, kifinomultabb módja az emberirtásnak: a gázkamrás vagy a bozótvágó-késes megoldás? A gázkamrás opció kétségtelenül kora csúcstechnológiája volt. Ha ez felsőbbrendűség, akkor fehéríccsétek csak tovább...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.12.14. 20:28:09

Az agyadat kellene neked kifehéríteni, te destruktív drogos. Ha Európa nem ment volna Afrikába/Amerikába, akkor ők jöttek volna ide, mint ahogy teszik is ma (bevándorlás). Lehet, hogy neked jól esik, ha egy feka szétkúrja a hátsód, de sokaknak nem ez az egyetlen életcélja. Amúgy, mért nem maradtál Ugandában? a franc evett téged, hogy visszagyere Nyugatra.

Saklovitij 2008.12.14. 23:01:14

Epikurosz,
ha személyeskedni kívánsz, tessék.
Nem tudom, kik a "tanítványaid", akiknek "hirdeted" a tanaidat, s akik - nyilván - szintén hirdetik a tanaidat.
Uganda Mo.-hoz képest délen van, nem pedig keletre. Ezt csak azért mondom,mert ha visszajöttem onnan, akkor nem "nyugatra" jöttem vissza, hanem északra. (Az ég tájolására utalnék csupán.) Hogy mennyire kezdetleges vagy, úgyszólván szuperprimitív, arra nem is érdemes szót vesztegetni ("ha egy feka szétkúrja a hátsód" és hasonlók). Bizony, mondom néked, nagy farok lehetsz - akarnám mondani: köcsög -, de valszegg még nagyobb lúzer vagy (isten óvja tőled a "tanítványaidat", a szerencsétleneket...). Ami az agyam kifehérítésére vonatkozó megjegyzésedet illeti - nos, legfőképpen értelmezhetetlen; másodsorban pedig azt fűzném hozzá, hogy nem teszed helyesen, hogy éppen Epikurosz nevét bitorlod; jobban klappolna hozzád mondjuk Therszítész neve (az Íliász-ból, nézz utána). Epikurosz a hozzád hasonlókat semmilyen minőségben nem engedné be a kertjébe. Jó, ha tudod.
Hozzátenném, hogy nem csak a wikis magyar szócikk kidolgozatlan, hanem szerénytelen személyiséged is - bizony elkélne a segítség. Lúzerek lúzere vagy, hisz a hozzászólásodból süt a céltalan gyűlölet valaki iránt, akit nem ismersz. Ez a kitételed pl.: "...sokaknak nem ez az egyetlen életcélja...", mint az egész hozzáböffentésed, nagyon szegényes, mondhatni nélkülözi az emberi értelem minimálisan elvárható pislákolását is. S ha az ilyenek "védik" a "fehéreket" - hát, az nagyon gáz. És súlyosan kompromittáló a "védencek" számára. S ha azt hiszed, hogy egy vitában annak "van igaza", aki minél durvább szitkokkal képes illetni a vitapartnerét - nos, akkor menj el afrikai diktátornak. Neked és a tanítványaidnak meg a hozzátok hasonlóknak üzenem ezt:
Majd a szátokba s a seggetekbe fúrom (pedicabo vos et irrumabo)

Éljen Epi Kúró éljen
haladjon mindig csak az éjen
átal és csak marják őtet széjjel
piranhái ott lent és némi kéjjel
a föld közepét hűtse pénisével
an bloc nagy farok vagy nem kis P-vel
egy nagy harit tenéked mégis kérnék
jó piranháid örömmel kimérjék
harapni mesterfokon bírnak és tudásuk
Epi Kúró elvtikétől jön vissza rájuk
ellesték tőle vagy tanítá őket
pörölycsapásos bikacsökkel
hajtanám én Epi Kúrót őfeléjük
nincsen bikám nincsen csököm
Epi Kúrót szájba lököm

Jelzem továbbá, hogy Epikurosz filozófus volt, ami ugye a bölcsesség szerelmese... Te minek a szerelmese vagy, XXI. századi E.? Kevés vagy, mint árvaházban a szülői értekezlet.
Te minek írkálsz vikipédi szócikkeket? A gondolkodást hírből sem ismered, igaz? Lúzergekóros szerencsétlen....

