HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (37) algéria (9) al shabaab (1) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (17) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (15) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai koztársaság (1) közép afrikai köztársaság (7) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (8) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) Mozambik (1) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (9) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) Szomália (1) szomáliföld (2) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2009.10.28. 19:20 GaceTillerro

És továbbra is választások Afrikából: Mozambik

Az októberi afrikai választási sorozat tovább folytatódik, úgyhogy annak ellenére, hogy ez nem egy választási vagy hírblog, ismét egy rövidebb választási poszt következik, hiszen ezek fontos események a fekete kontinensen. Ezúttal Mozambik lakói járulhattak az urnák elé a mai napon, és itt végre nem volt annyira egyértelmű a leosztás, mint mondjuk néhány napja Tunéziában. Rövid történelmi bemelegítéssel kezdeném, hogy mindenki tisztába kerüljön az ország politikai helyzetével a jelenlegi voksolások bemutatása előtt.

Az 1975-ben, Portugáliától függetlenné vált országban sokáig egypártrendszer volt,
a Mozambiki Felszabadítási Front (FRELIMO) kemény kézzel irányította a politikai, társadalmi, gazdasági életet, és ahogy az lenni szokott (lesarkítva persze), ellenállási mozgalom jött létre a dél-afrikai apartheid által támogatott elnyomók ellen, a Mozambiki Nemzeti Ellenállás (RENAMO) közel 20 évig kőkemény harcot vívott egy demokratikus állam létrehozásáért (ez volt a mozambiki polgárháború, közel 1 millió áldozattal és közel 6 millió sérülttel), és erre végül az 1992-es békekötés után, 1994-ben került sor, amikor megtartották az első többpárti választásokat az országban. Akkor és az azóta megtartott két másik parlamenti választáson (1999, 2004) is a korábbi egyetlen párt, a Frelimo nyert, és ráadásul nem is csökkenő arányban, 2004-ben például már 160 helyet birtokoltak a 250 fős parlamentben.

Tehát most a negyedik, demokratikus elnök- és parlamenti választásra került sor (a helyi választásokat ezúttal szokatlan módon később tartják), ahol az eddigi Frelimo-Renamo párharc hagyományai megtörtek, ugyanis egy harmadik figyelemre érdemes erő lépett színre, a Renamoból kivált Mozambiki Demokratikus Mozgalom (MDM) képében (persze vannak más pártok is, de azok tényleg esélytelenként indulnak). Az elnökválasztáson is eme három párt képviselői harcoltak egymással a voksokért, Armando Guebuza jelenlegi elnök (Frelimo), Afonso Dhlakama (Renamo), aki már negyedszer próbálkozik a poszt megszerzésével, valamint az MDM képviseletében a második legnagyobb mozambiki város, Beira fiatal polgármestere, Daviz Simango.

A három nagy párton kívüli kisebb pártok a szeptemberben kezdődő kampány után sorozatban sorakoztak fel egyik-másik jelölt mögött, a legtöbb kis párt Simango jelölését támogatta, így előzetesen arra lehetett számítani, hogy Frelimo és Guebuza legnagyobb ellenfele meglepetésre az MDM és Simango lesz. Bár szerintem ezt az optimista elképzelést jelentősen csökkenti a tény, hogy több választási körzetben különböző dokumentumok hiányosságai miatt az MDM indulását betiltották. A nagyjából két hónapnyi kampányidőszak alatt rengeteg kampányakció folyt mindhárom párt részéről, terepjárókkal és buszokkal a legkisebb falvakat is felkeresték az aktivisták, a Frelimo a jelenlegi gazdasági növekedés folytatásával, a nemzeti egységgel kampányolt, a Renamo és Dhlakama főként a Frelimo bírálatával igyekezett támogatókat szerezni, míg Simango MDM-je az "új arcot a politikába" változást sürgető szlogennel, valamint a jelenlegi nehéz szociális körülményekkel szónokolt.

Komolyabb attrocitásokról és problémákról nem érkezett jelentés, így előzeseten minden egy békés, demokratikus választásra utalt, ezt elősegítendő több száz nemzetközi megfigyelő is érkezett az országba. Korán nyitott ma a közel 12000 szavazóhelyiség, és egész nap rendkívül magas érdeklődés jellemezte a szavazást, a 10 millió választásra jogosult polgár jelentős része érezte úgy, hogy élnie kell állampolgári jogával, ami a pártok mozgósítási politikájának sikerét is jelzi. Még emlékezhetünk, 2004-ben csak 34%-os volt a részvétel. A mostani nagy számokról érkező hírek mindenesetre az ellenzék és a kisebb pártok jobb szereplését vetítik előre, és egész Mozambik lélegzetvisszafojtva várja az első eredményeket (ma éjjel), az MDM és Simango szereplését.

A fővárosban, Maputoban az elsők között szavazó Guebuza mosolyogva viccelődött az újságírókkal ("nem árulja el, hogy kire szavaz") és néhány szóban ismét kifejtette, hogy újabb győzelme esetén tovább vezeti Mozambikot a fejlődés útján. Ebben van is igazság, az ország döbbenetes mértékben fejlődött az elmúlt években, csak sajnos bizonyos régiók és a vidéki lakosság ebből oly sokat nem érezhetett, a többség még mindig kevesebb mint 1 dollárból igyekszik megélni naponta. Pont ezzel igyekezett érvelni két ellenfele, az utolsó választásán induló Dhlakama, és a gyilkossági merényleteket túlélő Simango is. Tehár várjuk az eredményeket, értelemszerűen frissíteni fogom a posztot, amint hivatalos adatok érkeztek. És eme választás után ismét visszatérhetünk a szokásos Mindennapiafrika témákhoz, mert ez a sok szavazás elég nehezen emészthető téma.

 

2 komment

Címkék: mozambik


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr601482211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luca Badoer 2009.10.28. 21:50:43

Azért 2004-ben nagyon valószínű, hogy a Ferlimo elcsalta a választásokat, de lehet látni, hogy 2004-ben tényleg volt valami, mert a mozambikiak 36%-a volt szavazni szemben az előző két választás 80, illetve 70%-os arányával, valamint a mostani több mint 50%-kal szemben.
Még adalékként érdemes megnézni a Ferlimo honlapját: www.frelimo.org.mz/
Azért uppsz. Kommunista ideológia az ország leggazdagabb emberével, miközben a népesség 90%-ának köze nincs a gazdasághoz. (Nekem rögtön az jutott eszembe, hogy Mozambik Afrika Magyarországa:)
Még azt hozzátenném, hogy azért a "szabad választás" egy polgárháború után azért nem úgy megy mint egy szépenvasalt demokráciában. A Ferlimonak például az óriási előny a Renamoval szemben, hogy az ország déli részén élő tsongák (kb a szavazók 10%-a) egyáltalán nem szavaz az utóbbiakra.

GaceTillerro · http://www.mindennapiafrika.info 2009.10.29. 21:14:51

@Luca Badoer: Teljesen jogos, amit írsz, én igazából nem is kívántam belemenni mélyebb összefüggésekbe és magyarázatokba, csak néhány szóban be akartam mutatni, hogy Mozambikban választások vannak (amelyeken mint kiderült, a Frelimo toronymagas győztes lesz). De köszönöm az építő hozzászólást.