HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (37) algéria (9) al shabaab (1) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (17) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (15) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai koztársaság (1) közép afrikai köztársaság (7) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (8) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) Mozambik (1) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (9) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) Szomália (1) szomáliföld (2) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2009.10.29. 21:09 GaceTillerro

A kalózkodás elleni harc sem tiszta ügy avagy már minden kamu?

A Szomália északi, északkeleti részét képező Puntföld tartomány elég különleges terület a maga nemében, státusza, stratégiai elhelyezkedése, klánalapú társadalma, természeti kincsei miatt mindenképpen figyelemre méltó tényező a régióban. Ellentétben a vele szomszédos szakadár Szomáliföld tartománnyal, Puntföld sosem szándékozott elszakadni hosszú évek óta instabil anyaországától, egyfajta autonóm szövetségi államnak tekintik magukat, tehát Szomália része is, meg nem is. Ebből a nézetéből kifolyólag már 2002 óta folyamatos katonai konfliktusban áll Szomálifölddel, hiszen Puntföld az anyaország egységének helyreállításáért küzd, közben a másik északi tartomány a felbontásáért (meg persze van egy kis határvita is a dologban).

De most nem az autonóm régió történelméről és politikájáról szeretnék írni, hanem Puntföld bizonyos természeti kincsekkel kapcsolatos problémáiról, amelyhez közvetve kapcsolódik az Indiai-óceánon jelenleg fennálló "kalóz-szituáció". Az autónom állam legnagyobb természeti kincse valószínűleg a partmenti vizeiben úszkáló halak tömege, amely a lakosság nagy részének életét is meghatározza, sokan élnek halászatból, a halfeldolgozó iparból és az ezekhez kapcsolódó járulékos iparágakból. Még anno a központi kormányzat összeomlása után rengeteg külföldi hajó kapott az alkalmon, a káoszt kihasználva kőkemény vadrablásba kezdtek a puntföldi vizeken, és ez a helyzet a puntföldi kormány felállása után sem változott jelentősen.

Évek óta érkeznek folyamatosan beszámolók, panaszok, miszerint külföldi hajók tucatjai halásznak az állam vizein, egyáltalán nem törődve a helyi, általában "kisiparos" halászokkal, tönkreteszik hálóikat, elüldözik őket a legjobb helyekről, sőt esetenként az üldözés gyilkosságokig fajul. A kormányzat saját erejéből képtelen szembeszállni a hatalmas hajókkal (és ne legyenek kétségeink, vannak ilyen vadrabló nemzetek, például Spanyolország évek óta nemzetközi vizeken halászik tonhalra, miután saját vizeit rég túlhalászta), ezért már többször kérték a kalózok miatt a térségben tartozó nemzetközi erők segítségét. Eddig nem túl sok sikerrel. Pedig jobb lenne a kérdéssel törődni, ugyanis a helyiek (sőt nemzetközi szakértők is) úgy vélik, elég erős kapcsolat áll fenn az illegális halászat és a kalózkodás erősödése között.

Mint tudjuk a kalózok egyik fő bázisa Puntföld, ahol azért lehet oly sok fiatalt "besorozni" ezekre az illegális tevékenységekre, mert egyrészt megélhetésüket elveszítik a külföldi halászok miatt, másrészt pedig errefelé még van értéke a hazaszeretetnek (azaz ha azt látják, hogy külföldiek halásszák le falvaik halászterületeit, azt nem nézik tétlenül). Valahogy ezt még sosem hallottuk a hírekben, mindig csak kőkemény bűnözőkről beszél a média (persze vannak azok is, én is írtam már jópár posztot a témában), miközben az egésznek elképzelhető, hogy ilyen prózai okai is vannak. És nem számít, hogy a helyiek csak az ország hazai vizein (a nemzetközi tengeri jog által biztosított pár kilométeres partmenti zóna) halásznak, sokszor előfordult már, hogy a nagy, modern halászhajók behatoltak ide is, sőt megtörtént, hogy simán átgázoltak a kis csónakokon, emberéleteket sem kímélve.