Albu 2008.12.15. 03:28:00

(Saklovitij: Nem számítottam arra, hogy Catullustól is olvasok. Azóta ki is kerestem, hogy ez a XVI. carmen, mert a számára nem emlékeztem. Ajánlom még ezt: laudator.blog.hu/2008/10/17/a_pajzan_janus_pannonius_es_a_cenzura?fullcommentlist=1)

Saklovitij 2008.12.15. 12:36:22

Titan Sud: köszönöm a Janus Pannonius-weblapot.
De még nagyobb köszönet ezért a hozzászólásodért:

Titan Sud 2008.12.14. 02:03:56
Hg Gina és szélsőfehér identitású társai figyelmébe

Én nem vagyok "feka", a bőröm is "fehér" (hát, nem "echte fehér", mert ugye az albínóktól meg a vmitől elsápadtaktól eltekintve nem fehér az emberi bőr színe), állampolgárságom magyar, sőt a szüleim és a felmenőim is mind azok (fehérek, magyar állampolgárok meg ami kell). Csak hát mivel évig volt szerencsém Ugandában élni (a "volt szerencsém" nem irónia; igen nagy szerencsének tartom ezt a 2 évet), és bejárni Kelet-Afrikát, valahogy, valamennyire a sajátoménak érzem azt a világot (is). Ahol emberek élnek. Nem buta majmok. Más a bőrük színe, ez tény. És érdekel, mi történik ott, gondolkodni is szoktam (azon, hogy mi - miért - történik ott).
Nagyon szomorú - és egyszerre vicces, szórakoztató -, hogy mennyi barom rendelkezik ma Mo.-on internetelőfizetéssel...

Saklovitij 2008.12.15. 12:37:41

"...mivel évig..." helyett
"...mivel két évig..."
Bocs, siettem.

GaceTillerro · http://www.mindennapiafrika.info 2008.12.15. 21:09:20

Kérlek, hagyjátok a személyeskedést...ez nem az a blog. Ez a blog egy gyönyörű kontinensről szól, nem az ellenségeskedésről..

Saklovitij 2008.12.15. 22:28:59

Komolyan kellene venni az előzetes moderációra vonatkozó kitételt, és a halmozottan túl hülye, hiperraszista - röviden: lúzerre valló - hozzászólásokat nem kellene beengedni ide.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.12.15. 23:51:39

A bőrszín egy dolog, a baj ott kezdődik, amikor valakinek a lelke sötét (Saklovitij).
Nem vagyok rasszista, semmi bajom azokkal az afrikaiakkal, akikben, a saját szintjén, megvan a tisztesség. Amikor a gacsacsákról szóló dok.filmet megnéztem, mellbevágott, hogy mennyire azonosak ott is a problémák, az emberi lelkület. Sajnáltam, őszintén, szegény asszonyt, akinek két gyerekét és férjét ölték meg a ruandai népirtás során. Épp ezért írtam a wikin a vonatkozó szócikkbe, úgy éreztem valamivel nekem is hozzá kell járulnom.
A különbség közöttem és közted az, hogy én - bár nem jártam ott, mert nem érdekel a kaland, a jujdeérdekes Afrika, azonban érdekel az emberi természet, az emberiség jövője - őszintén próbálom megérteni a problémákat, te viszont felkapol egy divatos fílinget, aztán szajkózod, mint a makákó majom. A hozzád hasonlók csak vért és pusztulást szoktak maguk után hagyni, sajnálom szegény ugandaiakat, akikkel kapcsolatba kerültél. Az ókori görög filozófus életművét jól ismerem, felesleges neked engem oktatnod, inkább legyél csendben, és tanulj, mert van mit. Persze, nem egy, nem két hozzászólásomból, az túl egyszerű lenne. A tudásért meg kell dolgozni.
A rasszista témához adok neked egy fogódzkodót: akik a kultúrák összekutyulásában érdekeltek, azok ki akarnak használni minket.

