HTML

Mindennapi Afrika

Ha kíváncsi vagy eme fantasztikus kontinens valódi arcára, a mainstream médiában soha nem hallható, olvasható hírekre, akkor ez a blog Neked íródik. Minden nap olvashatod a legfrissebb és legérdekesebb hírek et Afrikából, az élet minden területéről, amelyekre csak egy szabály vonatkozik: egy hónapban ugyanaz az ország kétszer nem fog hírként szerepelni.

Friss topikok

Címkék

accra (2) addisz abeba (1) afrika (37) algéria (9) al shabaab (1) angola (12) bamako (3) bangui (1) benin (7) bissau guinea (10) botswana (7) bujumbura (1) burkina faso (4) burundi (11) cabinda (1) casamance (1) comore szigetek (5) conakry (2) csád (9) dakar (1) darfúr (7) dél afrika (5) dél afrikai köztársaság (17) diktátorok (7) dzsibuti (8) egyéb (2) egyenlítői guinea (9) egyiptom (9) elefántcsontpart (9) eritrea (6) és (2) etiópia (17) freetown (1) gabon (8) gaborone (1) gambia (5) ghána (13) guine (1) guinea (12) harare (2) johannesburg (1) kamerun (6) kampala (1) kenya (15) kigali (1) kongói demokratikus köztársaság (23) kongói köztársaság (3) kongó demokratikus köztársaság (1) közép afrikai koztársaság (1) közép afrikai köztársaság (7) leone (5) lesotho (5) libéria (8) líbia (7) libreville (2) lilongwe (2) lomé (1) luanda (1) lusaka (2) madagaszkár (8) malabo (2) malawi (9) mali (8) maputo (3) marokkó (8) maseru (1) mauritánia (10) mauritius (7) mogadishu (4) Mozambik (1) mozambik (9) mugabe (1) namíbia (12) niamey (1) niger (9) nigéria (20) nyugat szahara (6) port luis (1) príncipe (2) rabat (1) ruanda (13) sao (2) sao tomé és principe (2) seychelles szigetek (2) seychelle szigetek (6) sierra (5) sierra leone (9) szenegál (8) szolgalati közlemeny (1) szomália (29) Szomália (1) szomáliföld (2) szudán (24) szváziföld (5) tanzánia (9) togo (5) tomé (2) tunézia (5) uganda (26) windhoek (2) yaounde (2) zambézi (2) zambia (10) zanzibár (1) zimbabwe (17) zöld foki köztársaság (2) zöld foki szigetek (3) Címkefelhő

2009.11.06. 20:03 GaceTillerro

Etiópia: egy kis földtani érdekesség

Amikor 2005. októberében, a súlyos szeptemberi földrengés után Etiópia északkeleti részén, az Addisz-Abebától nagyjából 1000 kilométerre lévő Boina kietlen régiójában egy közel 60 kilométer hosszú repedést vettek észre külföldi kutatók, már akkor sejteni lehetett, hogy egy új kontinens születésének első pillanatait láthatjuk, és ez nemrég be is igazolódott. Akkor kutatócsoportok érkeztek az országba vizsgálódni, folyamatos publikációikból pedig gyorsan kiderült, hogy konkrétan egy óceáni medence formálódik az Afar-sivatagban található, a mára már sok méter széles repedésben, hiszen ez a terület jóval mélyebben fekszik, mint a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl, így folyamatosan víz fog beszivárogni, ami ahhoz vezet, hogy sok tízezer év múlva Etiópia keleti partja el fog szakadni a kontinens többi részétől.

És lehet, hogy más részeket is magával visz, Eritreától Szomálián át egészen Mozambikig, de ezt még nem tudni biztosan.  Ami biztos jelenleg, hogy az Afar-sivatag évente közel 2 centiméterrel távolodik Afrikától, ahogy szélesedik a repedés és a víz egyre jobban töri az utat magának. A felfedezés azért volt kiemelkedő jelentőségű, ugyanis eddig még soha nem volt rá példa, hogy egy új óceán, kontinens születését az első pillanattól kezdve megfigyelhessék a kutatók, így érthető, hogy megfigyelőállomást állítottak fel a repedés közelében. Ez azért is volt fontos, ugyanis a térségben aktív vulkanikus tevékenység is zajlik (a repedés több kitörés együttes hatásának is köszönhető), így a tektonikus mozgások pillanatok alatt felgyorsulhatnak és a repedés sokkal nagyobbat növekedhet, mint 2 centiméter.

Tulajdonképpen hasonló módon keletkezett a mostani Afrika és Amerika is, a két kontinens hasonló tektonikus mozgások és vulkanikus tevékenység eredményeként szakadt el egymástól sok millió éve. A kutatók folyamatos munkája feltárta azonban azt is, hogy a térség populációjára is növekvő veszélyt jelenthet az általában az óceánok mélyén zajló folyamat, hiszen - bár az elmúlt 4 évben ez nem történt meg - előfordulhatnak jelentősebb mozgások és kitörések is az Afar-sivatagban. Elég csak az addisz-abebai egyetem tanulmányába tekintenünk, amely egyértelművé teszi, hogy a repedés északi végénél lévő Dabbahu vulkán kitörése után a láva alig néhány nap alatt hozta létre a közel 60 méteres repedést. 2005 óta pedig jópár kisebb mértékű kitörés történt a sóbányáiról és forróságáról híres régióban, amelyek mindegyikét folyamatosan figyelemmel kísérték a kutatók.