Persze, a vádaskodásokra ott a felelet, egyes korrupt vezetők halászati engedélyeket árulnak a nemzetközi társaságok számára, de hát egy ilyen országban, ki dönti el, hogy kinek van joga ilyet árulni?! A helyiek szerint egyébként az utóbbi hónapokban érkező hadihajók megjelenése óta csak erősödött a külföldi vadhalászati tevékenység, a halászhajók védelemre használják az elvileg a kalózok ellen küzdő katonai tengerjárókat, hiszen hogy is lehetne megítélni, hogy egy békésen ringatózó csónak a vízen, támadásra váró kalózokat vagy békés halászokat rejt. Szomorú történet, hiszen ebből ismét meggyőződhetünk róla, hogy a médiában hangosan harsogott "azért jöttünk, hogy megvédjük a jókat" szlogen ezúttal sem állja meg stabilan a helyét.

Nagy ritkán sikerül a helyi hatóságoknak lépéseket tenni az illegális halászok ellen, mint pár hónapja is, amikor meg nem nevezett európai országok felségjelzése alatt (főleg jemeni személyzettel) halászó kisebb hajókat fogtak el a hatóságok, jellemző a helyzetre, hogy akkor hetekig kalózok támadásáról és hajók elrablásáról beszélt a nemzetközi média. Végül a hajósokat megbírságolásuk után szabadon engedték, de sajnos ez csak egy rendkívül ritka eset, hiszen a puntföldi hatóságoknak sem eszközei, sem forrásai nincsenek a komolyabb fellépésre.

És akkor ott a másik szomorú dolog, amelyről már korábban is hallhattunk, de friss hírek igazolják, hogy a probléma létezik, sőt virágzik. Anno helyi lakosok arról számoltak be a hatóságoknak, hogy külföldi helikopterek (ugyebár a puntföldi légierőt könnyű lenne felismerni) rendszeresen vadászatokat tartanak Puntföld partvidéki és elhagyatott területein, 2008-ban ilyen beszámolók jöttek Nugal, Karkar és Mudug körzetekből is. A jelentések szerint a helikopterekről vagy valamiféle állítólagos méreggel nagyobb számú állatot permeteznek le vagy fegyverrel levadásszák őket, majd az elhulló példányokat gyorsan hálókba gyűjtik és elszállítják. Főleg apró termetű állatokról és antilopokról, szarvasokról van szó, és néha bizony a támadásoknak a helyiek állatai is áldozatul esnek. Vádak szerint a Szomália partjainál járőröző hajókról érkeznek a helikopterek, de ez azért már kemény összeesküvéselmélet lenne. Gondoltam akkor, 2008 végén, 2009 elején.

Azóta azonban az IRIN hírügynökség több alkalommal is beszámolt a témáról (legutóbb néhány napja), miszerint már a Puntföldi Környezetvédelmi Minisztérium is nyomoz a kérdésben, és Abdiqani Yusuf Ade környezetvédelmi miniszter hivatalosan is megerősítette, hogy külföldi helikopterek módszeresen és folyamatosan gyilkolnak és rabolnak el állatokat az országban. Konkrét államokat nem vádolt meg, de jelzésértékűen felszólította az állam partjainál állomásozó hadihajókat, hogy amennyiben ők állnak a dolog mögött, akkor minél előbb hagyjanak fel vele. Hogy ne csak alaptalan gyanúsítgatás legyen, néhány partmenti faluban egyenesen fényképezőgépeket osztogattak, hogy vizuális bizonyíték is álljon a hatóságok rendelkezésére.

A leginkább érintett területek az Eil Danan és Dhinowda Digdigle nevű falvak körüli könnyen megközelíthető részek, ahol zömmel gazellákra vadásznak a helikopteres orvvadászok. Ami döbbenetes vád, azt egy helyi vezető fogalmazta meg, amikor azt állította, hogy mindenki látja, hogy a part közelében állomásozó hajókról szállnak fel a gépek, azaz akiket azért küldtek oda, hogy megvédjék őket, kirabolják népüket. Ez egy rendkívül kényes téma, de én a magam részéről a halászati kérdésben egyértelműen hiszek a puntföldieknek (már csak az úgynevezett fejlett államok máshol mutatott halászati magatartását is ismerve), de az orvvadászat esetében is bőven van rá esély, hogy igazak a megdöbbentő vádak.

És akkor még nem is beszéltünk a Puntföld olajkincsével kapcsolatos visszaélésekről és titokzatos ügyletekről. De ez már egy másik poszt témája lesz. Addig pedig dőljünk hátra egy percre, és elmélkedjünk el rajta, hogy vajon a kalózkodás elleni harc álcája alatt még mi minden történhet itt?