Albu 2008.12.16. 00:04:01

Saklovitij: Nincs mit. Mellesleg arról dr. Galántai Zoltán Találmányok és érdekességek című tantárgya előadásán hallottam.
wiki.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/TalErd

Saklovitij 2008.12.16. 02:04:34

Epikurosz:
arról volt szó, hogy hagyd a személyeskedést, igaz? Erre te tovább személyeskedsz. Ízlés- & szellemtelenül. Ne röhögtess, kérlek. És az ultra-sötét közhelyeiddel még nevetségesebbé teszed magad.
"A hozzád hasonlók csak vért és pusztulást szoktak maguk után hagyni, sajnálom szegény ugandaiakat, akikkel kapcsolatba kerültél." Majd ezentúl jobban figyelek a magam után hagyott vérre & pusztulásra. Például rád. Sajnálod szegény ugandaiakat? a 10 és 11 éves osztálytársaimat? Mekkora lúzer vagy... Ja és téged felesleges oktatni, hiszen jól ismered Epikuros életművét.... Honnan, milyen forrásból? Tájékoztatlak, hogy Epikurostól a Kyriai doxai 40, az Epikuru Prosphónésis (latin nevén a Gnomologium Vaticanum Epicureum) 81, az Elveszett Tekercsek sokszor nagyon rossz állapotban megmaradt 34 fragmentumán kívül levéltöredékek ill. 3 vlsz. kétes hitelességű levél maradt fenn (ez utóbbiak egyike Hérodotosnak "szól"). Ha majd te mindezt görögül elolvastad, jöhetsz hozzám kollokválni. Ajánlott szótár: Liddell-Scott: Greek-English Lexicon, ehhez jó az abridged version, de az Intermediate biztos megteszi. (A nagy és az Intermediate rajta vannak az interneten, a Perseus website-on.)
Ja, és 10 évesen én nem kalandvágyból mentem ki. Iskolába jártam, mert az apám ott dolgozott (nem az iskolában). Talán az fáj neked, ugye, hogy se destruktív drogos nem vagyok, és nem esik jól, ha egy feka szétkúrja a hátsómat (bár nem próbáltam ki, tehát nem tudhatom, hogy esnék). A lényeg azonban az, hogy az, aki egy mondatot így kezd:
"Nem vagyok rasszista, semmi bajom azokkal az afrikaiakkal, akik--...", az nagyon nagy valószínűséggel ALAPBÓL HAZUDIK. Nem tudom, melyik "divatos fíling"-re gondolsz ("felkapol" igealak nincs, tanulj, mert van mit, a tudásért meg kell dolgozni. De a gyűlölet jól esik, igaz? Gyűlik a méreg benned, majd begyűjtesz vmi jó kis kórt magadnak. Lelked rajta.

Titan Sud:
De van. A linket majd megnézem, kösz azt is, de most már tényleg neki kell fognom a munkának, mert a tudásért meg kell dogozni, és tanulni is van mit. Holnapután 2 előadásom és egy szemináriumom lesz, ki kell még találni őket.