A napokban megjelent egy friss tanulmány az egyik geológiai kiadványban Cindy Ebinger, a rochesteri egyetem kutatójának tollából, amely most már 100%-os biztonsággal megerősítette a már eddig is valószínűsített tényt, új óceán születik az Afar-sivatagban. A felállított mérőállomás, a műholdas felvételek és a folyamatos vizsgálatok igazolták, hogy a repedés méretének növekedése állandó és az elmúlt években tapasztalt 12, kisebb méretű kitörés idején ez a folyamat fel is gyorsult. Míg más fronton a régióbeli országok nem igazán ápolnak kiemelkedően jó viszonyt egymással, addig ebben az ügyben a még olyannyira hűvös etióp-eritreai viszony is enyhült, hiszen Atalay Ayele, az addisz-abebai egyetem professzora eritreai és jemeni kollégáival közösen végzett kutatásokat az ügyben, sőt egy folyamattérképet is rajzoltak, amely alapján valószínűsítették, hogy mi várható a jelenlegi folyamatok és mozgások figyelembevételével a jövőben.

Ahogy ebből az új jelentésből kiderül, az óceáni hegygerincek és vonulatok hasonlóképpen jöttek létre, tehát a forró láva repedéseket hozott létre, amelyeket aztán a víz kerített uralma alá rövidesen. Az Afar-sivatag esetében is ez történik, a felszín alatt folyamatos mozgások zajlanak, és a kutatók néhány éven belül újabb brutális kitörésre számítanak, amely döbbenetes mértékű tágulást eredményezhet a repedésben. Jó, hát valószínű, hogy nem a mi életünkben fog bekövetkezni az új sziget létrejötte (ami hasonló lesz egyébként szerintem, mint Pápau Új-Guinea kialakulása, amely Ausztráliától szakadt le), de azért hihetetlen belegondolni is, hogy micsoda erők lappanganak a mélyben.

Fő forrás: AFP, Afrol, EarthNews

3 komment

Címkék: etiópia


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr851505516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oramuves 2009.11.07. 13:19:42

tetszett ez a poszt, végre nem csak választásokról meg szomorú dolgokról van szó :)

BZS'77 2009.11.24. 00:01:24

Huh, hogy is volt ez? "a repedés északi végénél lévő Dabbahu vulkán kitörése után a láva alig néhány nap alatt hozta létre a közel 60 méteres repedést" Nekem, mint geológusnak, ez kicsit meredeken hangzik, nemcsak szakmailag, de megfogalmazásában is. Kicsit olyan, mintha azt mondanád, hogy ennek a kitörésnek a lávája hozta volna létre a repedést. Nem ismerem sajnos a cikk(ek)et, ahonnan ezt fordítottad, és linket sem találtam a szövegben, de szívesen segítek tisztába tenni néhány dolgot.
Kezdjük a lávával, ami nem más, mint a felszínre került olvadt kőzet. Az jellemzően csak folydogál, vagy, ha már az Afar területről van szó, akkor esetleg az Erta-Ale kráterében lévő lávatóban hullámzik, de a felszínen ilyen repedésrendszert nem hoz létre. Ha viszont magmáról beszélünk (ami az az olvadt kőzet, ami a felszín alatt van), teljesen más a helyzet. Ezeket a repedésrendszereket magmabenyomulások hozták létre, akár az óceánok aljzatában, akár a felszínen (gyakorlatilag ez az egyik mozgatóereje a kontinensvándorlásnak). Valószínűleg aztán ennek a magmatömegnek egy kis része került a felszínre a Dabbahu vulkán kráterén keresztül.
A terület egyébként régóta számon van tartva a geológusok körében, mint tektonikailag aktív zóna. A Vörös-tenger sem más, mint egy születőfélben lévő óceán, ami valamikor pontosan úgy kezdte, mint ahogy az a repedés a közelmúltban kialakult az Afar-háromszögben. Tudtommal erről a területről ismert volt, hogy egy ún. "triple junction" (nem tudom, van-e magyar megfelelője :(), egyik, eddig inaktívnak, leálltnak tartott tagja. A "triple junction" egyébként nem más, mint egy hármas lemezhatár, itt ugye az Afrikai-, a Szomáliai- és az Arab lemez találkozásánál. A három ág egyik tagja, mint fentebb olvastuk, Afrika belseje felé nyúlik be az Afar-sivatagon keresztül, a másik a Vörös-tenger, a harmadik pedig az Ádeni-öböl alatt található.
Ha részletesebben is érdekelne: geology.com/articles/east-africa-rift.shtml
Ez már csak egy apró megjegyzés: Afrika esetében én nem Amerikát és Afrikát, illetve Ausztráliát/Pápua Új-Guineát hoztam volna fel példának, hanem legkézenfekvőbbként Madagaszkárt, ami szintén Afrikáról vált le a földtörténeti közelmúltban.
Egyébként a poszt alapvetően tetszett, ez a terület még emberi léptékű jövőben is rengeteg új ismeretet fog szolgáltatni a geológus és geofizikus társadalom számára.

BZS'77 2009.11.24. 12:17:54

Még este újraolvastam a hozzászólásom, és megakadt a szemem egy fogalmazási pontatlanságon. "Ezeket a repedésrendszereket magmabenyomulások hozták létre, akár az óceánok aljzatában, akár a felszínen (gyakorlatilag ez az egyik mozgatóereje a kontinensvándorlásnak)." Ez alatt azt értettem, hogy az ezeken a területeken történő magmabenyomulások az egyik mozgatóereje a kontinensvándorlásnak.
Ezen az oldalon jó képek találhatóak a teljes folyamatról, arról az állapotról, amiben most az Afar-terület van, és a fejlődés további szakaszairól is: www.moorlandschool.co.uk/earth/tectonic.htm
Itt pedig egy elég jó animációt lehet látni arról, hogy nyomul be a magma a lemez alá (az animáción óceáni lemezek határán mutatja be a folyamatot): education.sdsc.edu/optiputer/flash/seafloorspread.htm