27 komment

Címkék: szomália puntföld


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr161485097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crouch 2009.10.29. 23:52:12

Ázsiai halászhajók szomáliai vizeken - államhatalom hiányában helyiek felfegyverkeznek hogy elűzzék őket - túllőnek a célon és elkezdenek kalózkodni - hadihajók megérkeznek - most már nemcsak kínai halászhajók vannak ott hanem szomáliai kalózok is. Egyszerű sztori.

Önjáró Talajgyalu 2009.10.30. 00:52:33

Evszazadokkal elott az "indok" a hoditasokra a keresztenyseg terjesztese volt a "pogany" vadak ellen. Mindig valamiert, vagy valami ellen volt hangolva a "modern" nyugat kozvelemenye, hogy siman bekajalja ezeket a dolgokat. Ha csak a huszadik szazadot nezzuk, eloszor Hitler, aztan a kommunistak, most az arabok (es mindenki mas)... Demokracia export es terrorizmus elleni harc cimszoval ugyanez megy Irakban, Afganisztanban... Es meg hany helyen, amirol nem is tudhatunk... Ma is vannak Konkvisztadorok, csak ma mar nem hadak elen vonulnak az Inkak kincseert, hanem feherre meszelt falu irodakban mosolyognak a kamerakba, mikozben masok elvegzik a piszkos munkat.

Egyebkent jo a blog, keep up.

BigManRay 2009.10.30. 01:21:27

ez zsiir volt!!
tetszett!!

:))))

janosbacsi 2009.10.30. 04:57:59

Mi egyszerű sztori ezen? Az óriásvállalatok és a nagyhatalmak szépen kizsákmányolnak egy szerencsétlen országot. Eszük ágában sincs segíteni, felvirágoztatni őket, a média totális kontroll alatt van, tehát a lakosság nem láthat tisztán az ügyben.

A hülye emberek konspirációs elméletet ragasztanak minden ilyen jellegű ügyre - mert lusták és fásultak bárminek is utánjárni - és ezzel el is van intézve a probléma, miközben eltorzított szűrőn keresztül látják a világot, ahol egyesek meghatározzák mit lásson és mit ne lásson az átlagember.

Szép kis ketrecben vergődik a pórnép. Megvan a viszonylagos jólét víziója, miközben odakünn az USA és más, Hollywood által kiváló marketinggel rendelkező nagyhatalmak pofátlanul elnyomnak és kizsákmányolnak országokat.

Elég csak azokra az országokra gondolnunk, ahol óriási erőforrás tartalékok vannak, de pl. az USA nemzetérdekre hivatkozva bábkormányt alakít ki és szó szerint kilopja az ott élő pártízmillió ember szemét. Jajj de aranyosak! Jack bauer, azaz amerika megmenti a világot. Hát persze.

Kalóztéma és ami mögötte van:
homelandsecurityus.com/?p=3008

Labancz 2009.10.30. 07:30:18

Jó kis poszt volt, érdemes volt elolvasnom.
Azért maradt egy kis hiányérzetem. Hasznos lett volna belefűzni a történetbe Izraelt és a mindent kiszipolyozó karvalytőkét. Milyen már az olyan országrontásról szóló írást olvasni, ahol nincs szó a nemzetközi zsidó összeesküvésről?! Pedig biztos, hogy a zsidók keze is benne van a dologban, hiszen tudjuk, hogy az antilop és a szarvas keresett cikk a Tel-Avivi piacon. Tessék csak megkérdezni Morvai Kriszina EP-képviselő asszonyt!
A "Puntföldi Környezetvédelmi Minisztérium" nálam kiverte a biztosítékot! LOL!

Dr.Traktor 2009.10.30. 08:03:55

pár gondolat:

1.
Vajon ha az ottani halászok oly dühösek a köcsög külföldi halászhajókra miért nem azokat kalózkodták meg? (Mert én úgy emlékszem, hogy a tankertől a konténerszállítóig mindent vittek)

Lehet csinálni váltságdíjasdit is, ezt értem, de bonyolultabb és veszélyesebb mint pusztán levadászni az orvhalászokat.
Bosszú helyett üzlet...

2.
Állat"rablások".
Kötve hiszem, hogy az ottaniak sajnálnák a vadállományt...
Úgy értem kissebb gondjuk is nagyobb annál, mint hogy lakatlan területekről gazellát lopnak a gonoszok.
Más volna gondolom ha kapnának pénzt érte...