Saklovitij 2008.12.16. 08:50:13

Epikurosz:
"Sajnáltam, őszintén, szegény asszonyt, akinek két gyerekét és férjét ölték meg a ruandai népirtás során. Épp ezért írtam a wikin a vonatkozó szócikkbe, úgy éreztem valamivel nekem is hozzá kell járulnom."
MIHEZ érezted úgy, hogy vmivel hozzá kell járulnod? Ha figyelmesen olvassuk ezt a két mondatot, és elvonatkoztatunk a feltételezhető írói szándéktól (mint az olvasóban "kötelezően" megjelenő prejudikációtól - "hát persze, hogy jót akart..."), és pusztán a grammatika és a mondatfűzés mentén végezzük el az értelmezést, akkor különös módon az idézett mondatok olyasfajta jelentéssel szolgálnak, hogy a mondatok írója azzal a valamivel (hogy ti. írt a wikin a szócikkbe) a ruandai népirtáshoz akart hozzájárulni. (Nincs ui. jelölve, hogy mihez akartál hozzájárulni.) Nyilván nem a népirtáshoz (a hozzám hasonlókkal ellentétben, akik csak vért és pusztulást szoktak maguk után hagyni), igaz? Éppen ezzel a kiáltó ellentmondással teszed magad nevetségessé. Legtöbb írásod (nemcsak itt, de pl. az AIDS afrikai terjedéséről indított blogban is) hemzseg hasonló melléfogásoktól. Igazad van, tényleg mit tanulni - pl. hogyan kell úgy írni, hogy az eredmény ne jelentsen teljesen mást vagy épp az ellenkezőjét annak, amit az író ki akar fejezni.
Te Epikurosra hivatkozol, aki a bölcsesség szerelmese volt (philosophos), vagy legalábbis kedvelte ezt a dolgot. Nyilván te is szeretnéd, ha téged is bölcsnek tartanának. A Platóntól jól ismert történet szerint amikor Sókratés elment Delphoiba, hogy megkérdezze az istent arró,l hogy ki a legbölcsebb, azt a választ kapta, hogy ő, Sókratés. Ezen kissé meglepődött, majd így kommentálta a dolgot: "A legtöbben azt hiszik, hogy tudnak valamit. Én csak azt tudom, hogy nem tudok semmit." Epikurosnak egyébként nem Lyceuma volt, hanem Képosa (képos "kert"-et jelent). Lykeionnak Aristotelés nevezte az általa vezetett iskolát.

Saklovitij 2008.12.16. 09:00:20

Epikurosz:
Köszönöm a rasszista témához adott fogódzkodót, de sajnos nem tudok vele mit kezdeni. Két okból: "téma" nem lehet rasszista, csak ember. A fogódzkodó a tömegközlekedési járműveken használatos, hasra esés elkerülése érdekében. Ha fogódzót adtál volna, azzal tán jobban jártam volna. Te pedig bölcsebb maradtál volna, ha hallgattál volna (Si tacuisses...). Sokat kell írni ahhoz, hogy jól írjon, aki ír, de előzőleg még többet olvasni. Közben, utána pedig még ennél is többet kell gondolkodni.

Saklovitij 2008.12.16. 09:05:14

Elírások:
"a hasonló melléfogásoktól..."
"...tényleg van mit tanulni..."
"...az istent arról,..."
Elnézést.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.12.19. 15:51:01

Saklovitij te egy üresfejű szófosó vagy. Nem fogadok el tőled kioktatást.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.12.19. 16:06:51

Saklovitij: a blogot kisajátítod személyeskedésre. Persze, én is személyeskedek, de sokkal rövidebben. Ha villogtatni akarod a tudásod (LOL), vagy személyeskedni akarsz, miért nem írsz nekem privit? Vagy elolvasom, vagy megy automatice a kukába.

Saklovitij 2008.12.19. 18:17:02

Epikurosz:
Tanuld meg a helyes szóhasználatot.
Ami a személyeskedést illeti, lehet aktivizálni egy emlékezet nevű készséget (mint tudjuk, ez egyedül az emberre jellemző), s ha ez megtörtént, lefuttatni ezen a blogon. S akkor megláthatod, hogy a személyeskedést nem én kezdeményeztem. Hanem te. ("destruktív drogos", "feka szétkúrta hátsód" etc.). Mert fájt neked, hogy erről meg arról mást gondolok, mint te. Ja, ha rövidebb, akkor mehet, igaz? Te érvelésnek használtad a személyeskedő - igen primitív, sértő és hóttsötétséget árasztó - kitételeidet, amelyekre én megválaszoltam. Ne is fogadj el oktatást, nem is adnék. Kaptál viszont egy verset.-:)
Hogy miért nem írok Neked privit? Egy olyan embernek, aki így és ezt ír: "Epikurosz · epikurosz.blog.hu 2008.12.14. 20:28:09", minek írni bármit is? Hiszen semmire nem reagál, amit írtam - leszámítva a személyeskedést. Hm.
Merry Christmas!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.12.20. 16:45:58

Saklovitij egy idióta.
Ezután rövidíteni fogok, csak annyit fogok neki írni, hogy: í (sic!).