3.
Egy ilyen szegény és elszigetelt ország, ezzel a technikai, gazdasági (kutúrális) fejlettéggel sajnos nem fog tudni labdába rúgni még egy nagyobb hajótársaság ellen sem.
Nem igazságos, de így van.

CyberPunK 2009.10.30. 08:18:01

Nem gond, ha nem veszem be, hogy azokat a hadihajókat nem orvhalászokat védeni zavartak ki? Többe kerül a hajók bevetési kiadása, mint egy egész flotta orvhalász bevétele.

CyberPunK 2009.10.30. 08:25:14

@CyberPunK: Mármint azt nem veszem be, hogy orvhalászokat védeni zavartak ki.

skip22 2009.10.30. 08:39:00

Mint tudjuk, a Föld meghatározott mennyiségű erőforrással rendelkezik.
Azt is tudjuk, hogy az erőforrások feletti rendelkezés az élet feltétele-és-célja.
Az embernél ott a gond, hogy nem szívesen él abban a tudatban, hogy ő egy rabszolgatartó-kizsákmánoló rezsim kitartott parazitája, ezért a valóságot egy szűrőn keresztül képes csak befogadni. Ez a szűrő a valóság reális elemeiből új mesét sző: az éhező, halászati lehetőségüktől megfosztott és ezért ellenlást szervezőkből így lesznek "kalózok"
Vagy itt van a pöcsükkel nem bíró fejlődő országbeli nép meséje (hiszen mi másárt halna éhen-szomjan naponta negyvenezer gyermek, nemigaz)
Az al-kaida meséje, (aminek vezetője már többször, a szó valódi éertelmében célkeresztbe került, de a tűzparancs valahogy mindíg késett)
A fasizálódó tömegek meséje, mert kell az ellenségkép, akikhez képest ez a zsírosszájú kitartott parazitatömeg be tudja azonosítani magát a JÓ! oldalon...

És itt jönnek a képbe a média jómunkás emberei, akik az egészet jól megcsócsálva, kiforgatva a szánkba tömik, ráadásul szórakoztató műsoraikkal még jól meg is böfiztetnek...

Gera 2009.10.30. 09:02:23

Kíváncsi lennék, hogy hány ezer dollárért lehet venni puntföldi környezetvédelmi miniszteri posztot. Végülis elég jól hangzik.

midnight coder 2009.10.30. 09:14:18

@skip22: Ja. Ha ezt a meghatározott mennyiségű erőforrást 10 felé osztod akkor csak 1/10 jut egy főre. Ha 100 felé akkor 1/100. Na most, nem mi voltunk itt európában akik az elmúlt száz évben megsokszoroztuk a létszámot. Nézz utána a népesedési statisztikáknak.

Igazából a mítoszokra a másik oldalnak van szüksége. Kb. Hitlerék óta megy a nagy antifasiszta harc hogy minden ember egyenlő. Csakhogy picit nehéz ezt összehozni azzal a ténnyel hogy míg itt európában már a középkorban is katedrálisokat emeltek, addig a nyam-nyamok kulturális teljesítménye nagy vonalakban kimerült abban hogy hülyén vigyorogva ugráltak a tűz körül. Ezt egy módon lehetett valahogy ellensúlyozni: a csúnya gonosz fehér aki elnyomja a szegény, jobb sorsra érdemes feketét című legenda. Ennek egy epizódja ez a mostani írás is. Az hogy az egésznek nem sok alapja van, senkit ne zavarjon. Persze valamennyi igen - sok igazságtalanság történt / történik a világban - de persze történt mindig is, és persze ennek azért nem sok köze van ahhoz ami ott van. Ezek a négerek 1000 évvel az első fehérek előtt is kb. azt csinálták mint most, és 1000 évvel az utolsó fehér eltűnése után is ezt fogják csinálni.

bagusz · http://blog.truffle.hu/ 2009.10.30. 09:17:12

nagyon jó poszt, érdekes. gratula

snorbi 2009.10.30. 09:20:17

@CyberPunK: "Többe kerül a hajók bevetési kiadása, mint egy egész flotta orvhalász bevétele."

Azért ez kicsit bonyolultabb: a hajók bevetési költségét az adózók fizetik, szóval ez nem a hadsereg gondja: mindenképp rendelkezésre áll az adott összeg, csak azt kell eldönteniük, mire verik el. A hajózgatás és helikopterezés mellékhatásaként még az olajiparban és hadiparban érdekelt "haverok" is jól járnak.
Emellett a halászat pedig egyre jövedelmezőbb a túlhalászat miatt dráguló halárak miatt.

snorbi 2009.10.30. 09:22:50

Senkinek a pártjára nem akarok állni, főleg mert lehet, hogy a média torzítja a valóságot. DE: nem szeretem azt az életstílust, amit a legtöbb afrikai helyen látok:
- egymás gyilkolászása
- panaszkodás a szűkös erőforrások miatt
- külföldiek utálata, de közben a segélyek elfogadása
- plusz mindezek ellenére EZER GYEREK CSALÁDONKÉNT

Az utóbbi miatt szvsz a felelősségvállalás teljes hiánya jellemző rájuk, csakúgy, mint kis hazánk bizonyos kisebbségeire.

bagusz · http://blog.truffle.hu/ 2009.10.30. 09:23:46

@midnight coder:
ez szomorú. nagyon elégedett vagy az elméleteddel, sajnos az a baj, hogy nem igaz. sem az európaiak kulturális felsőbbrendűsége (a logikád szerint akkor pl a kínaiak a legmagasabb rendűek) sem az az afrikaiak csak a tűz körül ugrálnak. buta vagy és tájékozatlan. ha nem gondolnám hogy minden hírből csak a saját gondolatvilágod erősít dolgokat veszed figyelembe, illetve így dolgozod fel azt mondanám, olvasd többet ezt a blogot, de szerintem felesleges.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.30. 09:45:50

@snorbi: az ezer gyerek családonként azért jellemző náluk is, mint nálunk: a gyerek megélhetést jelent. Nálunk segélyt kapnak utána, Afrikában pedig 5 évesen elküldik dolgozni valami aljamunkára, és ha van 10 gyereked, aki végzi az aljamunkát, akkor legalább babot tudsz venni magadnak, hogy ne halj éhen. Kb erről szól a történet.

Azt meg már Afrikában is mondják régóta az értelmesebb helyi vezetők, hogy az egész kontinensnek arra volna szüksége, hogy az egész "fejlett" civilizáció hagyja őket békén, ne adjanak se segélyt, se fegyvert, se semmit, és akkor Afrika gondjai 30-50-100 éven belül megoldódnának. Biztosan sok millióan meghalnának betegségekben, éhezésben, lázongásokban, de egyszerűen ez a kontinens ennyi embert nem képes eltartani, ezt kéne belátni.

Dr.Traktor 2009.10.30. 10:19:48

@danaz:
Szerintem is. Tengeri blokád a kontinens körül, se ki se be senki, aztán 100 év múlva feltörjük a pecsétet és megnézzük mit hoztak ki. Például az írást kitalálták-e már, esetleg a kereket?

Csak mert a bambuszkunyhó/halászfalu antilopbőr ágyékkötő mellé kurvára nem kellett volna AK-t adni nekik.

Nah ja, naív vagyok. Ott maradt volna a csini törzsi kultúrák életterében a sok gyémánt, olaj, majomkenyérfa. Meg az AIDS, az álomkór a fajgyülőlet legerősebb formája (a kiváltó okka) és még egy csomó dolog.

De tökmindegy, mert nem így történt.

Pzkpfw 2009.10.30. 13:19:01

Nem fenykepezogepeket, hanem sztrelakat kellettt volna osztogatni a helyiek kozott, es akkro gyorsan kiderulne kie is az orvvadasz heli. :)

belekotty 2009.11.01. 06:10:59

Persze rögtön akadtak trollok akik leköpködték a szerzőt vagy kiröhögték.
Egy mai hir.
index.hu/kulfold/2009/10/31/egy_spanyol_halaszhajo_visszaverte_a_kalozok_tamadasat/

Nocsak, nocsak, spanyol tonhal halászhajók fegyverrel védekeznek. Milyen érdekes!

.Gregor. 2009.11.01. 09:06:36

@belekotty: én is pont most olvastam és rögtön ez a cikk ugrott be, jó hogy senkit nem foglalkoztat, hogy mi a francot keres spanyol halászhajó szomáliai vizeken... :)

III. Konrad 2009.11.01. 17:36:58

kotty, gregor:

A "halászhajó" szót meghallván ne egy lepattant, fából készült bárka juson eszetekbe, amin két - három izzadó koldusszegény pasas robotol. Mert a mai európai és fejlett ipari államok halászhajói ugyebár, már jó régen nem iylenek.