Saklovitij 2008.12.20. 17:52:43

Epikurosz nem személyeskedik. Nem rasszista és nem hülye. Ó. Ő a Mester, a Bölcs, aki a tanítványainak hirdeti az Igét. Aki pedig oly idióta, hogy bizonyos kérdésekről mást vélekedik, mint ő (A Mester), az menten destruktív drogos, fekák által szétkúrt hátsóval Őt nem kell oktatni (A Mestert), hiszen mindent tud, sőt annál még jóval többet is. Az érvelési módszere világos, sőt egyszerű. Legelő kicsiny birkák eszejárását kitanulta, érvelése = bégetése. Nincsen abban semmi, ámde az legalább érthető.
Ne személyeskedjünk többet, EpiGurukám, nem hallottad, hogy rád szólt a moderátor bácsi? Ja, te nem személyeskedsz, mert te sokkal rövidebben teszed (akkor nem az, ugye?) Reménytelenül hülyének látszol - vagy csak tetteted magad? Hú, minden részvétem a tanítványaidé. Add nekik át.

Saklovitij 2008.12.20. 17:55:23

Tehát ez eredetileg egy Afrika-blog, a témája az 1994-es ruandai tömegmészárlás, ill. az azt kiváltó okok. Csak mert pár napja kissé eltértünk a témától. Térjünk vissza rá.

radiris 2008.12.21. 20:14:59

Robis 2008.12.14. 10:05:58

Fasisztának és rasszistának tetszik lenni kicsit?

Saklovitij 2008.12.21. 23:57:09

Radiris,
ezt a kérdést többes számban is fel lehetne tenni, itt, ezen az Afrika-portálon. Nemcsak a "Habyarimana-merénylet"-blogon. Amúgy vicces, hogy afrikai témának szánt blogokon mit keresnek ők.

Albu 2015.02.27. 20:14:13

@Albu: korábbi néven Titan Sud folyt.

Térképen a szarvasmarhák 90%-ának és az emberek 1/3-ának kipusztulása: books.google.hu/books?id=Q70ffyHl2YAC&pg=PA101&dq=rinderpest+Africa+1887

Íme az említett Találmányok és érdekességek jegyzet:
wiki.sch.bme.hu/images/a/a0/Tal%C3%A9rd_kidolgoz%C3%A1s2.pdf idézem:
1887: olasz expedíciós hadtest érkezik Eritreába (Afrika), lovakkal → lovak terjesztik a marhavészt, megfertőzik
a helyi állatállományt → K-NY-i irányban 5 év, É-D irányban 10 év alatt végigsöpör szubszaharai Afrikán
(Szahara alatt) → minden idők legnagyobb természeti csapása Afrikára: populáció 1-2 harmada, a
szarvasmarha-állomány 90%-a kihal  összeomlasztotta az afrikai társadalmakat2
o Kenyában a 19. sz. végén (1891) bevezetik az enkidaaroto fogalmát = nagy kipusztulás
o (az afrikai királyságok a marhából éltek: tejét, vérét (nyakán az eret kicsit megvágva, és ott csapolva) itták,
húsát ették, trágyáját használták)
o a szarvasmarha-állomány kihalása következtében a legelőket nem legelik → cecelegyek elterjednek →
terjesztik az álomkórt
o „mai afrikai táj – amit David Attenborough bemutat egy BBC filmben – annyira természetes, mint egy
angolkert” (a 19. sz. végi járvány hatására alakult ki, hogy ma így néz ki az egész)

Angolul egy igencsak csonk a Wikipédián: en.wikipedia.org/wiki/1890s_African_rinderpest_epizootic

Megérne egy önálló cikket ez a népirtás.