Hanem mondjuk, gondoljatok egy nemzetközi szerzősdések alapján, bizonyos útvonalakon, helyeken tevékenykedő 20.000 tonnás fémkoloszusra, egy olyan úszó konzervgyárra, amit a Discoveryn is lehet néha látni.

Egy ilyen hajó kb. százmillió dollárt ér, és fontos ipari - gazdasági egység is, egyben.

A legénység pedig tökös, belevaló, jól táplált, bátor pasasok gyülekezete, és ami még fontosabb:

Egy ilyen halászhajót a veszélyeztetettebb zónákban igen jól képzett fegyveres őrök védenek.

Na, iylen egy mai fejlett halászhajó. Egy úszó Hi - Tech felszerelésekkel telepakolt gyár, lényegében.

És hogy mit kerestek arra:

- Gondolom, halakat, olyanokat, melyekből arrafelé van jó sok.

Így érthetőbb a dolog?

GaceTillerro · http://www.mindennapiafrika.info 2009.11.01. 20:00:47

@III. Konrad: Szerintem arra volt kíváncsi, hogy milyen jogon halásznak más ország területén. Ja, hogy ők már maguknál lepusztították a vizeket, de hal meg kellene? Szomorú.

Amúgy az általad felvázolt hajó azért még nem túl gyakori szerencsére, tonhal-halászatra például nem is lenne túl alkalmas egy hi-tech konzervgyár..

teddybear01 2009.11.01. 23:12:26

@GaceTillerro: Először is a nemzetközi vizeken bárki halászhat, ha az előírásokat betartja.
Másodszor, egy nagyüzemi halászflotta nem csak egy hajóból áll. Van ugye a feldolgozó egység, ami tulképp egy úszó konzervgyár, meg vannak a halászhajók, amikkel a halat fogják. Ja és vannak a szállító hajók, amik hozzák az utánpótlást, és viszik a készárut.
Ez egy nagyüzem, a tenger halaira, és a vevőkre alapozva.

Hogy a szomáliai halászok gyűlölik a halászflottákat? Az meglehet. Hogy kalóznak mennek inkább? Egyszerűbb is, gyorsabb is, jobban is fizet.

III. Konrad 2009.11.01. 23:41:17

Gace:

"...milyen jogon halásznak más ország területén...."

1. Nemzetközi hajózási és halászati törvények jogán

2. A többit az utánnam szóló leírta.

"...az általad felvázolt hajó azért még nem túl gyakori szerencsére..."

- ??????

Évtizedek óta járják a frekventáltabb helyeket ezek az úszó konzervgyárak, ne hülyéskedj már...

"...tonhal-halászatra például nem is lenne túl alkalmas egy hi-tech konzervgyár....."

- ???

Tudtommal ezek a termelő egységek, főleg a flották bármiféle halászati tevékenységre alkalmasak, legfeljebb át kell alakítani valamelyest őket, de ez nem gond.

De erről a Discovery hetente okosít ki mindenkit.

És még valami.

- Arrafele sok a hal.

- Arrafele sok az ásványkincs, köztük nagyon fontosak is.

- A helyiek ezeket a büdös életben nem fogják sem feltárni, sem kibányászni, mivel semmiféle mukakulturájuk nincs, technológiájuk nincs, gondolkodásmódjuk megrekedt kb. a pattintott kőkorszaki szinten, egymást viszont halomra öldösik, ez náluk a sport.

Ezért:

- Nehogy már a nagy halásztársaságokat kezdjük el szapulni, mert hogy miért mennek oda halászni, "elvéve" a zsákmányt a nem létező szomáliai kereskedelmi flotta elől...

Az ásványi kincsek pedig maradnak ott, ahol vannak: a földben.

Ahelyett, hogy egy kemény hadsereg bevonulna ezekre a helyekre, az egymást halomra öldöső banditákat kiiktatná, és egyszerűen oda építené a kitermelő egységeket, bányákat.

A helyieknek úgyis mindegy, az életben nem termelnének ki lóf***szt sem, és semmiféle alkotó tevékenységet nem folytatnának sehol, nem hogy a sivatagban, vagy a sziklák között, netán a partokhoz közel lévő vizeken...

Akkor meg?

Én komolyan hajlok afelé, hogy Afrika egyes részeit újra kellene gyarmatosítani, párszor leírtam már, miért (ahogy mások is leírták, kifejtős kommentekben).

És amúgy is, hagyjuk már ezt, hogy de hát a szegény, meg nem értett, benarkózott kalózok motivációi, meg a többi értelmetlenség...mikor elég volna egy kisebb flotta, és két nap alatt véget vethetne az egész kalóz - problémának - ha az euro - atlanti politikus semmirekellők hagynák a katonákat dolgozni.

Így meg, a nagy értékű termelési és kereskedelmi egységek kénytelenek zsoldosokat, és kőkemény biztonsági cégeket alkalmazni, hogy ne álljon le a nemzetközi kereskedelem a szegény, belőtt, félállati kalózbandák miatt.

Aki nem így tesz, azt elrabolják, megölik.

A szegény, meg nem értett szomáliai állatember kalózok.

De ez a "puntföldi környezetvédelmi miniszter" tényleg súlyos...

Gace, én aztán soha nem akartam beleszólni, hogy adod elő a dolgokat (többnyire nagyszerűen), de az ilyen "puntföldi környezetvédelmi miniszter" - féle...hogy mondjam...meggondolatlan megjegyzéseken jobban el kellene gondolkozni.

Tisztelettel:

István

GaceTillerro · http://www.mindennapiafrika.info 2009.11.02. 18:57:23

@III. Konrad:
1. Hm? Felségvizein?
2. A hajókon nem állok le vitatkozni, annak tényleg nincs értelme (és lehet igazsága mindenkinek), de azért bármiféle komolyabb beszélgetésben Discoveryre hivatkozni...hát:)

Amúgy nem tudom, mi a gond ezzel a környezetvédelmi miniszterrel, létező poszt, saját kis apparátussal.

De apróságokon nem vitázok, mert parttalan kommentelés lenne belőle. Köszi a hozzászólásokat.

III. Konrad 2009.11.03. 08:18:07

A Discovery:

- Azért hivatkoztam rá, mert ez ugyebár, egymértékadó, tudományos ismeretterjesztő televíziós adás, ahonnan a szóban forgó műszaki eszközöket hetente mutatják be, alapos elemző műsorokban. Így ezzel kapcsolatosan a legegyszerűbben hozzáférhető információforrás a Discovery channel.

(OK, legközelebb valamelyik kerskedelmi szennytévés "sóműsort" fogom ajánlani, :)))))

De komolyan:

- Most kereshetnék műszaki szakirodalmat is hozzá, de ide a rozsdás bökőt, hogy kb. ugyenez volna benne, mint ami a vonatkozó Discoverys műsorokban látható.

A "környezetvédelmi miniszter":

Na, hát ezzel a problémák:

1. Nem létezik olyan ország, hogy "Pnutföld".

Attól, hogy a legnagyobb helyi gengszterfőnök gondol egyet, és mostantól ő lesz az "elnök", a legközelebbi banditák meg a "miniszterek, és hogy ők bizony függetlenek lesznek, attól még nem lesz sem függetlenség, sem ország, sem államgépezet, sem minisztérium, sem gazdaság, sem politika, sem semmiféle szervezett tevékenység (leszámítva a szervezett bűnözést).

2. Nincsenek meg az államisághoz szükséges intézményrendszerek.

Így "apparátus" lehet ugyan, de az, ebben az esetben, legfeljebb a magát "miniszternek" kinevező maffiafőnökhöz a legközelebbi bűnözőket jelentheti.

3. A LEGFONTOSABB:

Legális, és / vagy szervezett államhatalommal kapcsolatos, vagy erre referáló kifejezések (kormány, minisztérium, államapparátus, stb) nem használhatóak egy bűnözők által uralt, totális anarchia állapotában lévő csődtömegre, melynek semmiféle központi hatalma, irányító szerve nincs, és nem is volt.

Szóval, ez a "miniszter" itt erős túlzás volt...

Na.

És m ég ez:

- Midettől függetlenül a lényeg nem változik:

Nehogy már a benarkózott, eszeveszett, ember alatti szinten lévő banditákat sajnáljuk, ahelyett, hogy inkább az ellenük való fellépés szükségességét próbálnánk tudatosítani mindenkiben!

És nem az egymást is halomra ölő, szórakozásból gyilkoló eszelősöket kellene "megérteni", hanem a nemzetközi közöséget, amely a nemzetközi jog által biztosított lehetőségek ellenére sem lép fel hatékonyan a nyilvánvaló, súlyos fenyegetéssel szemben.